Anna Kinberg Batra lyckades inte locka nya väljare under Almedalsveckan – Moderaterna går kraftigt bakåt i Demoskops julimätning och ligger nu på sin lägsta nivå sedan valet. Foto: Anna-Karin NilssonAnna Kinberg Batra lyckades inte locka nya väljare under Almedalsveckan – Moderaterna går kraftigt bakåt i Demoskops julimätning och ligger nu på sin lägsta nivå sedan valet. Foto: Anna-Karin Nilsson

Anna Kinberg Batra lyckades inte locka nya väljare under Almedalsveckan – Moderaterna går kraftigt bakåt i Demoskops julimätning och ligger nu på sin lägsta nivå sedan valet.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
S backar bara marginellt i nya mätningen – men med tanke på att man backat 5,5 procent sedan valet har Stefan Löfven anledning att vara orolig. Foto: Julia ReinhartS backar bara marginellt i nya mätningen – men med tanke på att man backat 5,5 procent sedan valet har Stefan Löfven anledning att vara orolig. Foto: Julia Reinhart

S backar bara marginellt i nya mätningen – men med tanke på att man backat 5,5 procent sedan valet har Stefan Löfven anledning att vara orolig.

 Foto: Julia Reinhart
Jimmie Åkesson slog i Almedalen fast att målet är att bli Sveriges största parti. Och SD fortsätter gå framåt i Demoskops julimätning. Foto: Anna-Karin NilssonJimmie Åkesson slog i Almedalen fast att målet är att bli Sveriges största parti. Och SD fortsätter gå framåt i Demoskops julimätning. Foto: Anna-Karin Nilsson

Jimmie Åkesson slog i Almedalen fast att målet är att bli Sveriges största parti. Och SD fortsätter gå framåt i Demoskops julimätning.

 Foto: Anna-Karin Nilsson

Tungt ras för M i ny Demoskopmätning

Publicerad

M rasar i opinionen, medan SD går framåt.

SD når 18,7 procent i Demoskop/Expressens nya mätning - och har mer än halverat avståndet till M på bara en månad.

– Vi måste bli bättre på SD:s starka sakfrågor, integration och migration, säger Per Nilsson, kommunikationschef (M).

Allianspartierna tappar 3,1 procentenheter och är nere på 38,7 procent i opinionen - och ligger därmed efter de rödgröna som efter ett litet tapp hamnar på 39,4 procent.

Moderaterna står för större delen av de borgerligas nedgång. Partiet minskar med 3 procentenheter – medan Sverigedemokraterna ökar med lika många procentenheter och noterar 18,7 procent, högsta siffran hittills i Demoskops väljarbarometer.

"Dramatisk utveckling"

– Det är en dramatisk utveckling i opinionen. SD:s fortsatta uppgång har utan jämförelse blivit den största förändringsfaktorn i svensk politik. På bara en månad har partiet tagit in mer än halva avståndet till M, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Han noterar att de övriga partierna försöker ta upp SD:s kärnfråga, migration, men att de hittills inte lyckas ta hem några poäng på sin omsvängning.

– SD drar fördel av att deras kärnfråga ligger högt på väljarnas dagordning samtidigt som partiet varit ensamma om sin position. Bland övriga partier syns samtidigt tecken på ett nytt förhållningssätt. Men än så länge syns inga tecken på att det gett någon opinionsvinst, säger Peter Santesson.

Socialdemokraterna fortsätter att gå bakåt. Efter en minskning med 0,4 procentenheter är S nere på 25,5 procent, under valresultatet och på en historiskt mycket låg nivå. Och M ligger på 23,1 procent, lägsta nivån sedan valet och under valresultatet.

M har förlorat till SD

Både M och S har förlorat till SD, men Moderaterna har gjort den största förlusten, enligt Peter Santesson.

– De sakfrågor som Sverigedemokraterna är starka i har varit i fokus under en längre tid. Det finns två läxor för oss i det. Den ena är att vi själva måste bli bättre på de sakfrågorna, integration och migration, säger den moderate kommunikationschefen Per Nilsson.

– Den andra är att vi måste lyfta upp den fråga som vi tycker är absolut viktigast för Sveriges framtid, nämligen att fler människor ska få sitt första jobb.

– Vi har ett stort och växande nytt utanförskap. Vi har problem med integrationen, vi har problem med att jobben inte växer fram på det sätt vi skulle önska. Det är de utmaningarna vi försöker möta, säger han.

Tror på fortsatt SD-ökning

SD:s partisekreterare Richard Jomshof tror att hans parti kommer att fortsätta att växa.

– Det är oerhört positivt, vi vet att det går bra. Det finns ingen ständig uppgång, det kan gå upp och ned. Men så länge de andra partierna spelar sina kort som de gör finns det stor chans att vi fortsätter att växa, säger han.

För övriga partier blir det obetydliga förändringar, enligt mätningen. MP går upp något till 7,1 procent (+0,3). V ligger kvar på 6,8 och FP på 4,7 procent. KD ökar till 4,2 (+0,5) medan C minskar till 6,6 procent (-0,7).

 

K-G Bergström: De nya siffrorna lär sända chockvågor

Partiernas kommentarer om siffrorna

S: 25,5 % (Förra månaden: -0,4 Valet: -5,5)

Carin Jämtin, partisekreterare (S):

– För vår del är det små förändringar samtidigt som vi inte är nöjda utan ska öka våra siffror. Vi jobbar för fullt med att genomföra politik som innebär fler jobb, bättre skola och jämlik välfärd. I en tid med oro i omvärlden och en besvärlig parlamentarisk situation styr regeringen för att skapa stabila förutsättningar för ett bättre Sverige för alla.

 

MP: 7,1 % (Förra månaden +0,3 Valet: +0,2)

Anders Wallner, partisekreterare (MP):

– Vi ligger kring vårt valresultat och ser nu fram emot att kunna se hur vår första budget med mer klimatsatsningar ute i landet, fler bostäder för unga och tidigare stöd i skolan blir verklighet. Så får vi se om det gör så att fler också får upp ögonen för Miljöpartiet.

 

V: 6,8 % (Förra månaden +-0 Valet +1,1)

Aron Etzler, partisekreterare (V):

– Vi har haft en uppåtgående trend ett tag. Det intressanta vad gäller Vänsterpartiet annars är att förtroendet för Jonas Sjöstedt ökat tydligt. Läget har ju varit ganska konstigt med allt fokus på decemberöverenskommelsen och med en borgerlig budget. Vi ser fram emot en höst när vi kan lägga grunden för något annat. Sverige behöver välfärdssatsningar och satsa för att få ned arbetslösheten.

 

Per Nilsson, kommunikationschef (M):

– Vi har haft en trend som varit positiv, i de några av de senaste mätningarna var vi faktiskt Sveriges största parti. Nu bryter den här mätningen lite mot detta. I en politisk utvecklingsfas med långt till nästa val måste man räkna med att det kommer att gå upp och ned lite i opinionen. Men det är viktigt att förhålla sig till att en majoritet av väljarna just nu är missnöjda med utvecklingen i Sverige.

 

C: 6,6 % (Förra månaden: -0,7 Valet: +0,5)

Michael Arthursson, partisekreterare (C):

Vi ligger stabilt över valresultatet i vår näst bästa Demoskopmätning 2015. Om man ser till helheten behöver Alliansen bli en tydligare opposition. Vi behöver kraftsamla. Som Annie Lööf tog upp i Almedalen när hon talade om att vi behöver ett borgerligt framtidsprojekt. SD lyckas framställa sig som ett klart oppositionsparti, så det gäller för alliansen att kliva fram i oppositionsrollen.

 

FP: 4,7 % (Förra månaden: +-0 Valet: -0,7)

Maria Arnholm, partisekreterare (FP):

– Folkpartiet gjorde ett dåligt val. Vi har ett viktigt och långsiktigt arbete framför oss för att återvinna större förtroende. Vi har inlett ett stort förnyelsearbete för att utveckla vår politik.

 

KD: 4,2 % (Förra månaden: +0,5 Valet: -0,3)

Acko Ankarberg, partisekreterare (KD):

– En uppgång sedan förra mätningen. Vi fortsätter ge svar på de stora samhällsutmaningarna. Integrationsfrågorna, det hot som IS utgör i världen och hur vi förbättrar hur våra barn och unga har det.

 

SD: 18,7 % (Förra månaden: +3,0 Valet: 5,8)

Richard Jomshof, partisekreterare (SD):

– Det är oerhört positivt. Vi vet att det går bra, medlemmar strömmar in och människor hör av sig med frågor. Men uppgången är långt högre än vi ens vågat hoppas på. Det är glädjande att vi fortsätter att växa. Det är en förutsättning för att vi ska nå inflytande, för att andra partier ska börja förhandla med oss i olika frågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag