Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Turistbuss i olycka – minst 29 döda

Minst 29 personer omkom efter att bussen vält nerför en sluttning. Foto: Rui Silva/Aspress
Flera räddningsfordon ryckte ut för att hjälpa de skadade i olyckan. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Minst 29 personer har dött efter en bussolycka på Madeira i Portugal.

Alla offer uppges vara tyska turister. 

Föraren ska ha förlorat kontroll över bussen – med cirka 50 passagerare – som välte nerför en sluttning och kraschade mot ett hus i kuststaden Caniço.

Det var på onsdagskvällen, vid 18.30-tiden, som en förare förlorade kontrollen över en turistbuss på den portugisiska ön Madeira.

Enligt lokala medier dog 29 personer i olyckan: 11 män och 18 kvinnor. Alla uppges vara  från Tyskland och i 40-50-årsåldern.

Ytterligare 27 personer skadades, rapporterar RTP.

Runt 50 personer på bussen

Bussen var på väg från ett turisthotell till Madeiras regionala huvudstad Funchal för en middag när föraren tappade kontrollen. 

Ett 50-tal passagerare ska ha befunnit sig i fordonet när det i en kurva välte nerför en sluttning och sen kraschade in i ett hus i kuststaden Caniço på sydvästra Madeira.

Flera räddningsfordon ryckte ut till platsen. 

– Flera personer togs till sjukhuset Cruz de Carvalho (Central Hospital of Funchal) och vissa biträds på platsen, säger Filipe Sousa, borgmästare i Santa Cruz, enligt Noticias Ao Minuto.

Bussen kraschade in i ett hus, skriver lokala medier. Foto: HOMEM GOUVEIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De överlevande har nu erbjudits psykologisk krishjälp på sjukhuset.

Alla ombord på bussen ska ha varit av utländsk härkomst, förutom guiden och föraren som är portugiser. De skadades i olyckan och fördes till sjukhus.

– Jag har inga ord för att beskriva vad som hänt. Jag kan inte ta in lidandet för de här människorna, säger Filipe Sousa till lokala medier. 

UD: Inga uppgifter om svenskar

Enligt svenska utrikesdepartementet finns det ingenting som tyder på att någon svensk har varit inblandad i olyckan.

– Vi har kännedom om medieuppgifterna kring olyckan och har även sökt mer information via vår ambassad i Lissabon. Vi har ännu inga uppgifter om drabbade svenskar, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst.

Alla turister ombord på bussen var tyskar, enligt lokala medier. Foto: RUI SILVA / AP TT NYHETSBYRÅN

UD uppmanar svenskar på plats att höra av sig till oroliga anhöriga, om de inte redan har gjort det.

Vägsträckan där tragedin inträffade, med en skarp kurva, ska vara olycksdrabbad sedan tidigare och beskrivs som väldigt svårkörd – speciellt för förare som manövrerar större fordon. 

Samtidigt var väderförhållandena goda när olyckan inträffade, i fullt dagsljus, och bussen som var fem år gammal hade inga kända anmärkningar. 

En utredning har inletts för att undersöka orsaken till olyckan.

Den portugisiska regeringen har uttryckt sina kondoleanser gentemot Tyskland och på Madeira har tre dagar av sorg utlysts, enligt RTP.