Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tungt kriminell hyllade polisen efter attacken

<p>Polisens arbete fortsätter även efter attacken i fredags.<br></p>Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
<p>Efter attacken har polisens insats hyllats, som här vid Drottninggatan.</p>Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN

Många berömmer polisen för insatsen efter terrorattacken på Drottninggatan.

Nu stämmer även tungt kriminella in i hyllningskören!

– Det är klart att det är en häftig känsla, säger Erik Åkerlund, polisområdeschef i Botkyrka, till tidningen Södra Sidan.

Att polisen så snabbt kunde gripa en misstänkt för attentatet i fredags har fått många uppskattande kommentarer.

Från Stefan Löfven och Leif GW Persson till en massa vanlig medborgare.

Tungt kriminell kom fram och berömde polisen

Men att en tongivande person inom den kriminella världen i södra Stockholm skulle ge sig till känna för att hylla polisens insats, ansikte mot ansikte, var oväntat.

– Vi har fått flera positiva reaktioner från dem vi vanligtvis jobbar med att lagföra. En person som är verkligt tongivande i kriminella sammanhang kom fram i samband med ett ingripande och sa att vi gör ett riktigt bra jobb. Det är klart att det är en häftig känsla, säger Erik Åkerlund, polisområdeschef i Botkyrka till Södra Sidan.

Hans känsla är att lastbilsattacken berör alla.

"En händelse som förenar oss"

– En sån här händelse gör att man får ett perspektiv, bilden av varför vi poliser finns blir tydligare för alla när hela samhället sätts på prov så här. Jag har stor tillförsikt till hur vi som samhälle förenar oss i en sån här stund, som vi såg på Sergels torg i går, säger polisområdeschefen till tidningen.

Polisen har de senaste dagar fått mycket beröm för insatsen. Men även kritik har framförts mot att den misstänkte terroristen, Rakhmat Akilov, kunde passera under radarn en lång tid efter att utvisningsbeslut fattats.

Detta helt enkelt därför att polisen inte kunde hitta honom, trots att hans namn tidigare förekommit i Säpos underrättelseflöde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.