Följ råden och trimma upp din dator på bara 20 minuter. Foto: JONAS LEMBERG
Följ råden och trimma upp din dator på bara 20 minuter. Foto: JONAS LEMBERG

Turbofixa din dator

Publicerad
Uppdaterad
På bara tjugo minuter kan du förvandla din gamla dator till ett vrålåk. Expressen lär dig knepen!
Windowsdatorer tenderar att gå långsammare för varje dag. Antalet programkrascher och alla märkliga fel ökar också. Det beror på Windows konstruktion.
Nya Windows Vista ställer till med helt nya problem, men det finns enkla lösningar för dig också.
Så här enkelt blir din dator snabbare och säkrare.
RENSA HÅRDDISKEN:
Windows behöver en hel del ledigt utrymme på hårddisken för sin växlingsfil. Räcker inte utrymmet till går datorn betydligt långsammare. Håll ett extra öga på utrymmet när du lägger över bilder eller laddar ned videofiler och musik.
SÅ GÖR DU: 
1. Lägg över så mycket som möjligt av bilder, musik och video på DVD-skivor och radera filerna i datorn.
2. Avinstallera program du inte använder
3. Kör rensningsprogrammet Clean Manager. Klicka på startknappen och välj ”kör”. Skriv ”cleanmgr” i rutan och tryck enter. Välj alla alternativ utom ”komprimera gamla filer” och klicka på ”ok”.

KONTROLLERA REGISTRET:
Det stora windowsregistret är alltså ett problem. Men det finns sätt att råda bot på det. Ett bra tips är att investera en dryg hundring på ett bra registerfixarprogram. Märkliga fel i registret kan ställa till med enorma problem om de inte åtgärdas i tid. Dessutom startar datorn snabbare med ett ”rent” register.
SÅ GÖR DU:
1. Ett bra program är Registry Mechanic (www.winguides.com). Priset ligger på runt 150 kronor.
2.  Ett gratisalternativ hittar du på www.eusing.com

STARTA SMART:
Alla program måste inte startas samtidigt med datorn, det gör startprocessen långsammare.
SÅ GÖR DU:
1. Klicka på startknappen och sedan på ”kör”. Skriv ”msconfig” och tryck på enter. Klicka på fliken ”autostart” och avmarkera rutorna för de program du inte vill ska starta samtidigt med Windows. Klicka ”ok” och starta om datorn.
2. Nu startar datorn snabbare, och du kan starta de program du behöver manuellt.

STARTA SMART:
Slösa inte med ögongodiset. Avancerade fönstereffekter i Windows stjäl mycket systemprestanda.
SÅ GÖR DU:
1. Högerklicka på ”Den här datorn” och välj ”egenskaper” längst ned i listan. Klicka på ”avancerat” och sedan på knappen ”inställningar” i fältet ”prestanda”. Sedan klickar du på fliken ”visuella effekter”. Markera kryssrutan ”justera för bästa prestanda” och klicka på ok.
2.  Kör du Vista? De genomskinliga ”aero”-fönstren är snygga, men stjäl 20 procent mer systemresurser än normalt. Välj en annan fönstertyp i stället.

TA BORT ALLA SPIONPROGRAM:
Beroende på vilka webbsidor du besöker löper du risk att drabbas av spionprogram. Förutom att hålla reda på vilka sidor du surfar till slöar de ned datorn och ändrar i värsta fall dina inställningar. I Windows Vista ingår Microsofts egna lösning Defender, som inte är speciellt bra.
SÅ GÖR DU:
1. Ladda ned Ad-Aware från   www.lavasoft.de

DEFRAGMENTERA:
Varje gång en fil sparas delas den upp i fragment på olika platser på hårddisken. Efter några månader tar det lång tid fö datorn att hitta fragmenten. Det är dags att defragmentera hårddisken.
SÅ GÖR DU:
1. Dubbelklicka på ”den här datorn”. Markera den hårddisk du vill defragmentera (normalt C:) och högerklicka. Välj ”egenskaper” längst ned i listan och klicka sedan på ”verktyg”-fliken. Slutligen klickar du på ”defragementera nu”. Det här tar ett tag. Enklast är att starta defragmenteringen på kvällen innan du går och lägger dig.

NYA RUTINER:
Att ha de senaste drivrutinerna till alla komponenter gör datorn snabbare och stabilare.
SÅ GÖR DU:
1. Besök tillverkarnas hjälpsidor med jämna mellanrum, och ladda ned de senaste drivrutinerna.
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag