Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tunga namn lämnar sina toppuppdrag i SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SekreterarenAlexandra Brunell, före detta sekreterare till Björn Söder: Många inom partiet höjde på ögonbrynen när den oprövade Brunell fick jobb i riksdagskansliet. Nu är hon tjänstledig.
Foto: Roger Vikström
KommunsamordnarenChristian Westling, före detta kommunsamordnare: Förra sommaren fick Westling inte förlängning av sin anställning som kommunpolitisk samordnare. I mars det året diskuterade flera högt uppsatta SD-företrädare - Richard Jomshof, Per Björklund, Jonas Åkerlund och Björn Söder - hans framtid i starkt negativa ordalag i flera mejl. Jomshof var orolig när han beskrev Westlings insats som utbildare: "Enligt uppgift satt han ner och läste innantil, helt utan inlevelse och halt sluddrande. (...) Det är minst sagt pinsamt och min bestämda uppfattning är att vi måste hitta någon annan person att leda detta."
Foto: Axel Öberg
KanslistenGabriella Hedarv, före detta kanslist: Hedarv, som är gift med SD-ledamoten Mattias Karlsson, sade upp sig från sitt jobb på partikansliet i Kristianstad. Till Expressen säger Hedarv: "Pendlingstiden var för lång. Jag hade en timme och tio minuter enkel resa. Det går inte ihop, varken ekonomiskt med min lön på 75 procent eller rent praktiskt."
Foto: Robban Andersson
RiksombudsmannenHanna Wigh, före detta riksombudsman: Wigh sågs av många som ett av få kvinnliga stjärnskott inom partiet när hon anställdes som riksombudsman. I början av hösten lämnade hon jobbet och för Expressen förklarar hon att hon vill satsa på politiken framför det administrativa.
Foto: Sven Lindwall
RiksombudsmannenRoger Hedlund, före detta riksombudsman: Partiveteranen Hedlund anställdes efter valet på riksdagskansliet. "Jag slutade som ombudsman då jag hade för omfattande uppdrag i mitt län, som ledamot i landstinget, kommunen samt distriktsordförande. Jag behövde fokusera på färre uppgifter", skriver han i ett mejl till Expressen.
Foto: Sven Lindwall
PressekreterarenWilliam Hahne, före detta pressekreterare: Hahne tvingades från sin tjänst som pressekreterare i riksdagskansliet efter att han tillsammans med SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand skrivit en debattartikel om Israel-Palestinafrågan som inte uppskattades av partitoppen. Hahne, som är vice ordförande i SDU, uppges gå en militärutbildning.
Foto: Robban Andersson
Biträdande kanslichefenDaniel Assai, före detta biträdande kanslichef: Assai syntes under valrörelsen ofta tätt intill Jimmie Åkesson. Han anställdes som biträdande kanslichef i riksdagen men i vintras lämnade han sin tjänst. Han vill inte ge några kommentarer till Expressen men källor säger att han lämnade efter missnöje med arbetssituationen.
Foto: Sven Lindwall
KanslichefenMikael Valtersson, före detta kanslichef: Valtersson lämnar sin tjänst som kanslichef i riksdagen. Enligt Expressens källor finns det missnöje med hans administrativa förmåga att leda kansliet.Valtersson säger sig snart börja ett nytt jobb inom SD Stockholms stad.
Foto: Sven Lindwall
1 / 9

Sverigedemokraterna har drabbats av strömhopp från tunga poster. Sedan valet har partiet förlorat kanslichefer, riksombudsmän och andra nyckelanställda.

Expressen kan nu avslöja partitoppens nedsättande mejl om en före detta SD-anställd.

- De har svårt att hitta kompetent personal, säger en SD-källa.

I dag samlas Sverigedemokraternas kommun- och landstingspolitiker för konferens i Västerås. Efter valet drömde många av dem om att börja jobba för partiet, men Expressens kartläggning halvvägs in i mandatperioden visar att flera personer som anställts på viktiga poster nu slutat eller tvingats sluta.

Nyligen annonserade partiet efter en ny kanslichef efter Mikael Valtersson. Expressens källor berättar att det fanns missnöje med hans arbetsinsats.

Valtersson säger att han slutat för att börja ett nytt jobb som ett slags valorganisatör för SD Stockholms stad.

- Jag kommer att börja jobba med att förbereda valrörelsen i Stockholm. Det är vårt svagaste område, säger han.

Drabbats av avhopp

Inom Sverigedemokraterna ska de så kallade riksombudsmännen se till att partiet fungerar ute i landet och att konflikter löses. Men riksombudsmannagruppen har drabbats av avhopp efter att partiveteranen Roger Hedlund och stjärnskottet Hanna Wigh lämnat sina jobb.

- Mina politiska uppdrag - i SD-kvinnor, i kommunpolitiken, i regionen - har fått stå tillbaka till viss del. Jag vill ha mer tid att pyssla med det, säger Wigh.

Slutat efter konflikter

Andra personer i Expressens kartläggning har fått sluta på grund av konflikter. Bland annat den förre pressekreteraren William Hahne som blev utskälld internt för att han tillsammans med ungdomsförbundets ledare Gustav Kasselstrand i en debattartikel uttryckt sig positiv om en tvåstatslösning i Palestinafrågan.

I andra fall - som för Christian Westling - är det starkt internt missnöje som ligger bakom att han inte fick fortsätta som kommunpolitisk samordnare.

Expressen kan avslöja att dagen efter att han hållit utbildning för partiet i Blekinge i mars 2011 skickade personer i partiets mäktiga verkställande utskott förklenande mejl om honom:

"Kritiken mot Westlings framträdande igår är bister och kommer som sagt från flera personer. Till detta kommer hans bristande respekt för hur man hanterar partiets pengar och hans slarv med redovisning av kostnader. Hans visstidsanställning löper ut 31 maj och den bör   inte   förlängas", skrev partiets kassör Per Björklund.

Strax efter svarade partisekreteraren Björn Söder: "Instämmer med Per!".

Christian Westling är själv omedveten om diskussionen som partiets höjdare hade om honom.

"Det låter främmande"

"Något sådant har jag varken hört om eller upplevt så det låter främmande. Nu var det ett och ett halvt år sedan och min relation till tidigare arbetsgivare är mycket god så något bra måste jag ha gjort", skriver han i ett mejl till Expressen.

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna, upplever inte att många lämnat sina anställningar för partiet.

- Det känns inte som om det varit någon stor ruljans på folk direkt, säger han och tillägger att partiet kommer att öka personalstyrkan fram till valet.

De tunga namnen som lämnar sina poster

Kanslichefen

Mikael Valtersson, före detta kanslichef: Valtersson lämnar sin tjänst som kanslichef i riksdagen. Enligt Expressens källor finns det missnöje med hans administrativa förmåga att leda kansliet.

Valtersson säger sig snart börja ett nytt jobb inom SD Stockholms stad.

Pressekreteraren

William Hahne, före detta pressekreterare: Hahne tvingades från sin tjänst som pressekreterare i riksdagskansliet efter att han tillsammans med SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand skrivit en debattartikel om Israel-Palestinafrågan som inte uppskattades av partitoppen. Hahne, som är vice ordförande i SDU, uppges gå en militärutbildning.

Riksombudsmannen

Hanna Wigh, före detta riksombudsman: Wigh sågs av många som ett av få kvinnliga stjärnskott inom partiet när hon anställdes som riksombudsman. I början av hösten lämnade hon jobbet och för Expressen förklarar hon att hon vill satsa på politiken framför det administrativa.

Kommunsamordnaren

Christian Westling, före detta kommunsamordnare: Förra sommaren fick Westling inte förlängning av sin anställning som kommunpolitisk samordnare. I mars det året diskuterade flera högt uppsatta SD-företrädare - Richard Jomshof, Per Björklund, Jonas Åkerlund och Björn Söder - hans framtid i starkt negativa ordalag i flera mejl. Jomshof var orolig när han beskrev Westlings insats som utbildare: "Enligt uppgift satt han ner och läste innantil, helt utan inlevelse och halt sluddrande. (...) Det är minst sagt pinsamt och min bestämda uppfattning är att vi måste hitta någon annan person att leda detta."

Riksombudsmannen

Roger Hedlund, före detta riksombudsman: Partiveteranen Hedlund anställdes efter valet på riksdagskansliet. "Jag slutade som ombudsman då jag hade för omfattande uppdrag i mitt län, som ledamot i landstinget, kommunen samt distriktsordförande. Jag behövde fokusera på färre uppgifter", skriver han i ett mejl till Expressen.

Sekreteraren

Alexandra Brunell, före detta sekreterare till Björn Söder: Många inom partiet höjde på ögonbrynen när den oprövade Brunell fick jobb i riksdagskansliet. Nu är hon tjänstledig.

Biträdande kanslichefen

Daniel Assai, före detta biträdande kanslichef: Assai syntes under valrörelsen ofta tätt intill Jimmie Åkesson. Han anställdes som biträdande kanslichef i riksdagen men i vintras lämnade han sin tjänst. Han vill inte ge några kommentarer till Expressen men källor säger att han lämnade efter missnöje med arbetssituationen.

Kanslisten

Gabriella Hedarv, före detta kanslist: Hedarv, som är gift med SD-ledamoten Mattias Karlsson, sade upp sig från sitt jobb på partikansliet i Kristianstad. Till Expressen säger Hedarv: "Pendlingstiden var för lång. Jag hade en timme och tio minuter enkel resa. Det går inte ihop, varken ekonomiskt med min lön på 75 procent eller rent praktiskt."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.