Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tunga partikamrater kräver Boris Johnsons avgång

Pressades tills att han bad om ursäkt.
Boris Johnson är ute i värre blåsväder än någonsin. Nu kräver flera tunga partikamrater
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT
Britternas ilska mot Boris Johnson är stor.
Foto: TEJAS SANDHU/ SOPA IMAGES/ SHUTTERSTOCK

Boris Johnson är ute i värre blåsväder än någonsin.

Nu uppmanas han att avgå av flera tunga partikamrater.

– Han måste ta konsekvenserna, säger Douglas Ross, ledare för de konservativa i Skottland.

Efter festskandalerna har Boris Johnson bett om ursäkt och sagt att han förstår allmänhetens ilska. Flera ministrar visade under onsdagen sitt stöd. ”Premiärministern gjorde rätt som bad om ursäkt. Människor är sårade och arga på vad som hänt och han har tagit fullt ansvar för det”, skriver kulturministern Nadine Dorries på Twitter.

https://twitter.com/NadineDorries/status/1481280914940477444

Men många reagerar också med att ursäkten som bäst var halvhjärtad och att de väntar på vad den utredning som leds av Sue Gray, andre ständige sekreterare i regeringskansliet, ska visa. 

Samtidigt var det länge tyst från de två som troligast skulle ersätta Boris Johnson vid en eventuell avgång; utrikesminister Lizz Truss och finansminister Rishi Sunak. När Sunak till slut reagerade var stödet ljumt.

”Jag har varit ute på besök hela dagen... premiärministern gjorde rätt som bad om ursäkt och jag stöder hans uppmaning om tålamod under tiden Sue Gray genomför utredningen”, skrev han. 

Lizz Truss sa sig senare stå bakom Johnson till 100 %.

”Ohållbar” situation för Boris Johnson 

Efter ursäkten gick några tunga röster inom partiet ut och krävde Johnsons avgång. William Wragg är konservativ parlamentsledamot och ordförande i ett inflytelserikt utskott. Han kallar Johnsons situation för ”ohållbar”.

– Jag tycker inte att det ska vara upp till en civil tjänsteman att avgöra premiärministerns framtid och vem som ska leda landet, säger Wragg till BBC.

Även partikamraten Caroline Nokes, som tidigare varit kritisk mot Johnson, anser att han ska avgå.

– Han förstör hela det konservativa varumärket. Tyvärr har han blivit en börda. Om han inte avgår nu kommer han att tvingas avgå om tre år efter valet, säger hon.

Douglas Ross är ledare för partiet i Skottland och parlamentsledamot. Han säger att han kommer att skriva till 1922 Committee – valberedningen – för att de ska registrera att han saknar förtroende för partiledaren.

– Han är premiärminister, det är hans regering som ställer upp alla regler och han måste ta konsekvenserna av sitt agerande, säger Ross.

Boris Johnson hånas efter kaostalet

Tappade bort sig • Pratade om Greta Gris • Refererade till Lenin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.