Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tunisisk man jagas för julterrorn i Berlin

Polisen gick på onsdagskvällen ut med en bild på 24-årige Anis Amri från Tunisien.Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
En europeisk arresteringsorder har utfärdats efter Anis Amri.Foto: Bka / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera av offren vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador. Foto: Bernd Von Jutrczenka / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under onsdagskvällen gjordes räder i Berlin i jakten på den misstänkte – utan resultat.Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS POLARIS IMAGES
En tunisisk man jagas efter dådet i Berlin.Foto: Markus Schreiber / AP/ TT
12 personer dödades i attacken.Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS
1 / 7

Den man som misstänks för lastbilsmassakern i Berlin är 24-årige Anis Amri från Tunisien.

Tyskland erbjuder en belöning motsvarande en miljon kronor för information som leder till den misstänkte gärningsmannen, enligt Sky News.

Åklagaren varnar för att han kan vara beväpnad – och flera medier skriver om misstänkta IS-kopplingar.

Den man som jagas misstänkt för att ligga bakom lastbilsattentatet i Berlin är den 24-årige Anis Amri från Tunisien, rapporterar AFP, och hänvisar till tyska åklagare.

Även bild och namn på mannen har nu släppts och åklagarna varnar för att han kan vara beväpnad.

En belöning som motsvarar nästan en miljon kronor har utfärdats för information som leder till honom. Dessutom har en europeisk arresteringsorder utfärdats, rapporterar Sky News.

I jakten på den misstänkte har polisen gjort två räder i stadsdelen Berlin-Kreuzberg– utan att hitta honom, skriver Die Welt.

 

 

Ska ha suttit i fängelse i Italien

Tunisiern Anis Amri jagas för julterrorn.

Anis Amri ska ha lämnat Tunisien för flera år sedan och suttit fängslad i Italien, säger hans far och säkerhetskällor till en tunisisk radiostation, rapporterar Reuters. Det finns uppgifter om att han satt fyra år i fängelse för att ha bränt ner en skola.

Det var på måndagskvällen som en lastbil kördes rakt in på en julmarknad på Breitscheidplatz i Berlin. Tolv personer dog, varav nio omedelbart, och 48 personer skadades.

Flera av offren vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador.

I lastbilshytten ska asyldokument ha hittats och som ska tillhöra den man som nu jagas.Foto: Bernd Von Jutrczenka / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Lukasz, 37, hittades död i förarhytten

 

I lastbilshytten uppges polisen har hittat asyldokument som tillhör den man som nu jagas. Tyska medier rapporterar om att mannen går under flera alias och identiteter.

Misstänkt tunisier kan vara farlig

Daily Mail skriver, med hänvisning till säkerhetskällor, att han kan vara beväpnad – och att han tidigare har vapentränats.

Süddeutsche Zeitung går ut med flera uppgifter om den unge mannen. Bland annat att han var känd av polisen sedan tidigare, att han sökte asyl i Tyskland i april och i september greps med ett förfalskat italienskt pass.

I december i år gick han under jorden, enligt tidningen.

Süddeutsche Zeitung och Daily Mail skriver också att Anis Amrin har kopplingar till en predikant som kallar sig själv Abu Walaa. Han greps i november.

Walaa misstänks leda en grupp IS-anhängare som radikaliserar folk i Tyskland, en grupp som påstår sig vilja lära ut "den sanna förståelsen för islam", skriver The Independent.

 

LÄS MER: Detta vet vi om tragedin vid julmarknaden

 

 

Till RBB säger polisen att man förutom ID-handlingar även har hittat DNA-spår i lastbilen.

Grep fel man

Kort efter dådet grep polisen en 23-åring, en asylsökare från Pakistan, misstänkt för att medvetet ha styrt lastbilen rakt in i folkmassan. Men polisen hade fel man – och den unge pakistaniern släpptes under tisdagskvällen.

I stället visade det sig att gärningsmannen fortfarande var på fri fot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.