Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet kan godkänna Finlands Nato-ansökan

Så här sa Finlands utrikesminister Pekka Haavisto tidigare i veckan om att gå med i Nato utan Sverige.
Turkiets president Erdogan.
Foto: AA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan – utan Sverige.

– Vi kan ge Finland ett annat besked, om nödvändigt, säger president Erdogan, enligt turkiska medier.

Turkiet är alltså beredd att godkänna Finlands Nato-ansökan, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal på söndagen. Detta enligt den turkiska tidningen Hürriyet och den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency.

– Vi kan ge Finland ett annat besked, om nödvändigt. Sverige kommer att bli chockat om vi ger Finland ett annat svar. Men Finland kommer inte göra samma misstag, säger Erdogan.

Samtidigt skräder presidenten inte orden gällande Sverige. 

I talet tar han bland annat upp de utlämningar av över 100 personer, som Turkiet benämner som terrorister, som landet krävt för att man ska godkänna Sveriges Natoansökan. Ett krav som Sverige måste leva upp till för att Turkiet ska godkänna ansökan, poängterade Erdogan i talet. 

– De gör sig själva till åtlöje, säger Erdogan och fortsätter:

– Vi har gett dem en lista på 120 personer, men de driver med oss. De driver med oss.

Turkisk ilska efter koranbränning

Turkietkännaren Paul Levin säger till TT om Erdogans retorik:

– Jag vet inte om president Erdogan har uttalat sig om frågan så här tydligt tidigare. Men i sak är det ingen stor förändring. Men Erdogan understryker att det är Sverige som han har problem med.

Samtalen mellan Sverige och Turkiet i Natofrågan har pausats. 

Det var tidigare i veckan som Erdogan kom med beskedet att Sverige ”inte kan vänta sig stöd” för sin Natoansökan. Beskedet kom strax efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm, som rört upp en häftig ilska i såväl Turkiet som flera delar av arabvärlden. 

I ett tal kritiserade Erdogan Paludan och menade att koranbränningen var en förolämpning mot alla, men i synnerhet muslimer. Han riktade också kritik mot Sveriges regering för att ha tillåtit demonstrationen och kritiserade faktumet att demonstranter viftade med PKK-flaggor.

Expressen söker statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström.


Varnar efter Turkiets ilska

Turkietkännaren: ”Kan få långtgående konsekvenser”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.