Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet är redo att angripa Syrien – kritik mot Trump

Om Turkiet går för långt med sin militära offensiv i norra Syrien kommer Donald Trump "helt och hållet förstöra och utplåna den turkiska ekonomin".
Donald Trump har dragit tillbaka sina styrkor.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
President Recep Tayyip Erdogan är redo att attackera Syrien.Foto: ANDREJ CUKIC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Turkisk militär är redo för att gå in i nordöstra Syrien, meddelade landets försvarsdepartement sent på måndagen.

Samtidigt hotar Donald Trump med att ”förinta den turkiska ekonomin” om man gör något som den amerikanska presidenten ”i sin storslagna och oöverträffade visdom” finner obefogat.

– Jag kräver att presidenten utövar amerikanskt ledarskap, säger den republikanska höjdaren Mitch McConnell om Trumps beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor från regionen.

På måndagen meddelade turkiska försvarsdepartementet att samtliga förberedelser för en militär offensiv in i nordöstra Syrien är färdigställda.

Den turkiska regeringen skrev även att upprättandet av en säkerhetszon är nödvändig för att bibehålla stabilitet, fred och säkerhet för invånarna i regionen.

Meddelandet offentliggjordes på Twitter, rapporterar Reuters.

På måndagskvällen svensk tid skrev president Donald Trump att han i sin ”storslagna och oöverträffade visdom” kommer förinta den turkiska ekonomin om landet gör någonting som han anser är obefogat. Trump skrev vidare att USA har ”gjort mer än vad någon kunnat förvänta sig” och att det nu är dags för andra i regionen att försvara sina territorier.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181232249821388801

Kritiken från egna leden

Tidigare på måndagen meddelade Donald Trump att amerikanska styrkor dras tillbaka från nordöstra Syrien, vilket i praktiken lämnar vägen öppen för en turkisk offensiv. 

Beslutet mötte skarp kritik från tunga republikaner som senatorerna Mitch McConnell och Lindsey Graham samt den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, rapporterar CNN.

McConnell menade att presidentens drag skulle öppna upp spelplanen för Ryssland, Iran och Assad-regimen:

– Jag kräver att presidenten utövar amerikanskt ledarskap för att att hålla samman vår multinationella koalition för att besegra ISIS och förhindra betydande konflikter mellan vår vår bundsförvant genom Nato, Turkiet, och våra lokala syriska partners som bekämpar terrorismen, sa McConnell enligt CNN.

– Vi lärde oss den hårda vägen under Obamas tid vid makten: Amerikanska intressen tillvaratas på bästa sätt genom amerikanskt ledarskap, inte genom reträtt.

Donald Trump kommenterade kritiken:

– Jag hyser stor respekt för de namnen du precis sa. De har sin åsikt, men jag skulle kunna nämna många fler som stöder det här.

Turkiets attackplaner 

Det var i augusti som USA och Turkiet enades om att man skulle etablera en säkerhetszon längs den syriskturkiska gränsen för att stänga ute hemvändande IS-flyktingar.

Men under fredagen klargjorde president Recep Tayyip Erdogan trots överenskommelsen med USA att man kommer att genomföra en väpnad attack mot norra Syrien.

– Vi är förberedda. Vi har delat ut all information och vi har färdigställt våra insatsplaner, sa Erdogan under ett tv-sänt tal där han även menade att attacken kan komma att bestå av både luft- och landstyrkor, något som bland annat SVT rapporterade om.

Området Erdogan syftar till att attackera ligger öster om floden Eufrat i norra Syrien. Platsen kontrolleras av den USA-understödda SDF-milisen, som leds av den kurdstyrda YPG-milisen.

Bland annat bidrog USA med stora bidrag till milisen under inbördeskriget i Syrien. Än i dag anser man SDF:s närvaro i området vara viktig för att förhindra att islamistiska terrorgrupper ska växa sig starka.

Turkiet räknar dock YPG, och därmed SDF, som en del av den, av Turkiet, terrorstämplade grupperingen PKK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.