Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet byter namn – för att inte förknippas med kalkon

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Turkiets president Erdogan.
Foto: MALTON DIBRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Istanbul i Turkiet.
Foto: Erhan Demirtas/NurPhoto/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Kanon eller kalkon, det återstår att se hur Turkiet nya namn landar.

Landet kommer ansöka om att byta namn i internationella sammanhang, då man vill heta ”Türkiye” i stället för ”Turkey”.

Dels handlar det om att det är turkiska namnet på landet, men också för att man inte vill sammankopplas med kalkon-filmer och fåglar, rapporterar SR.

Turkiet ska byta namn, inom någon vecka kommer de skicka in en förklaring till FN om att man nu ska kallas ”Türkiye” i stället för ”Turkey”, rapporterar SR.

En bidragande anledning till landets ställningstagande är att Turkiet är trötta på att det kommer upp bilder på kalkoner och förslag på kalkonfilmer, när en person googlar ordet ”Turkey”.

Frågan började puttra redan i december, då landets president Erdoğan uppmanade landets medborgare att välja den inhemska stavningen även på engelska. 

Namnändringen har redan trätt i kraft på flera håll i det offentliga Turkiet, däribland på departement och myndigheter.

Det engelska namnet ”Turkey” har sin historiska bakgrund på 1500-talet, då köpmän förde kalkoner från dåvarande Konstantinopel till Storbritannien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.