Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tunga profiler ger stöd till Erik Ullenhag

Erik Ullenhag.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Birgitta Ohlsson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nyamko Sabuni.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Flera kända liberaler – däribland Birgitta Ohlsson – ger sitt stöd till Erik Ullenhag som ny partiledare för partiet, meddelar de i ett öppet brev i tidningen Nu.

”Den som ständigt strävar efter att ’gå genom rutan’ och få dagliga rubriker skjuter från höften kan därigenom skapa osäkerhet”, skriver de i vad som kan tolkas som en känga mot Nyamko Sabuni, en av de andra kandidaterna.

Det är flera stora namn inom Liberalerna som nu ger sitt stöd till Erik Ullenhag i ett öppet brev i den liberala tidningen Nu inför omröstningen om den nya partiledaren den 28 juni.

”En partiledare måste ha bred kontaktyta inom partiet, kunna hålla ihop partiet och ha förmågan att lyssna.”, skriver de nio liberalerna.

De som undertecknat brevet är alla kända liberaler. Bland annat Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister och demokratiminister. Hon var själv också aktuell som partiledare 2017, men gav senare upp försöken.

Maria Leissner är också en av dem som ställer sig bakom stödet till Erik Ullenhag. Leissner var partiledare för dåvarande Folkpartiet mellan 1995 och 1997.

https://twitter.com/LovaOlssonEkot/status/1137013955048738816

Vill inte ge SD inflytande

I brevet, som Sveriges Radios reporter Lova Olsson twittrar ut, tycker skribenterna att Liberalerna är ”tydligt socialliberala”. Dessutom menar man att det är viktigt att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande i politiken.

Man slår fast att ”Erik Ullenhag bör bli Liberalernas nästa ledare!”.

Erik Ullenhag har sedan tidigare fått stöd från många liberaler. I går gav 115 liberaler sitt stöd till Ullenhag i en debattartikel.

Förutom Ullenhag är Nyamko Sabuni en av favoriterna till posten som ny partiledare. Hon fick i en annan debattartikel nyligen stöd från 27 liberaler.

Kritik mot Nyamko Sabuni

I brevet som ger stöd till Erik Ullenhag nämns inte Nyamko Sabuni vid namn, men det är svårt att tolka en passage som något annat än kritik mot Sabuni:

”Den som ständigt strävar efter att ’gå genom rutan’ och få dagliga rubriker skjuter från höften kan därigenom skapa osäkerhet”, skriver de.

Johan Pehrson är den tredje kandidaten som kan bli ny partiledare för Liberalerna. Den nuvarande, Jan Björklund, meddelade i februari att han avgår som partiledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.