Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet kan ge Finland ja till Nato i mars

Hur Nato-processen ser ut de kommande månaderna beror på agerandet i muslimska länder. Det säger Gunilla Herolf, forskare i statsvetenskap.
Turkiets president Erdogan.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Finlands statsminister Marin.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Turkiet kan godkänna Finlands Nato-ansökan redan i mars.

Det uppger källor för Bloomberg och finska Iltalehti

Men något godkännande av Sveriges ansökan nämns inte.

Bloomberg var först med att rapportera om uppgifterna. Sedan kom liknande uppgifter även från Iltalehti.

Enligt tidningarna närmar sig Turkiet nu ett beslut om att godkänna Finlands Nato-ansökan. Ett besked kan komma senast nästa månad, i mars, skriver Bloomberg.

Någon liknande plan för Sveriges ansökan finns dock inte.

Iltalethi hänvisar till utrikes- och säkerhetspolitiska källor som uppger att Turkiet och Finland nådde en överenskommelse i förhandlingarna redan förra året. 

Den turkiska administrationen ska ha ställt sig positiv till flera delar i samarbetet med Finland. Bland annat är man nöjda med vapenexportlicensen, den finska terrorlagstiftningen och samarbetet med den finska säkerhetstjänsten Supo, skriver tidningen.

Uppgifter: Kan gå med utan Sverige

Så sent som på torsdagen besökte den finska statsministern Sanna Marin sin svenske dito, Ulf Kristersson, i Stockholm. Beskedet då var att Sverige och Finland skulle gå in i Nato tillsammans.

– I våras inledde vi vår resa för att gå med i Nato, den här resan måste göras hand i hand, precis som vi startade den, sa Sanna Marin vid en pressträff.

Men enligt Iltalethis källor är Finland redo att gå med i försvarsalliansen utan Sverige. Att man inte talat om det offentligt handlar om att man inte vill skada de diplomatiska banden till Sverige.

USA-senatorer kräver ultimatum mot Turkiet i Nato-frågan

Senatorer vill stoppa försäljningen av F16-stridsplan tills Erdogan ändrar sig om att släppa in Sverige i Nato.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.