Turkiet slopar åldersgränsen för sex. Foto: Emrah Gurel / AP/ TTTurkiet slopar åldersgränsen för sex. Foto: Emrah Gurel / AP/ TT
Turkiet slopar åldersgränsen för sex. Foto: Emrah Gurel / AP/ TT
Margot Wallström. Foto: Lars Larsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNMargot Wallström. Foto: Lars Larsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Margot Wallström. Foto: Lars Larsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Barn ska nu kunna ses som sexuellt myndiga om de ger sitt samtycke till sex. Foto: Petros Karadjias / AP/ TTBarn ska nu kunna ses som sexuellt myndiga om de ger sitt samtycke till sex. Foto: Petros Karadjias / AP/ TT
Barn ska nu kunna ses som sexuellt myndiga om de ger sitt samtycke till sex. Foto: Petros Karadjias / AP/ TT

Turkiet ändrar sexlag

Publicerad

Turkiet vill ändra sin sexuallagstiftning.

Kritiker menar att barn över 12 år kan ses som sexuellt myndiga om de uttrycker samtycke.

– Turkiska beslutet att tillåta sex med barn under 15 år måste återkallas. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Sex med barn under 15 år är olagligt och klassas som sexuella övergrepp i Turkiet. Om en 16-åring och en 14-åring har sex, döms 16-åringen lika hårt som om en 60-åring skulle förgripa sig på en 4-åring.

Det vill Turkiets författningsdomstol ändra på och föreslår att barn mellan 12 och 15 år ska kunna ge samtycke till sex vilket i sin tur ska kunna leda till ett lägre straff.

– Bakgrunden är att en lokal domstol ansåg att man måste skilja mellan en 4-åring och en 14-åring, som kan förstå vad sex är och kan ge sitt samtycke. Man tyckte att det var orimligt att lagen drar alla åldersgrupper över en kam, säger Michael Sahlin, Turkietkännare vid Stockholms universitet och tidigare ambassadör i Turkiet.

Författningsdomstolen var oenig. Sju ledamöter röstade för medan sex av dem röstade emot.

"Går käpprätt i fel riktning"

Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson är kritisk mot beslutet.

– Vi är alla enormt besvikna på utvecklingen i Turkiet just nu och EU-medlemskapet finns inte på kartan för tillfället. Men det här är bara toppen på ett isberg av hur Turkiet går käpprätt i fel riktning, säger hon.

"Skamligt", säger Birgitta Ohlsson (L) om nya lagen.Foto: Christian Örnberg

Margot Wallström fördömde kort därpå Turkiets förslag.

– Turkiska beslutet att tillåta sex med barn under 15 år måste återkallas. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp, twittrar hon.

Hård kritik från organisationer

Turkiska barnskyddsorganisationer och kvinnorörelser menar att det här öppnar upp för lagligt sex med barn över 12 år.

– Alla individer under 18 år är barn enligt internationella konventioner. Att ett barn ska samtycka till sexuella övergrepp är helt uteslutet, säger professor Bahar Gökler, ordförande i en organisation som arbetar mot sexuella övergrepp mot barn, till nyhetsbyrån Anadolu Agency.

– Det kommer att leda till att barn blir sårbara för sexuella övergrepp och våldtäkt, säger Nazan Moroglu, advokat vid Istanbuls kvinnoförbund, enligt Hürryiet Daily News.

Vill ta fallet till Europadomstol

Utrikesminister Margot Wallström (S)Foto: Christian Örnberg

Enligt Michael Sahlin försöker regeringspartiet AKP och president Recep Tayyip Erdogan styra landet i en islamistisk riktning.

– Det är en känslig fråga som också är en aspekt av Erdogans maktutövning. En islamisering av stat och samhälle med Erdogans variant av islam som även utövar makt i författningsdomstolen.

Kritiker överväger att ta fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Turkiets beslut väntas träda i kraft den 13 januari 2017.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag