Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet ändrar sexlag

Turkiet slopar åldersgränsen för sex.Foto: Emrah Gurel / AP/ TT
Margot Wallström.Foto: Lars Larsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Barn ska nu kunna ses som sexuellt myndiga om de ger sitt samtycke till sex.Foto: Petros Karadjias / AP/ TT

Turkiet vill ändra sin sexuallagstiftning.

Kritiker menar att barn över 12 år kan ses som sexuellt myndiga om de uttrycker samtycke.

– Turkiska beslutet att tillåta sex med barn under 15 år måste återkallas. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Sex med barn under 15 år är olagligt och klassas som sexuella övergrepp i Turkiet. Om en 16-åring och en 14-åring har sex, döms 16-åringen lika hårt som om en 60-åring skulle förgripa sig på en 4-åring.

Det vill Turkiets författningsdomstol ändra på och föreslår att barn mellan 12 och 15 år ska kunna ge samtycke till sex vilket i sin tur ska kunna leda till ett lägre straff.

– Bakgrunden är att en lokal domstol ansåg att man måste skilja mellan en 4-åring och en 14-åring, som kan förstå vad sex är och kan ge sitt samtycke. Man tyckte att det var orimligt att lagen drar alla åldersgrupper över en kam, säger Michael Sahlin, Turkietkännare vid Stockholms universitet och tidigare ambassadör i Turkiet.

Författningsdomstolen var oenig. Sju ledamöter röstade för medan sex av dem röstade emot.

"Går käpprätt i fel riktning"

Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson är kritisk mot beslutet.

– Vi är alla enormt besvikna på utvecklingen i Turkiet just nu och EU-medlemskapet finns inte på kartan för tillfället. Men det här är bara toppen på ett isberg av hur Turkiet går käpprätt i fel riktning, säger hon.

"Skamligt", säger Birgitta Ohlsson (L) om nya lagen.Foto: Christian Örnberg

Margot Wallström fördömde kort därpå Turkiets förslag.

– Turkiska beslutet att tillåta sex med barn under 15 år måste återkallas. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp, twittrar hon.

Hård kritik från organisationer

Turkiska barnskyddsorganisationer och kvinnorörelser menar att det här öppnar upp för lagligt sex med barn över 12 år.

– Alla individer under 18 år är barn enligt internationella konventioner. Att ett barn ska samtycka till sexuella övergrepp är helt uteslutet, säger professor Bahar Gökler, ordförande i en organisation som arbetar mot sexuella övergrepp mot barn, till nyhetsbyrån Anadolu Agency.

– Det kommer att leda till att barn blir sårbara för sexuella övergrepp och våldtäkt, säger Nazan Moroglu, advokat vid Istanbuls kvinnoförbund, enligt Hürryiet Daily News.

Vill ta fallet till Europadomstol

Utrikesminister Margot Wallström (S)Foto: Christian Örnberg

Enligt Michael Sahlin försöker regeringspartiet AKP och president Recep Tayyip Erdogan styra landet i en islamistisk riktning.

– Det är en känslig fråga som också är en aspekt av Erdogans maktutövning. En islamisering av stat och samhälle med Erdogans variant av islam som även utövar makt i författningsdomstolen.

Kritiker överväger att ta fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Turkiets beslut väntas träda i kraft den 13 januari 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.