Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tungt valresultat för Fi

Foto: Maja Suslin / Scanpix

Feministiskt initiativ får nära en plats i riksdagen - den här gången heller. Enligt SVT:s vallokalsundersökning får partiet 0,8 procent av rösterna.  

- Jag hoppas att vi åtminstone får en procent så att vi kan få våra valsedlar tryckta och distribuerade nästa gång, säger Fi:s partiledare Gudrun Schyman.

I förra valet för fyra år sedan fick Fi 0,7 procent av rösterna, vilket gjorde dem till det näst största partiet utanför riksdagen efter Sverigedemokraterna. I årets val ser Gudrun Schymans parti inte ut att göra någon större förbättring. Enligt SVT:s vallokalsundersökning får partiet 0,8 procent av rösterna. 

 Partiledaren Gudrun Schyman hade hoppats på 2,5 procent av rösterna, men är ändå relativt nöjd. 

 - De här siffrorna visar på ett större stöd än förra gången. Jag hoppas att vi åtminstone klarar enprocent-spärren så att vi kan få våra valsedlar tryckta och distribuerade nästa gång, säger Fi:s partiledare Gudrun Schyman. 

Ogillar SD:s framgång

 Hon säger sig vara stolt över hur hennes partikamrater har arbetat med valrörelsen. 

 - Det går inte att beskriva den kreativitet, entusiasm och energi som burit den här valrörelsen, säger Gudrun Schyman.

 Ett parti som gjorde succé var däremot Sverigedemokraterna som tar sig in i riksdagen. Gudrun Schyman är kritisk till hur de etablerade partierna har bemött Sverigedemokraterna.

 - Jag tycker att de etablerade partierna har varit dåliga med att bemöta SD:s politik och formulera en politik för mänskliga rättigheter, de nöjer sig med att bara tala om dem. Man kan inte acceptera en politik som diskriminerar och kränker människors lika värde, säger Gudrun Schyman.


UPPDATERING 01.33 Feministiskt initiativs och Piratpartiets röster i riksdagsvalet och i ett flertal kommun- och landstingsval redovisades inte av Valmyndigheten under valnatten. I redovisningen av riksdagsrösterna ingick partierna i posten övriga partier, med 1,4 procent av rösterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.