Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet anklagas för att ha brutit mot vapenvilan

Turkiet har anklagats för att ha brutit mot vapenvilan.
Kurdiska styrkor anklagar Turkiet för att ha brutit mot vapenvila i nordöstra Syrien, skriver BBC.
Foto: UGUR CAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiska armén ska under tisdagen, enligt SDF, attackerat tre byar i staden – Assadiya, Mishrafa and Manajer – med ”tunga vapen” trots vapenvilan.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska militära konvojer.
Foto: BADERKHAN AHMAD / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska trupper patrullerar norra Syrien.
Foto: BADERKHAN AHMAD / AP TT NYHETSBYRÅN
Vapenvilan löpte ut under tisdagen.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Kurdiska styrkor anklagar Turkiet för att ha brutit mot vapenvilan i nordöstra Syrien, skriver BBC. 

SDF-ledaren Mazloum Abdi uppmanar avtalets garanter – USA och Ryssland – att ”tygla turkarna”. 

Pentagon meddelar nu att USA förstärker militären i området – för att skydda oljan, skriver AFP.

Enligt tidigare uppgifter rör det sig om stridsvagnar och hundratals soldater. 

Efter en nio dagar lång offensiv – som tvingat över 100 000 människor på flykt – förhandlade USA och Turkiet fram en vapenvila. 

Det dröjde dock inte länge innan rapporter om skottlossning i Ras al-Ayn kom – vilket bekräftades av Yusuf Hamoud, militär talesperson för väpnade syriska oppositionen. 

Recep Tayyip Erdogans menade att vapenvilan trädde i kraft först klockan 14:00 på fredagen. 

Nu riktar nya anklagelser mot turkiska styrkor som uppges ha brutit mot vapenvilan som löpte ut under tisdagskvällen, rapporterar BBC. 

Turkiet anklagas för att ha brutit mot vapenvilan

Talesperson för kurdledda SDF, Mazloum Abdi, säger att attacker ägt rum vid frontlinjen i Ras al-Ain i nordöstra Syrien. 

Turkiska armén ska under tisdagen, enligt SDF, attackerat tre byar i staden – Assadiya, Mishrafa and Manajer – med ”tunga vapen” trots vapenvilan. Turkiet har inte kommenterat anklagelserna. 

Mazloum Abdi uppmanar avtalets garanter – USA och Ryssland – att ”tygla turkarna”, skriver den brittiska tv-kanalen. 

Sedan vapenvilans slut har ett nytt avtal slutits mellan nya parter – den här gången mellan Ryssland och Turkiet. 

Ska patrullera gränsen tillsammans

Enligt nya avtalet ska kurdiska trupper dra sig tillbaka 30 kilometer – och ryska utrikesdepartementet uppger att kurdiska soldater i SDF börjat röra sig bort från gränsen. 

Ryska och turkiska militära styrkor ska, enligt avtalet, gemensamt patrullera kring gränsen. Turkiet ansvarar för sträckan mellan Ras al Ayn och Tal Abyad, medan Ryssland och Syrien gemensamt ansvarar för området Qamishli i öst och Kobani-Manbij i väst. 

Turkiets offensiv startade efter att Donald Trumps meddelat att USA drar tillbaka trupperna i norra Syrien. Det tolkade president Erdogan som grönt ljus för att gå in i landet. 

USA förstärker sin militär i Syrien

Vid midnatt svensk tid meddelade Pentagon att USA förstärker militären i Syrien – för att skydda oljan, rapporterar AFP. Det är dock oklart på vilket sätt de förstärker. 

CNN har tidigare rapporterat att USA övervägt att transportera beväpnade fordon – till exempel stridsvagnar – till oljefält. Det skulle i så fall vara första gången som USA placerar stridsvagnar i området, skriver nyhetskanalen. 

Fox News rapporterade på onsdagen att det även kan röra sig om hundratals soldater som skickas till området. Även Newsweek har tidigare rapporterat uppgifter om stridsvagnar och soldater. 

På onsdagen meddelade Donald Trump att han lyfter de tidigare riktade sanktionerna mot Turkiet som bland annat inkluderade höjda ståltullar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.