Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tunga S-profilerna utmanar Löfven – vill stoppa partiets högersväng

Sara Karlsson, tidigare riksdagsledamot (S), nu initiativtagare till Reformisterna.Foto: LISA MATTISSON
Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys, inifiativtagare till och styrelseledamot i Reformisterna.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Den nya S-föreningen Reformisterna lanseras i dag som en intern oppositionell kraft som ska driva Socialdemokraterna åt vänster.

Exempel på förslag i deras reformprogram är 5 000 kronor mer i månaden till fattiga pensionärer, förstatligade apotek och statligt driven klimatomställning.

– Det kan bli attraktivt med socialdemokratisk politik igen, säger initiativtagaren Daniel Suhonen.

I gruppen bakom Reformisterna finns även Sara Karlsson, som i våras lämnade riksdagen i protest mot Socialdemokraternas migrationspolitik, och förre utbildningsministern Carl Tham.

Klyftorna ökar och allt fler undrar vad Socialdemokraterna egentligen står för, skriver S-profilerna bakom den nya Socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

Partiföreningen presenteras på måndagen med en presskonferens på ABF-huset i Stockholm. Grundarna har tagit fram ett stort ekonomiskt reformprogram, med reformer för välfärd och jämlikhet vill de stoppa Socialdemokraternas högersväng – inifrån.

Beskattning av arv och kapital, 5 000 kronor mer i månaden för fattiga pensionärer och en statligt driven klimatomställning är några av förslagen i programmet.

Inspirerad av Bernie Sanders

Ledande socialdemokratiska politiker och förtroendevalda över hela landet har redan anslutit sig, enligt Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och initiativtagare till Reformisterna. 

– Vi har skapat en alternativ ekonomisk politik som skulle göra Sverige till ett bättre land. Utan en stark arbetarrörelse glider vi allt längre högerut, säger Daniel Suhonen när Expressen når honom.

– Jag känner mig inspirerad av det som har hänt i USA med Bernie Sanders, att människor kan brinna och att det kan bli attraktivt med socialdemokratisk politik igen. I stället för ett insomnat administrerande av Annie Lööfs partiprogram, fortsätter Suhonen.

Föreslår pensionslyft på 5000 kronor

Reformisterna beskriver sitt reformprogram det mest ”progressiva sedan Arbetarrörelsens Efterkrigsprogram 1944”. De vill bland annat:

• Skrota överskottsmålet för sparande av statens finanser.

• Skrota PPM-systemet.

• Införa ett pensionslyft på 5 000 kronor i månaden för de med lägst inkomster. 

• Stoppa vinster i välfärden.

• Återförstatliga apoteken, posten och järnvägen.

• Slopa krog- och kulturmomsen och införa 25 procent moms på allt.

• Införa 35 timmars arbetsvecka.

• Inrätta ett statligt byggbolag som konkurrerar med Skanska, NCC och Peab.

• Inrätta en statlig investeringsbank motsvarande ett års BNP för det närmsta decenniets satsningar på nya bostäder, grön infrastruktur och stärkt välfärd.

• Införa ett omställningsråd under statsminister som driver klimatarbetet med stora investeringar i ny teknologi och transporter. 

• Införa köttskatt.

• Införa ny förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, arvs- och gåvoskatt samt enhetlig kapitalskatt. Skattereformen skulle öka statens intäkter med tre procent av BNP per år, enligt Reformisternas beräkning.

• Ränteavdragen på bolån slopas.

• Utjämna kommunskatten till samma nivåer i hela landet.

Sara Karlsson med i Reformisterna

Bakom idén till Reformisterna står även Sara Karlsson, som i våras lämnade sin riksdagsplats i protest mot Socialdemokraternas skärpta migrationspolitik, och Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm. 

Sara Karlsson, 1 maj 2018. Kort därefter lämnade hon sin riksdagsplats i protest.Foto: LISA MATTISSON

– Vårt program är finansierat till sista kronan. Vi tror att man genom klassisk fördelningspolitik, full sysselsättning, progressiv klimatpolitik och stora investeringar i välfärd kan bygga ett bättre samhälle. Det skulle innebära ökad jämlikhet, fler jobb, bättre välfärd, infrastruktur och klimatansvar. Ett positivt ekonomiskt program kan väcka människors hopp och framtidstro, säger Daniel Suhonen.

De senaste veckorna har Daniel Suhonen varit en högljudd röst mot regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Initiativtagarna började skissa på den nya S-föreningen långt innan överenskommelsen om den nya regeringens politik blev klar, säger Suhonen, som anser att problemen för S började för många år sedan.

Enligt honom har ”nyliberalismens framfart” lett till minskad jämlikhet och ett växande missnöje, där arbetare och vanliga löntagare inte längre känner sig företrädda. Det banar i sin tur vägen för främlingsfientliga krafter.

Genom en återgång till vad de menar är socialdemokratins grundvärden hoppas Reformisterna stärka partiet inifrån.

– Regeringsuppgörelsen gör att de främlingsfientliga krafterna bara tillfälligt pausas från inflytande. Vi har en tanke om hur vi ska besegra det här, säger Daniel Suhonen.

S-föreningar finns i hela Sverige

 S-föreningar och sidoorganisationer finns på kommunnivå runtom i Sverige och kan vara knutna till ort eller intresse.

 Partiföreningarna jobbar med opinionsbildning, studiecirklar och kampanjarbete.

 Medlemmarna väljer ombud som representerar kommunerna i partikongressen, Socialdemokraternas högsta beslutande organ.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.