Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tunga KD-distrikt tänker köra över Busch Thors hårdare migrationslinje

Expressens politikreporter rapporterar från KD:s riksting i Umeå.
Ebba Busch Thor (KD) på Kristdemokraternas riksting i Umeå. Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Camilla Rinaldo Miller.Foto: KD
Hampus Hagman.Foto: RIksdagen

UMEÅ. Frågan om familjeåterförening har splittrat Kristdemokraterna rakt igenom och kan nu komma att bli en ödesfråga i kampen mellan det nya och det gamla Kristdemokraterna. 

När partiets högst beslutande organ samlas i Umeå planerar nu nästan en tredjedel av partistyrelsen och två av de fyra största distrikten att köra över partistyrelsens förslag om en stramare anhöriginvandring. 

– Det här är en väldigt besvärlig fråga och är väl egentligen inte så lämpad för offentliga debatter, säger den tidigare partiledaren Alf Svensson. 

– En sådan typ av fråga som är väldigt viktig för partiets identitet, säger partistyrelseledamoten Anders Sällström (KD) som tänker rösta emot förslaget. 

Partistyrelsens beslut om att ensamkommande under 18 år måste kunna försörja föräldrarna för att de ska få återförenas i Sverige har splittrat Kristdemokraterna i två läger. Förslaget motiveras med att incitamenten att skicka i väg barn på livsfarliga resor skulle försvinna med ett skärpt försörjningskrav – medan kritikerna menar att det splittrar familjer. 

Nästan en tredjedel i partistyrelsen, däribland den vice partiordföranden Jakob Forssmed och den tidigare andra vice partiordföranden David Lega (KD), har gjort revolt genom att meddela att de tänker rösta emot förslaget när beslutet ska tas på söndagen. 

– Den är principiellt viktig. Barn får aldrig vara ansvariga för sina föräldrar. Därför är detta ett väldigt konstigt förslag, säger David Lega som sedan i fjol är en av KD:s två EU-parlamentariker. 

David Lega (KD). Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Liza-Maria Norlin (KD) är ytterligare en partistyrelseledamot säger att hon tänker rösta emot partistyrelsens förslag om en villkorad familjeåterförening. 

– I mitt politiska engagemang har jag alltid försökt se besluten utifrån barnens perspektiv, eftersom barnen inte har tillgång till de politiska rummen. När vi vuxna misslyckas får vi inte låta barnen betala priset. Det här är inte alltid lätt att leva upp till men i denna fråga är det enkelt. Vi ska inte försvåra för barn att kunna få vara tillsammans med båda sina föräldrar.

Anders Sällström (KD), också en partistyrelseledamot som är emot förslaget, säger att en av orsakerna att han gick med i partiet var synen på familjepolitiken som den viktigaste byggstenen i ett samhälle. 

– Jag tycker den här frågan är viktig eftersom den bottnar i grunden till hur man skapar ett samhälle. På så sätt blir det här en sådan typ av fråga som är väldigt viktig för partiets identitet. Det är bara att konstatera att det är så. 

Liza-Maria Norlin (KD).Foto: Presbild / Lizamaria.se

Flera tunga distrikt röstar emot partistyrelsen

Nu kan Expressen berätta att även två av Kristdemokraternas fyra tyngsta distrikt bestämt sig för att rösta ner partistyrelsens förslag: Skåne, som är det näst största distriktet, samt Jönköping, som tidigare var Kristdemokraternas största distrikt men nu är det tredje största. 

– Vi anser att barn har rätt till sina föräldrar och att vi ska underlätta för familjer att hålla ihop, vilket jag kallar för klassisk KD-politik. Jag tycker att vi ska stå för den även i fortsättningen, säger Camilla Rinaldo Miller som är ordförande för Kristdemokraterna i Jönköpings län.

– Förslag med familjeåterförening får rikstinget avgöra om det är för långtgående eftersom det riskerar splittra familjen som ställs mot att minska incitamentet, säger Alexander Harrison som är ordförande för KD i Skåne.  

Även Göteborgs distrikt kommer att rösta ner förslaget. 

– Vi tycker att familjen är den viktigaste byggstenen i samhället och det gäller alla familjer. Barn har rätt till sina föräldrar och då kan man inte ställa försörjningskrav på barn, som partistyrelsen vill göra. Det är klassisk KD-politik och den tycker jag att vi ska stå upp för, säger Hampus Hagman som är ordförande för KD i Göteborg. 

Däremot kommer Stockholms län, som är Kristdemokraternas nu största distrikt, att rösta för partistyrelsens förslag. Det kommer även Stockholms stad – som är ett eget distrikt – att göra, likaså ungdomsförbundet KDU. 

– Förslaget är en bra kompromiss som säkerställer en hållbar och ansvarsfull migrationspolitik. Idag är det oerhört många fler som söker sig till Sverige jämfört med andra länder, det måste vi fundera över. Detta är ett förslag som kan minska anledningarna att söka sig till Sverige, säger Martin Hallander, ordförande för KDU. 

Alf Svensson: ”Frågan inte lämpad för offentlighet”

Alf Svensson, som var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år och som är på plats i Umeå, vill inte berätta hur han ställer sig i frågan eftersom han då ”tas som gisslan till någon av insikterna”. 

– Personligen skulle jag väl säga så här: Man ska söka kompromisser så långt det går. Det här är en väldigt besvärlig fråga och är väl egentligen inte så lämpad för offentliga debatter. Man ska lösa det bakom, säger han. 

Alf Svensson (KD) och Ebba Busch Thor (KD) på Kristdemokraternas riksting i Umeå. Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor säger att splittringen om frågan ”inte alls” är problematisk och räknar dessutom att det finns en bred uppslutning bakom partistyrelsens förslag. 

– Men vi tycker de facto olika. Och det måste man få göra. Men båda grundhållningar, oavsett man tänkt rösta för eller emot det här förslaget, handlar ju om att man försöker se till barnperspektivet och hur vi kan hålla familjer samman, säger hon. 

Alf Svensson säger att det här är en fråga som inte lämpar sig för så här offentliga sammanhang. Håller du med? 

– Vi har ju pratat om det mycket internt i partiet så klart. Men när någon motionerar om en sådan här fråga, till exempel inför rikstinget, eller om det är stora diskussioner måste man också kunna tillåta en större debatt. Jag tror att partiet klarar av det. 

KD-ledaren utvecklar sin kritik mot Skolverket.

Frågorna som splittrar Kristdemokraterna

Höghastighetsbanor: Precis som i vissa migrationsfrågor går splittringen hela vägen upp i partistyrelsen här. I detta fall handlar det om att ändra det tidigare beslutet om att stödja ett bygge av nya stambanor för att möjliggöra höghastighetståg i Sverige. Bland kritikerna finns bland annat den tidigare partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson (KD) samt gruppledaren Andreas Carlsson (KD). Beslut tas på lördagen. 

Tiggeriförbud: Här behandlas både frågan om nationellt tiggeriförbud men också frågan om partiet vill förbjuda förbud mot tiggeri. Ebba Busch Thor har sagt att hon inte vill ha ett nationellt förbud, men att hon tycker att man ska kunna ha förbud på lokal nivå. Beslut tas på söndagen.
Migrationen: Beslut om partistyrelsens förslag att villkora familjeåterförening med ett försörjningskrav. Inför detta har flera i partistyrelsen gått ut och sagt att de kommer rösta emot linjen, däribland vice partiordförande Jakob Forsmed (KD), tidigare partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson (KD) och Lars Adaktusson (KD). I denna punkt behandlas även en motion där 40 kristdemokrater skrivit att de vill återgå till permanenta uppehållstillstånd som norm – vilket partistyrelsen motsagt sig. Beslut tas på söndagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.