Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20 misstänkta för mordet på Khashoggi åtalas

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Jamal Khashoggi var chefredaktör Al Madina, Arab News och Al Watan. Han ansågs vara en av de mest inflytelserika publicisterna i Saudiarabien. Här med fästmön hustrun Hatice Cengiz.Foto: Privat

Istanbuls åklagarmyndighet meddelade under onsdagen att man åtalar 20 misstänkta för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

En av de åtalade är den före detta chefen för den saudiska underrättelsetjänsten, skriver Reuters

Den saudiska journalisten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsultatet i Istanbull i oktober 2018. Mordet fick stor uppmärksamhet över hela världen, Flera regeringar och underrättelsetjänster över hela världen ansåg att Saudararbiens kronprins, Mohammed bin Salman, hade beordrat mordet, något som officiella myndigheter i Saudiarabien förnekat 

 Åklagarmyndigheten sa under onsdagen att att Ahmed al-Asiri, före detta chef för den saudiska underrättelsetjänsten, och den kungliga rådgivaren Saud al Qahtani, är åtalade för överlagt mord med monstruös intention, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

Man åtalar ytterligare 18 personer för att ha deltagit i mordet på journalisten. En talesperson för åklagarmyndigheten säger i ett pressmeddelande att åtalet baseras på mobilregister, inspelningar och en analys av Khashoggis telefon, dator och surfplatta. 

Saudiarabiens myndighet för media– och kommunikation har inte kommenterat åtalet, enligt Reuters. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.