Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet: ”Inga civila offer” – men bilderna visar annat

Hör Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamadé från den turkiska gränsen.
Mohammed Hamid, 13 år, från sjukhuset Teltamer i Syrien.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Ali Sher, 21, som stridit med SDF, förlorade armen och brändes 10 oktober. Läkarna misstänker att han skadats av vit fosfor.
Foto: ANTHONY LOYD / NEWS LICENSING

Turkiet hävdar att det inte finns några civila offer efter landets intåg i Syrien. 

Men bilderna visar någonting annat.

Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström har träffat krigets offer – barn och familjer som har skadats och tvingats fly.

Samtidigt anklagas Turkiet för att ha använt brandvapen med vit fosfor. 

Turkiet kallar invasionen av Syrien för ”Operation Peace Spring”. Landet vill ta kontroll över en 450 kilometer lång gränssträcka för att trycka tillbaka kurdiska styrkor och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar, som nu befinner sig i Turkiet, kan återvända.

Hittills har turkiska armén tagit kontroll över ett område som sträcker sig 12 mil

De har fallit offer för Turkiets invasion i Syrien

Senast för fem dagar sedan uppgav Rami Abdel Rahman, chef vid oppositionella Syriska människorättsobservatoriet SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien, att fem civila ha dog i ett turkiskt luftanfall mot syriska gränsstaden Ras al-Ayn.

Och Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström har varit på plats i norra Syrien, och träffat civila som drabbats i kriget. 

Sara, 8, har förlorat sitt ben.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
En av skolorna i staden Hasakah har blivit ett hem för flyktingar, främst från Ras al-Ayn.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

En av dem är Sara, 8.

– Var är mitt ben? frågade hon när det gick upp för henne att hon förlorat sitt högra ben.

Hennes föräldrar vet nu inte hur de ska ha möjlighet att ge henne operationer, protes eller rullstol. Samtidigt har 13-årige Mohammed Hamid, Saras storebror, dött och storebrodern Ahmed, 11, har fått ett blodsprängt öga. 

Denna flicka tvingades fly till en skola tillsammans med sin familj.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Ett annat civilt offer är flickan på bilden ovan. Hon flydde från Ras al-Ayn tillsammans med sin familj, när flygbombningarna blev vardag.

Senare fick familjen veta att deras hus också bombats.

Nu bor de på en skola i Hasakah.

13-årige Mohammed Hamid skriker av smärta.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
En ung kvinna kräks blod. Hennes underläpp har kapats mitt itu av splitter från de turkiska flygbombningarna och hela kroppen är sönderskuren av stålbitar.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Även Mohammed Hamid, 13, har drabbats svårt. När hans hem i Ras al-Ayn flygbombades av turkiska styrkor brännskadades han både på kroppen och i ansiktet. När Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström mötte honom på ett sjukhus i Teltamer ekade hans skrik genom rummen.

– Rör mig inte, det bränns! skrek han gång på gång.

Foto: Magda Gad

Kvinnan på bilden ovan blev skjuten – och förlorade sitt hus.

Hennes make säger att allt de vill ha är fred. De kan inte förklara vad kriget handlar om och har frågat Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström varför just de blev måltavla. Vad de gjorde för fel?

Turkiet anklagas för fosforattack

Förutom flera civila offer har det kommit rapporter om att läkarna på plats i krigszonen reagerat på ett turkiskt granatangrepp i Ras al-Ayn. Skadorna efter angreppet tycktes peka på att den turkiska armén använt sig av brandbomber med vit fosfor – ett ämne som kan leda till plågsamma och dödliga brännskador. 

Nu rapporterar The Times att fler och fler läkare kommit till slutsatsen att Turkiet använt sig av brandbomber – otillåtna för användning mot civilbefolkning. 

– Jag vet vilka sorts skador från bränder och explosioner som brukar orsakas av bombanfall. De här är annorlunda. Djupet i brännskadorna, formerna på såren och lukten är helt och hållet överensstämmande med skador orsakade av ett kemiskt brännämne, säger läkaren Abbas Mansouran, som vårdar krigsskadade i Hasakah, till tidningen. 

Mansouran säger sig ha sett tecken på vit fosfor-skador på mellan 15 och 20 personer. Både soldater och civila. 

”Fruktansvärda skador”

Om civila har skadats av bomber med vit fosfor har Turkiet brutit emot Genèvekonventionen.

– De civila har ett extraskydd mot vit fosfor och andra brandvapen. De är inte förbjudna om de riktas mot militära enheter, men bränder sprider sig och kan drabba civila, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt på Stockholms universitet.

Vad kan det få för konsekvenser för Turkiet om det läggs fram otvetydiga bevis på att civila drabbats av bomber med vit fosfor? 

– Turkiet blir inte inkallade per automatik inför en internationell domstol. De här reglerna efterlevs eftersom de har en koppling till den allmänna opinionen. Om medierna rapporterar om det, då etablerar det en politisk kostnad för Turkiet. 

– Man skulle kunna tänka sig att exempelvis USA skulle utsätta Turkiet för ekonomiska sanktioner. 

FN utreder om vit fosfor använts

Enligt The Guardian har FN inlett en utredning kring huruvida vit fosfor använts. Turkiet har nekat till att man överhuvudtaget har kemiska vapen i sin militära arsenal. 

I ett mejl till Expressen bedyrar den turkiska ambassaden i Stockholm att Turkiet följer internationell lag och refererar till ett uttalande från Hami Aksoy, talesperson för det turkiska utrikesdepartementet. 

”Ogrundade anklagelser att Turkiet använt kemiska vapen som en del av 'Peace Spring Operation' (PSO) framfördes i några internationella mediekanaler i går och i dag. Vi avfärdar kategoriskt detta uppenbara förtal som härstammar från en terroristorganisation. Som vi har betonat flera gånger tidigare, så finns det inga kemiska vapen i den turkiska arméns arsenal”, skriver Aksoy i sitt uttalande. 

Läraren Sipan Faisal Rasho, 30, tillsammans med sin mamma och fru, visar upp skador som han uppges ha fått från ett turkiskt flyganfall. Läkarna som behandlar honom på sjukhuset misstänker att han har bränts av vit fosfor.
Foto: ANTHONY LOYD / NEWS LICENSING

Pojken skriker av smärta på sjukhuset:

Magda Gad och Niclas Hammarström besökte ett sjukhus i Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.