Det var runt 230 personer ombord. Foto: LäsarbildDet var runt 230 personer ombord. Foto: Läsarbild
Det var runt 230 personer ombord. Foto: Läsarbild
Elva personer ska ha skadats. Foto: LäsarbildElva personer ska ha skadats. Foto: Läsarbild
Elva personer ska ha skadats. Foto: Läsarbild
Ambulanser har kallats till platsen. Foto: LäsarbildAmbulanser har kallats till platsen. Foto: Läsarbild
Ambulanser har kallats till platsen. Foto: Läsarbild
Båten ska ha kraschat in i kajen. Foto: LäsarbildBåten ska ha kraschat in i kajen. Foto: Läsarbild
Båten ska ha kraschat in i kajen. Foto: Läsarbild
Händelsen inträffade i Nacka strand. Foto: LäsarbildHändelsen inträffade i Nacka strand. Foto: Läsarbild
Händelsen inträffade i Nacka strand. Foto: Läsarbild

Turistbåt i olycka – flera skadade

Publicerad

Ett turistfartyg med runt 230 personer ombord har kraschat in i en kaj.

Minst elva personer är skadade och nio är förda till sjukhus – bland annat med bränn- och skärskador.

För tre veckor sen togs båten ur trafik på grund av motorfel.

Ett mindre fartyg med runt 230 personer ombord har kraschat in i Nacka strand i Nacka söder om Stockholm. Det var en så kallad Cinderellabåt, som tar turister runt bland öarna i Stockholms skärgård, som kraschade in i kajen vid 15.38 på söndagen. Den aktuella båten är Cinderella II, byggd 1987.

Elva personer är skadade, enligt polisen. Nio av dem har förts till sjukhus. Flera ambulanser larmades till platsen.

– Enligt vad som sagts har man kört in i kajen och studsat efter motorproblem, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.

Flera ambulanser är på plats vid kajen.Foto: Läsarbild

 

230 ombord – elva skadade

– De är kontrollerade av läkare. Jag har inga uppgifter om att det ska vara några allvarligare skador, men det är bränn- och skärskador, säger Olsson.

"Totalt har elva skadade personer påträffats. Det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt", skriver polisen via sin hemsida.

Runt 230 passagerare var ombord på båten, enligt polisen. Sjöpolisen finns på plats och arbetar med ärendet.

Vårdslöshet i sjötrafik

En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik har inletts. Båten förs utan passagerare till Nybrokajen där den ska inspekteras.

Räddningstjänsten känner till händelsen men har inte behövt åka dit, uppger Södertörns brandförsvar.

"Enligt uppgift har båten haft motorproblem och studsat mot kajen. Enligt preliminära uppgifter har tre personer skadats, dock ej allvarligt. Läkare på plats har kontrollerat de skadade", skriver polisen via sin hemsida.

Båten togs ur trafik för motorfel – för tre veckor sen

Expressen har fått uppgifter om att olycksbåten – Cinderella II – haft problem med en motor tidigare. För bara tre veckor sen togs båten ur trafik efter att en motor gått sönder.

– Vi har stoppat dit en ny och det var inga problem med den motorn, säger Peter Henricson på rederiet Strömma till Aftonbladet.

– När de skulle göra den sista uppbackningen fick de inte full backeffekt av okänd anledning och gick lite hårt in i bryggan, säger affärsområdeschefen vidare.

Fick en spegel i huvudet

– Jag var ombord på båten när vi kraschade in i kajen. Det var en rejäl smäll. Vi satt vid ett bord och alla flög omkull. Bord och stolar flög. Direkt såg vi att några var skadade, säger Expressens medarbetare Maria Nylén på plats.

– Det var en jättehård krasch. Personer fick glas, en spegel i huvudet. Andra hade skadat ben. Personer i vårar sällskap fick ont i ryggen och så, fortsätter Maria Nylén.

– Det var helt oväntat. Jag noterade att vi hade hög fart, men vi var helt oförberedda. Ingen anade någonting. Det var otroligt chockartat. Alla for omkull. Efteråt var alla chockade. Barn grät, alla blev väldigt rädda. Vi visste inte hur svårt skadade folk var.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag