Jytte Guteland. Foto: Sven Lindwall
Jytte Guteland. Foto: Sven Lindwall

Tunga S-namn vill ha Guteland som partiledare

Publicerad
Flera tunga S-namn vill se Jytte Guteland, ordförande i SSU, som ny partiledare för Socialdemokraterna.
Själv vill hon inte kommentera frågan.
- Det är ett stort arbete att utse en ny partiledare, säger hon bara.
Det var SSU som till stor del drog i gång den senaste veckans turbulens i Socialdemokraterna.
Ordförande Jytte Gyteland gick ut hårt i stormen och krävde förändring.
– Ny politik kräver nytt ansvar. De som har ansvaret ska ställa sina platser till förfogande inför kongressen, sa Jytte Guteland till Expressen.se.

"Har visat styrka"

Mona Sahlin lyssnade och efter det blev det än mer kaos, sedan avgick Sahlin.
Nu utnämns hon av flera tunga namn inom Socialdemokraterna som den som kan ta över efter Mona Sahlin.
– SSU:s ordförande har visat på en väldig styrka, inte minst nu när det har varit turbulent, säger Socialdemokraternas förra partisekreterare Lars Stjernkvist till Expressen.se och fortsätter:
– Det är SSU som har bidragit med att försöka tänkta konstruktivt och där har Jytte Guteland varit väldigt duktig.
Även Lars Törnman, kommunalråd i Kiruna, går ut och nämner Jytte Guteland som ny partiledare.

"Är ett stort arbete"

På måndagens Sidan 4 Debatt i Expressen skriver han:
"Inför valet mellan gamla tröskverk som Thomas Östros, Ylva Johansson, Sven-Erik Österberg eller en begåvning som Jytte Guteland är mitt val enkelt. Med Jytte Guteland som partiledare ser jag ljust på framtiden".
Men själv vill Jytte Guteland inte kommentera vem som ska ersätta Mona Sahlin – och hur hon själv ser på att ta över.
– Det är ett stort arbete att utse en ny partiledare men det är klart att det finns personer som kan efterträda, det viktiga är att det är en person med insikt om vilket läge partiet befinner sig, säger hon till Expressen.se.
Hon har förståelse för Sahlins beslut.
– Jag tror att Mona Sahlin själv såg att det behöver finnas plats för nya personer i partiet, både äldre och yngre, och hon poängterade att även andra bör rannsaka sin ställning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag