Polis undersöker platsen för explosionen i Ankara i går. Ytterligare en explosion har skett i Turkiet under torsdagen. Foto: Tolga Bozoglu / Epa / TTPolis undersöker platsen för explosionen i Ankara i går. Ytterligare en explosion har skett i Turkiet under torsdagen. Foto: Tolga Bozoglu / Epa / TT
Polis undersöker platsen för explosionen i Ankara i går. Ytterligare en explosion har skett i Turkiet under torsdagen. Foto: Tolga Bozoglu / Epa / TT
Minst 28 människor dödades i attacken i Ankara. Foto: Tolga Bozoglu / Epa / TTMinst 28 människor dödades i attacken i Ankara. Foto: Tolga Bozoglu / Epa / TT
Minst 28 människor dödades i attacken i Ankara. Foto: Tolga Bozoglu / Epa / TT

Flera döda i kraftig explosion i Turkiet

Publicerad

Turkisk militär bombar kurdiska rebeller i norra Irak, uppger nyhetsbyrån AP.

Uppgifterna kommer dagen efter att Turkiets president utlovat hämnd för den bomb som dödade 28 personer i Ankara.

Syriske Saleh Najar med koppling till kurdiska YPG pekas ut som ansvarig – ytterligare 14 misstänkta har gripits.

Samtidigt kommer rapporter om ännu en explosion i Turkiet med minst nio dödade, enligt Sky News.

På onsdagskvällen detonerade en bilbomb utanför en militäranläggning i Turkiets huvudstad Ankara. Minst 28 människor dödades i dådet som beskrivs som ett terrorattentat.

14 personer ska nu ha gripits misstänkta för dådet, och enligt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu ligger kurdiska rebeller och syrisk kurdmils bakom, skriver nyhetsbyrån AP. Enligt landets president ska det också finnas bevis mot dem. Den ytterst ansvarige för smällen ska, enligt Davutoglu, vara Saleh Najar, en man från norra Syrien med koppling till den kurdiska separatiskgruppen YPG. Det skriver nyhetsbyrån Anadolu.

YPG:s ledning avsäger sig dock ansvar för dådet.

 

 

Slog till mot rebeller

Och nu, inte ens ett dygn efter det blodiga attentatet, kommer uppgifter om att Turkiet iscensatt nya bombräder mot kurdiska rebeller i norra Irak. Enligt nyhetsbyråerna AP och AFP har turkisk militär slagit till mot PKK-rebeller.

 

 

Samtidigt kommer uppgifter om en ny detonation i Turkiet. Nyhetsbyrån Reuters skriver, med hänvisning till säkerhetskällor, att flera personer skadats när en militärkonvoj i sydöstra Turkiet slogs till av en explosion. Enligt Sky News ska sju personer – samtliga av dem militärer som ingick i konvojen – ha dödats i explosionen.

LÄS MER: Vad hände med Turkiet egentligen – Carl Fridh Kleberg förklarar

Slagit till mot rebeller

Turkiets president Tayyep Erdogan utlovade direkt hämnd mot de som planerat och utfört attacken på onsdagen.

– Vi kommer att fortsätta vår strid mot de som utför sådana här attacker, som inte har några moraliska eller mänskliga gränser, och krafterna bakom dem med mer beslutsamhet för varje dag, sa han efter attacken.

Under onsdagen var det ingen som tog på sig ansvaret för dådet. Dock har hotbilden mot Turkiet trappats upp på senare tid. Bland annat ligger de i konflikt mot kurdiska YPG i Syrien, i krig mot terrorgruppen IS och i en långdragen och blodig konflikt med terroristlistade PKK.

 

 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag