Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tunga hyllningarna till Mattsson: ”Modig”

Thomas Mattsson slutar som chefredaktör på Expressen.
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski med Expressens geting. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet. Foto: ANN JONASSON
SVT:s programdirektör Jan Helin, tidigare publisher för Aftonbladet. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
DI:s PM Nilsson när vann ”Årets ledarskribent” i mars. Foto: OLLE SPORRONG
Olle Wästberg, chefredaktör på Expressen 1993-1995. Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson slutar efter tio år på posten.

Nu hyllas han av ett flertal tunga namn.

– Det är förmodligen Thomas okuvliga energi som gjort det möjligt för honom att vara kvällstidningschefredaktör i över tio år med allt vad det uppdraget kräver, säger Gunilla Herlitz – tidigare chefredaktör på Di och DN och ex-vd för Expressen.

På fredagen meddelade Expressens chefredaktör sedan tio år, Thomas Mattsson, att han slutar. Totalt har Mattsson arbetat på Expressen i 24 år, och har lämnat ett stort avtryck på tidningen och det svenska medielandskapet.

Nu hyllas den avgående chefredaktören av en rad tunga namn.

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, säger att hon kommer att sakna Thomas Mattsson:

– Att vara chefredaktör för Expressen i tio år innebär tio tuffa år med högt arbetstempo och massor av svåra beslut så jag kan förstå att Thomas slutar. Jag kommer sakna våra diskussioner om publicistik och hans engagemang för att värna det fria ordet. Där har Thomas alltid stått upp för det jag tror på, att journalisters säkerhet är ett måste för en väl fungerande demokrati.

– Thomas har också rakryggat stått för en bevakning av ett antal helt avgörande frågor även om han själv personligen i långa stunder varit extremt hotad och behövt skydd. Det är beundransvärt. Sedan delar han dessutom min passion för kvalitativ utrikesjournalistik vilket i ett internationellt perspektiv är unikt för en kvällstidning.

Cilla Benkö säger att hon kommer sakna Thomas Mattsson. Foto: Expressen TV

”Det är jättetråkigt att Thomas slutar”

Fredric Karén, chefredaktör för Svenska Dagbladet, säger:

– Det är jättetråkigt att Thomas slutar. I honom har Expressen haft en stark försvarare av tidningens tradition, att slåss för den lille mannen, mot orättvisor och överheten. Samtidigt har han bibehållit och utvecklat Expressens publicistiska linje att inte värja för de stora och ibland svåra frågorna.

Fredric Karén kommer minnas Thomas Mattssons starka engagemang i branschen.

– Han har varit en modig, framåtblickande chefredaktör – ibland ifrågasatt för sina beslut och texter – men allra oftast sedd som en förnyare och en väldigt stark röst i debatten. Mediesverige känns betydligt fattigare utan Thomas Mattsson som chefredaktör för Expressen.

Peter Fellman, chefredaktör för Dagens industri, tror att Thomas Mattsson kan vara den ”sista klassiska kvällstidningsmurveln”.

”Varit som en naturkraft som chefredaktör”

– Han har lett tidningen men samtidigt moderniserat Expressen, till att bli framgångsrik på alla plattformar. Dessutom är han nog den som kan den svenska tidningsvärlden och mediesituationen bäst av alla. Plus att han har en drivkraft och arbetskapacitet som få kommer nära, säger Fellman.

Thomas Mattsson sticker ut i ”modighet och att lansera saker stenhårt”, säger Fellman.

Expressens kulturchef Karin Olsson beskriver Thomas Mattsson som ”en av de stora publicisterna i Sverige i modern tid”.

– Thomas Mattsson har närmast varit som en naturkraft som chefredaktör för Expressen. Han är en av de stora publicisterna i Sverige i modern tid och jag är tacksam över att ha fått jobba med honom i över tio år, de senaste fem som ställföreträdande utgivare, säger Karin Olsson, som nu fortsätter som ställföreträdande utgivare till tillförordnade chefredaktören Klas Granström.

– Han har förvaltat Expressen-arvet på det bästa av sätt. Nu kommer nästa generation att ta det vidare.

Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande utgivare på Expressen. Foto: Expressen / OLLE SPORRONG

”Stort hjärta för Expressen”

Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet, beskriver Thomas Mattssons gärning:

– Thomas Mattsson har varit en klassisk kvällstidningsredaktör, intensiv och driven med stort hjärta för Expressen.

Hon fortsätter:

– Han har ett starkt engagemang i publicistiska och mediepolitiska frågor som jag hoppas han får möjlighet att fortsätta driva.

Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet. Foto: ANN JONASSON

”Skicklig tidningsmakare”

– Han har ett enormt driv och engagemang för det publicistiska. Och för Expressen. Hans hjärta klappar för Expressen. Det tror jag inte någon kan betvivla. Han har sett det som ett dygnet-runt-uppdrag, och har varit beredd att i varje sekund förbättra tidningen ytterligare, säger Peter Wolodarski, Dagens Nyheters chefredaktör.

– Thomas Mattsson är en skicklig tidningsmakare. Han känner en nyhet, bara den lätta doften av en nyhet får honom att springa. Det är en underbar egenskap som behövs på alla tidningar.

Peter Wolodarski hyllar Thomas Mattsson för både kampanjen för Dawit Isaak och granskningarna av svensk högerextremism.

– Han har stått upp i väldigt tuffa granskningar av hårdföra grupper i Sverige. Det medför ett pris som Thomas har fått betala, men han har sett det som sitt huvuduppdrag.

https://twitter.com/pwolodarski/status/1149601057720291328

”Han införde sådant som Expressen historiskt varit bra på”

Cilla Benkö avslutar:

– Jag hoppas att vi fortsatt kommer ha en nära kontakt oavsett vad han framöver kommer att syssla med.

Eva Hamilton, tidigare vd på SVT, säger:

– Få redaktionella chefer har som Thomas Mattsson så entydigt tagit striden mot rasism och inskränkt nationalistisk dumhet, ibland på bekostnad av sin egen säkerhet.

Eva Hamilton säger att Thomas Mattsson kommer ”rubriceras som en av Expressens viktigaste chefredaktörer”.

Eva Hamilton säger att Thomas Mattsson kommer ”rubriceras som en av Expressens viktigaste chefredaktörer”. Foto: OLLE SPORRONG

Eva Hamilton: Gett Expressen möjlighet att överleva det mediala blodbadet

– En alltmer kvalificerad tidning har under hans tid kompletterats med ambitiös tv och en pigg nyhetssajt – och därmed har han försett Expressen med förutsättningar att överleva det mediala blodbadet, säger Eva Hamilton vidare.

– Han har gjort misstag. Men att vara ansvarig utgivare dygnet runt är att leva på helspänn – få hade gjort det bättre.

SVT Nyheters divisionschef, och tidigare chefen för Sveriges Radios Ekot, Anne Lagercrantz, minns ett tidigt uppdrag hon fick av Thomas Mattsson: Att bevaka diskoteksbranden i Göteborg:

– Thomas var en av mina allra första chefer. Jag glömmer aldrig när han väckte mig en oktobernatt 1998, och lugn och saklig skickade mig till Göteborgsbranden med ett plan som han på något sätt lyckats chartra.

”Han har varit stilbildande i branschen”

Anne Lagercrantz säger vidare:

– Han är en stundtals gränslös, passionerad person som tycks jobba jämt. Som publicist är han djärv på gott och ont. Han har varit stilbildande i branschen med sitt sätt att lyfta – och inte försöka gömma undan – klander för övertramp. Jag är glad för hur han satsat på gräv och utrikesjournalistik och ständigt drivit en debatt om viktiga mediefrågor.

SVT:s programdirektör Jan Helin var tidigare publisher för Aftonbladet. Han hyllar han sin forna konkurrent för vad han har gjort med Expressen:

– Han tog tillbaka den inrikespolitiska bevakningen med lust och kraft och fördjupade utrikesreportaget. Han införde sådant som Expressen historiskt varit bra på, att kampanja, kampanjen för Dawit Isaak har varit ett av de tydligaste exemplen, säger Helin till SVT.

Jan Helin, tidigare chefredaktör för Aftonbladet. Foto: SVEN LINDWALL

Anders Gerdin, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet, kallar Thomas Mattsson för en ”tidningsmakare utan nåde”.

– Han har förvandlat Expressen från en papperstidning till ett modernt Expressen, det har han gjort ett fantastiskt jobb med. Han är en kvällstidningsmurvel ut i fingerspetsarna, varit lätt att umgås och jobba med. Han har inte bara brunnit för Expressen utan för hela branschen, säger Gerdin och fortsätter:

– Som jag ser det … det är sorgligt, jag kommer sakna honom.

Gunilla Herlitz: ”Hans enorma driv”

Gunilla Herlitz, tidigare chefredaktör för både Dagens Nyheter och Dagens industri, och vd, nyhetschef och reporter på Expressen, träffade Thomas Mattsson första gången 2001.

– Vi jobbade sedan nära tillsammans under en ganska turbulent tid på tidningen. Jag blev otroligt imponerad av honom. Hans enorma driv, nyfikenhet och passion för journalistik kunde förflytta berg. Ingenting var omöjligt. Thomas har också en fantastisk förmåga att entusiasmera sin omgivning. Han är otroligt bra på att kommunicera sina visioner och idéer.

– Hans fighting spirit har definitivt varit avgörande för Expressens framgångsrika resa att verkligen utmana Aftonbladets tidigare ohotade position som marknadsledare. Det är förmodligen Thomas okuvliga energi som gjort det möjligt för honom att vara kvällstidningschefredaktör i över tio år med allt vad det uppdraget kräver vad gäller tillgänglighet, fokus, engagemang och utsatthet. Tidningssverige kommer definitivt bli tristare utan Thomas på barrikaderna.

Sofia Wadensjö Karén är vd för utbildningsradion. På sin Facebook skriver hon att kvällstidningen förlorar sin mest stridbara och egensinniga röst. 

Sofia Wadensjö Karén hyllning till Thomas Mattsson Foto: sofia wadensjö karén / sofia wadensjö karén

Åsa Linderborg, som häromdagen sa upp sig från sin tjänst som kulturchef på Aftonbladet, skriver i en artikel att Thomas Mattsson kännetecknas av en enorm energi och stort engagemang. Och viljan att prata publicistiska frågor har varit gränslös. 

Det är inte klart vem som tar över efter Thomas Mattsson, men många känner sig nog kallade. Man kan tycka vad man vill om den chefredaktör som nu lämnar sin post, men risken finns att vi med den här avgången går mot ett alltmer slätstruket medielandskap”, skriver hon i en artikel på Aftonbladet.  

Olle Wästberg var chefredaktör på Expressen mellan 1993 och 1995. I ett inlägg berättar han att han såg till att behålla Niklas Svensson och Thomas Mattsson under ett anställningsstopp på sin tid. Den förstnämnda blev sedan politisk stjärnreporter, och den sistnämnda chefredaktör. Wästberg ger Mattsson ära för att utvecklat tidningen och sett till att den har lyfts och breddats.

https://twitter.com/OlleWstberg/status/1149626357304791041

”Ska bli den ledande digitala nyhetsförmedlaren”

Klas Granström, som nu går in som tillförordnad chefredaktör på Expressen, lyfter fram Thomas Mattssons arbete med att göra Expressen till den största aktören på marknaden:

– Thomas insats för Expressen har varit helt ovärderlig, både när det gäller tidningens position i nyhetsrapportering och debatt och hur han utvecklat Expressen i det moderna medielandskapet, säger han och fortsätter:

– Vår strategi att bli den ledande digitala nyhetsförmedlaren ligger fast och det känns både spännande och hedrande att få fortsätta Thomas arbete.

Klas Granström går nu in som tillförordnad chefredaktör på Expressen. Foto: OLLE SPORRONG

Viveka Hansson, programdirektör på TV4 och mångårig medarbetare på Expressen, refererar till gången då Expressen gav sex av fem möjliga getingar till Bruce Springsteen:

– Det blir blekare i Mediesverige ett tag nu. När boken om Expressen summeras så här långt kan Thomas Mattsson inte få annat än lika många getingar för svensk tabloidjournalistik som tidningen alltid ger Bruce Springsteen. Thomas är en av Sveriges tyngsta publicister, med en urstark ryggrad, säger hon.

https://twitter.com/VivekaHansson/status/1149654618042802176

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU, säger till Dagens Media:

– Det är oerhört tråkigt att Thomas Mattsson slutar. Han har gjort fantastiskt mycket för branschen, är väl insatt och har stått upp för tryck- och yttrandefriheten.

Hon fortsätter:

– Som chefredaktör har han ställt sig bakom oerhört viktiga granskningar – och själv blivit hårt ansatt på grund av det.

”Modigt utgivarskap”

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, skriver att Thomas Mattsson har gjort ett fantastiskt jobb, och lyfter fram hans ”modiga utgivarskap”.

https://twitter.com/NilssonPM/status/1149607100122746880

Fotbollsjournalisten Olof Lundh skriver att Thomas Mattsson ”klarade av att balansera tidningens historia och tradition med kraftig förnyelse och nyfikenhet”.

https://twitter.com/oloflundh/status/1149663239636021248

”Förvaltat det bästa i Expressens historia”

Dagens Nyheters politiska redaktör Per Svensson blickar tillbaka på Thomas Mattssons ungdom, då han klistrade upp handgjorda löpsedlar i Enköping. Svensson skriver även att Mattsson har ”förvaltat det bästa i Expressens historia”.

https://twitter.com/persvendn/status/1149617551401340928

Martin Ahlquist är redaktionell chef för digitala prenumerationer på Svenska Dagbladet och var tidigare chef för Expressens politikredaktion. Han skriver att Thomas Mattsson tillhör de största chefredaktörerna i svensk tidningshistoria:

https://twitter.com/AhlquistMartin/status/1149650265827528704

Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter, lyfter fram bland annat fram ”drivet, engagemanget och kampen mot främlingsfientligheten” i Thomas Mattssons gärning.

https://twitter.com/casparopitz/status/1149621297283907587

”Satt ett enormt avtryck på svensk publicistik”

Daniel Sandström är litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag. I ett inlägg på Twitter skriver han att Thomas Mattsson har ”satt ett enormt avtryck på svensk publicistik” och ”ändrat normen för hur utgivare måste agera”.

https://twitter.com/danielsandstrom/status/1149613218161029120

Svenska Dagbladets undersökande journalist Mathias Ståhle, som har vunnit prestigefyllda Guldspaden tre gånger, skriver att Thomas Mattson bör betraktas som ”en av Expressens riktigt stora chefredaktörer”. Han skriver även att meritlistan är ”enastående”, och riktar ett tack för de gånger som de samarbetade.

https://twitter.com/MathiasStahle/status/1149600786852134914

Marcus Melinder, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Norran, skriver att han har inspirerats av Thomas Mattssons utgivarskap i sitt eget arbete.

https://twitter.com/marcusmelinder/status/1149627976436158465