Foto: Maja Suslin / Scanpix
 Foto: Maja Suslin / Scanpix

Tungt valresultat för Fi

Publicerad
Uppdaterad
Feministiskt initiativ får nära en plats i riksdagen - den här gången heller. Enligt SVT:s vallokalsundersökning får partiet 0,8 procent av rösterna.
- Jag hoppas att vi åtminstone får en procent så att vi kan få våra valsedlar tryckta och distribuerade nästa gång, säger Fi:s partiledare Gudrun Schyman.
I förra valet för fyra år sedan fick Fi 0,7 procent av rösterna, vilket gjorde dem till det näst största partiet utanför riksdagen efter Sverigedemokraterna. I årets val ser Gudrun Schymans parti inte ut att göra någon större förbättring. Enligt SVT:s vallokalsundersökning får partiet 0,8 procent av rösterna.
Partiledaren Gudrun Schyman hade hoppats på 2,5 procent av rösterna, men är ändå relativt nöjd.
- De här siffrorna visar på ett större stöd än förra gången. Jag hoppas att vi åtminstone klarar enprocent-spärren så att vi kan få våra valsedlar tryckta och distribuerade nästa gång, säger Fi:s partiledare Gudrun Schyman.

Ogillar SD:s framgång

Hon säger sig vara stolt över hur hennes partikamrater har arbetat med valrörelsen.
- Det går inte att beskriva den kreativitet, entusiasm och energi som burit den här valrörelsen, säger Gudrun Schyman.
Ett parti som gjorde succé var däremot Sverigedemokraterna som tar sig in i riksdagen. Gudrun Schyman är kritisk till hur de etablerade partierna har bemött Sverigedemokraterna.
- Jag tycker att de etablerade partierna har varit dåliga med att bemöta SD:s politik och formulera en politik för mänskliga rättigheter, de nöjer sig med att bara tala om dem. Man kan inte acceptera en politik som diskriminerar och kränker människors lika värde, säger Gudrun Schyman.

UPPDATERING 01.33 Feministiskt initiativs och Piratpartiets röster i riksdagsvalet och i ett flertal kommun- och landstingsval redovisades inte av Valmyndigheten under valnatten. I redovisningen av riksdagsrösterna ingick partierna i posten övriga partier, med 1,4 procent av rösterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag