Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Turkar och kurder i konflikt i Sverige

En man skottskadades i närheten av en bensinmack i Fittja efter att ha deltagit i en kurdisk demonstration. Foto: Stefan Reinerdahl
Helin Sahin. Foto: Palmecentret

Tumultet och skjutningen i samband med den kurdiska demonstrationen i Fittja på lördagen är inte de första händelserna i sitt slag.

Det handlar om mordförsök, explosioner och misshandel.

Men varken polis eller forskare tror på en upptrappning av konflikten mellan turkiska och kurdiska grupper.

– Jag tror att det är en spegling av vad som händer i Turkiet, säger Helin Sahin, Turkietkännare vid Olof Palme International Center.

Fler liknande händelser

13 februari 2016

En man beskjuts efter en demonstration i Fittja utanför Stockholm. Han förs allvarligt skadad med ambulanshelikopter till sjukhus. Hans tillstånd är på söndagen fortfarande allvarligt. Skadegörelse mot en turkisk förening i samma område polisanmäls samtidigt.

13 februari 2016

En tillståndsgiven demonstration, ordnad av en kurdisk organisation, attackeras. Det visar sig att deltagare blivit provocerade av förbipasserande, enligt polisen, och ett bråk har uppstått. Polisen rapporterar händelsen som våldsamt upplopp och skadegörelse, men ingen person skadas och ingen grips.

14 september 2015

En kurdisk lokal i källarvåningen på Krögarvägen i Fittja utsätts nattetid för en kraftig explosion. Polisen klassar sprängningen som en särskild händelse, men det är till en början inte säkert att det verkligen var den kurdiska lokalen som var målet. Bombgruppen skickas till platsen. Ingen människa skadas.

13 september 2015

En mindre explosion nattetid mot en turkisk-muslimsk förening. Utredningarna om de båda sprängningarna i Fittja respektive Bredäng samordnas, men polisen har inga bevis som pekar på att de är relaterade.

13 september 2015

En manifestation på Sergels torg i Stockholm urartar när en grupp turkar och en grupp kurder hetsar varandra. Polisen ingriper för att lugna ner stämningen. 13 personer omhändertas och två grips för misshandel.

1 juli 2015

En kvinna i 35-årsåldern med kurdiskt ursprung attackeras i samband med röstandet i det turkiska valet, som arrangeras på Kistamässan i norra Stockholm för turkiska medborgare bosatta i Sverige. Flera personer med turkiska flaggor spottade på kvinnan när hon dansade. Kvinnan får ett slag i bakhuvudet och tumult uppstår. Händelsen polisanmäls.

Demonstranterna gick från Södertälje till Fittja centrum i Botkyrka söder om Stockholm under lördagens kurdiska manifestation.

I Fittja uppstod tumult i samband med demonstrationen, och någon timme efter att manifestationen avslutats besköts en bil. En 52-årig man träffades och skadades allvarligt. En poliskälla säger till Svenska Dagbladet att motivet kan ha varit politiskt.

– Hade vi stannat hade han vänt tillbaka och skjutit mer mot oss. Jag tror att deras plan var att vi skulle stanna och att de skulle komma tillbaka och skjuta oss alla fyra i bilen, säger Aram Alipour, bilens förare, till Expressen.

När samma kurdiska organisation på söndagen demonstrerade på Medborgarplatsen i Stockholm togs inga risker. På plats fanns ett 20-tal poliser, flera av dem med förstärkningsvapen, och omkring fyra piketbussar.

"Bedöms i varje enskilt fall"

Men polisen i Stockholms län har ingen särskild beredskap efter den senaste tidens händelser.

– Vi fanns där i går, och vi har följt det som hände i dag, säger Eva Nilsson, kommunikatör vid Stockholmspolisens regionledningscentral, på söndagen.

– En bedömning av säkerheten görs i varje enskilt fall. Vi har ingen särskild beredskap.

TT uppgav på lördagen att Säpo informerats om skjutningen av den 52-årige mannen i Fittja, men Säpo säger sig inte ha någon ökad beredskap för våldsamma händelser relaterade till konflikter mellan turkiska och kurdiska grupper.

– Det är för tidigt att säga vad en sådan händelse betyder, säger Fredrik Milder vid Säpo och fortsätter:

– Det hamnar inte under vårt verksamhetsområde. Först när det är ett konkret hot mot demokratin.

Konflikten mellan turkiska staten och kurderna har pågått sedan republiken grundades 1923. Nu har den flammat upp igen, menar Umut Özkirimli, forskare vid Center för Mellanösternstudier i Lund.

– Den har trappats upp sedan sommaren 2015. Jag är inte förvånad att detta har hänt, jag är med förvånad att det inte har hänt tidigare, säger han.

"Inte ett bra tecken"

I slutet av juli lämnade president Tayyip Erdogan fredsprocessen mellan regeringen och PKK som pågått sedan 2009. Kurdistans arbetarparti, PKK, bildades 1978 under ledning av Abdullah Öcalan med målet att bilda en kuridsk stat. PKK är efter 11 september terroriststämplat av både EU och USA. Och 2009 öppnade Erdogan alltså för dialog med kurderna. En fredsprocess påbörjades – med flera våldsamma avbrott. Hösten 2012 togs fredssamtalen upp igen. Men efter juni 2015, då kurdiska HDP gick starkt framåt samtidigt som Erdogans AKP tappade röster, bröt fredsprocessen samman. Parterna står nu, efter flera våldsamma attentat, extremt långt från varann.

Frågan är om den senaste tidens händelser i Stockholmsområdet kommer att följas av fler. Forskaren Umut Özkirimli tror inte det.

– Jag ser inte det som ett problem. Men det beror delvis på hur Turkiet agerar den närmaste tiden, säger han.

Explosionen och skjutningen är "inte ett bra tecken", menar han, men han tror trots allt inte på några gängkrig mellan kurdiska och turkiska grupper. I så fall är ett troligare scenario, anser han, att en ensam person ur någon av grupperna agerar.

– Jag är säker på att Säpo håller ögonen på sådant.

Men Helin Sahin, Turkietkännare vid Olof Palme International Center, tror att det kan bli fler sammanstötningar i Stockholm och andra europeiska städer.

– I Sverige finns en stark kurdisk diaspora och samtidigt föreningar som företräder AKP. Jag tror att det finns en fara för framtida händelser. När det är hårda tongångar i hemlandet, så speglas det här, säger hon.