Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strand utryms – explosivt föremål

Misstänkt farligt föremål i Barcelona – strand avspärrad: ”Det är väldigt mycket folk här”
Stranden Sant Sebastià i Barcelona har utrymts.Foto: Vendela Söderberg

Turiststranden Sant Sebastià i spanska Barcelona utrymdes på söndagseftermiddagen.

Polisen hittade ett explosivt föremål i havet som kan komma från Spanska inbördeskriget.

– De som jobbar här har börjat förstå vad som händer och springer härifrån, sade Expressens reporter Vendela Söderberg, som var på plats vid tillfället.

Det var vid lunchtid på söndagen som en stor sökinsats inleddes efter att polisen fått in uppgifter om ett misstänkt farligt föremål i vattnet intill stranden Sant Sebastià i Barcelona i Spanien.

Vi har evakuerat St Sebastià och söker området efter en misstänkt explosiv enhet som hittats av civilgardet. Följ uppmaningarna från polisen och sprid inte desinformation”, skriver polisen i Barcelona på sin Twitter. 

Efter en stor sökinsats med eftersökningsbåtar, helikopter och dykare kunde man konstatera att det rörde sig om ett troligen gammalt explosivt föremål.

Enligt en talesperson för civilgardet skulle föremålet kunna vara från det spanska inbördeskriget, vilket innebär att det kan ha legat där i 80 år, skriver nyhetsbyrån Reuters. Föremålet hittades 25 meter från stranden på tre meters djup.

Det var en polisdykare som av en händelse hittade föremålet när han dykte i området på sin fritid, enligt Reuters.

Polisen har spärrat av ett område på 250 meter kring föremålet och specialister från marinstyrkan kallades in för att oskadliggöra föremålet.

Expressens reporter Vendela Söderberg är på plats. Hon satt och åt på en restaurang vid stranden när polisen kom fram och bad hennes sällskap att flytta på sig.

– Det enda de säger är att vi ska flytta på oss. De har spärrat av stranden, men det är folk som jobbar på restauranger i närheten som springer härifrån, säger Vendela Söderberg.

”Jättemycket folk här”

Stranden ska ha varit belamrad av semestrande turister och lokalbefolkning. Avspärrningarna började längst bort vid ett hotell och har sedan växt sig större, något som fått mängder av människor i rörelse.

– Det är högsäsong och fint väder så det är jättemycket folk här, säger Vendela Söderberg.

Hon fortsätter:

– Det är ändå inte en kaosartad stämning, men det är ingen som vet vad som händer. Polisen vill inte berätta något i nuläget.

Vet du mer?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Texten uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.