Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet hotar Syrien med attack

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Syriens president Bashir al-Assad.Foto: SANA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar att gå till attack mot Syrien, om inte Damaskus drar tillbaka sin offensiv i Idlib-provinsen.

Erdogan kräver att president Bashar al-Assads trupper återgår till sina positioner bakom Turkiets ”linje” som går genom norra Syrien.

Detta efter att Assads styrkor, med hjälp av ryskt stridsflyg, avancerade det sista stora rebellfästet i Idlib i helgen.

President Erdogan har i dag, onsdag, gett vad han kallar för en ”sista varning” till Syrien och Ryssland. 

– En operation i Idlib är nära förestående, sade den turkiske presidenten i ett tv-sänt tal enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi räknar ner, och vi ger vår sista varning.

– Tyvärr har vi inte nått det önskade resultatet under förhandlingarna mellan vårt land och Ryssland, och inte heller på marken, fortsatte han.

800 000 på flykt

Turkiet, som stöder olika rebellgrupper, har efter en överenskommelse med Ryssland 2018 tolv observationsposter i området, och Ankara har sedan tidigare skickat in förstärkningar. 

Erdogan har tidigare varnat för att Turkiet kommer att ”hantera” syriska regimtrupper om de inte drar sig tillbaka innan slutet på februari.

Under den senaste offensiven som de syriska regimstyrkorna och deras ryska allierade satt in mot jihadistgrupper och andra rebeller har hundratals civila dödats och enligt FN har cirka 800 000 drivits på flykt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.