Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turisterna fångar ögonblicket när larmet går i Notre-Dame

Katedralens spira rasade samman i den våldsamma branden. Foto: ABACA / ABACA STELLA PICTURES
Branden tros ha orsakats av en kortslutning. Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 15 april eldhärjades den ikoniska katedralen Notre-Dame i Paris.

I en ny dokumentär visas nu en ny filmsekvens inifrån kyrkan – som fångar ögonblicket när det första brandlarmet går.

– Det enda jag tänkte på var att vi måste sätta oss i säkerhet, säger Luc Piché, som var på plats i katedralen med sin familj.  

Det är i dokumentären produktionsbolaget Freemantles dokumentär ”Notre Dame i lågor”, som tittarna får ta del av en ny sekvens som är filmad av en turistande kanadensisk familj på besök i Frankrike.

På filmen ser man hur familjens son i samband med en pågående mässa tänder ett ljus till minne av bortgångna släktingar. Klockan är då 18.20 och familjen har befunnit sig inne i katedralen i fem minuter då brandlarmet hörs.

– Det hade hänt förr så jag blev inte rädd. ”Det slutar väl snart”. Vi hörde inte explosioner. Man tänker ju på terrordåd, inte på bränder, säger fader Caveau, en präst som de sju senaste åren har hållit i mässor i kyrkan, i dokumentären.

Organisten Johann Vexo var också på plats när brandlarmet gick. 

Parisbor och turister såg katedralen brinna. Foto: MICHAEL BUNEL / POLARIS POLARIS IMAGES

”En röd lampa blinkade”

I dokumentären berättar han om händelseförloppet direkt efter larmet.

– Vi undrade vad som stod på, men ingen blev rädd. Jag gick till sakristian. Där finns en kontrollpanel för larmen. En röd lampa blinkade. Det betydde att det brann i katedralens tak. 

Luc Piché, pappan i den kanadensiska familj som fångade brandlarmsögonblicket på film berättar om förvirringen de första minuterna efter att väktarna sett till att katedralen evakuerades.

– Jag trodde det var en bomb eller något sådant. Jag höll min son i handen så hårt jag kunde. Det enda jag tänkte på var att vi måste sätta oss i säkerhet.

Katedralen från insidan efter branden. Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fortsatte mässan – trots det första larmet

Prästen Caveau berättar hur han trots det första larmet bestämde sig för att fortsätta med sin mässa.

– Jag hann läsa evangeliet, sen blev det strömavbrott. 

Strax därefter, vid 18.43 gick ytterligare ett brandlarm, vilket till sist ska ha fått samtliga personer att lämna kyrkan.   

En kort stund senare har den kanadensiska familjen förflyttat sig i säkerhet och kan på avstånd filma dramat när röken och till sist även lågorna börjar välla ut från taket på Notre-Dame.

Branden som bröt ut på måndagskvällen den 15 april förstörde en stor del av katedralens interiör. Katedralens spira bröts också av och föll ner band lågorna. Inga människor skadades i branden. 

Kort efter branden gick Frankrikes president Emmanuel Macon ut och lovade att restaureringen av Notre-Dame ska vara klar inom fem år. 

Branden tros ha orsakats av en kortslutning.

Dokumentären ”Notre Dame i lågor” sänds på TV4 Play och på TV4 på måndag 23.00.