Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tunga S-distrikten sätter press: Slopa karensavdraget för gott

Under pandemin har karensdagen slopats.
Anders Ygeman, ordförande i Stockholms stads partidistrikt, säger att människoliv kan räddas när människor stannar hemma vid sjukdom.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karensdagen kan göra att människor inte stannar hemma när de är sjuka av ekonomiska skäl, menar partidistrikten.
Foto: Maridav / Colourbox
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karensavdraget för den som är sjuk bör avskaffas permanent, det tycker flera tunga Socialdemokratiska partidistrikt, rapporterar Sveriges Radio. 

Att människor stannar hemma när de är sjuka räddar liv, säger Anders Ygeman till radion. 

Under coronapandemin råder särskilda regler för den som är sjuk med syfte att minska risken för smittspridningen. Efter pandemin är tanken att karensavdrag för första sjukdagen ska återinföras, men nu tycker flera partidistrikt att karensavdraget ska slopas helt.

– Vi har sett under pandemin vilka fördelar det finns när folk faktiskt är hemma när de är sjuka, hur många människoliv som kan räddas och hur mycket smittspridningen kan minskas, säger Anders Ygeman, energiminister och ordförande i Stockholms stads partidistrikt, till radion.

Bland annat Stockholm, Göteborg, Skåne och Kronoberg finns bland distrikten som skickat in motioner om att avskaffa karensavdraget inför partikongressen i höst.

– Det är ju många som av ekonomiska skäl väljer att inte gå hem, på grund av karensavdraget, när man har blivit sjuk. Och det innebär i sin tur att man smittar både arbetskamrater och det påverkar företagets möjligheter till att upprätthålla produktionen, säger riksdagsledamoten Niklas Karlsson, ordförande i Skånes partidistrikt, till Sveriges Radio. 

Shekarabi: Bör hanteras av arbetsmarknadens parter

Ett argument mot avskaffandet är risken att människor stannar hemma fast de är friska, men enligt Ygeman måste risken vägas mot hur många som smittas och dör av influensan ett vanligt år. 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, ordförande i Uppsalas partidistrikt, tycker att frågan bör hanteras av arbetsmarknadens parter i avtalsförhandlingar vilket innebär att det går att förhandla bort karensavdraget. 

Robert Olesen, ordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg, håller inte med om att det är den bästa lösningen.

– Det blir ju ojämlikt. För det innebär ju att i de fall där man inte förhandlar fram det, så kommer en del av arbetsmarknaden att ha en karensdag, och en del inte att ha det, säger han till Sveriges Radio. 

Covid-19 och pollenallergi kan ge liknande symtom.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Det händer i kroppen om du får coronavirus 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.