Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet ger Sverige beröm efter fredagens utvisning

Turkiske justitieministern Bekir Bozdag.
Foto: Burhan Ozbilici / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Foto: OLLE SPORRONG

Sverige får turkiskt beröm efter att i förra veckan ha utvisat en man som anklagas för PKK-kopplingar till Turkiet. 

– Det här är en god början för Sverige som visar deras uppriktighet och goda vilja, säger Turkiets justitieminister i turkisk statstelevision under måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Samtidigt efterlyser han ännu fler åtgärder om landet ska släppa in Sverige i militäralliansen Nato – bland annat kring vapenexporten. 

I fredags utvisade Sverige en turkisk medborgare som är dömd till sex år och tio månaders fängelse i landet för kopplingar till terrorklassade partiet PKK. 

Mannen har befunnit sig i Sverige sedan 2015 och fick avslag på sin asylansökan under förra året. Efter att mannens flygplan landat i Istanbul fördes han till en domstol som beslutade att han skulle fängslas, rapporterade nyhetsbyrån AFP. 

Turkiet: ”Vi hoppas fler utlämningar ska följa”

Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har till SVT Nyheter sagt att det rör sig om ett vanligt utvisningsärende där ”en individ fått avslag på sin asylansökan”. 

Det är uppenbart att Turkiet tolkar det på ett annat sätt. 

– Det här är en god början för Sverige som visar deras uppriktighet och goda vilja. Vi hoppas att fler utlämningar ska följa i linje med denna uppriktighet, säger den turkiske justitieministern Bekir Bozdag under måndagen i den statliga tv-kanalen TRT Haber, rapporterar Reuters.  

Ministern gör dock klart att han ser det som ett inledande steg och att Sverige har mycket kvar att göra om Turkiet – det enda av de 30 medlemsländerna som inte välkomnar Sverige i Nato – ska släppa in landet i militäralliansen. 

– I linje med trepartsavtalet med Sverige och Finland ska de häva alla vapenembargon mot Turkiet, ändra sin lag för kampen mot terrorism, och utlämna alla terrorister som Turkiet vill. Alla dessa villkor ska inte förminskas till utlämningar, säger Bekir Bozdag, rapporterar Reuters. 

Processen har pågått över fem månader

Över fem månader har passerat sedan Sverige under Natomötet i Madrid undertecknade ett trepartsavtal med Turkiet och Finland – som radade upp villkoren för att Turkiet ska släppa in de nordiska länderna i militäralliansen. 

Den 25 november uttalade sig Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström i positiva tongångar efter ett möte med Turkiet och Finland som ägt rum i Stockholm under samma dag. 

Stenström lyfte fram att Sverige ändrat terrorlagstiftningen och en ökad dialog mellan svenska och turkiska polismyndigheter som en framgångsfaktor. För Sveriges radio Ekot luftade han förhoppningar kring att Turkiet så smått skulle börja ”röra sig mot en ratificering av Sverige och Finland”. 

Turkiets uttalande om ”god början” kan tyda på att en ratificering kan komma att dröja länge och kräva betydligt fler åtgärder än ett enstaka utlämnande. 


Bülent Kenes hängdes ut – Turkiet kräver utlämning för Nato-medlemskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.