Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tumult vid massutvisning till Afghanistan

Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
En buss anländer till Migrationsverkets lokaler i Märsta för att hämta upp ett 50-tal personer som ska utvisas till Afghanistan.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsverkets lokaler i Märsta.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett hundratal aktivister samlades vid förvaret i Märsta i ett försök att stoppa utvisningen av ett 50-tal personer till Afghanistan.

Tumult utbröt när ett flertal demonstranter bröt polisens avspärrningar på måndagskvällen.

Klockan 21.40 på måndagskvällen ska planet mot Afghanistans huvudstad Kabul lyfta.

Demonstranterna protesterar mot den väntade utvisningen.

– Med en fredlig demonstration önskar man ju påverka beslutsfattare. Vi använder vår rätt att demonstrera för att påverka makten, säger Emrika Larsson via telefon till TT.

Samtidigt ropas i bakgrunden:

– Vem bär ansvaret? Riksdagen!

En buss anländer till Migrationsverkets lokaler i Märsta för att hämta upp ett 50-tal personer som ska utvisas till Afghanistan.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Avslag på asylansökan

Polisen genomför tvångsutvisningar när en person får avslag på sin asylansökan men inte går med på att lämna landet frivilligt. Katarina Friskman, pressekreterare vid polisen, kan dock inte bekräfta uppgifterna.

– Polisen kommenterar aldrig eventuella kommande verkställighetsresor. Anledningen till det kan variera från fall till fall, säger hon.

I en video publicerad av Aftonbladet syns hur demonstranterna tar sig igenom polisens avspärrningar i samband med att en buss lämnar förvaret för att verkställa utvisningarna på måndagskvällen.

”Inte rättssäkra beslut”

Utvisningen kommer att genomföras under natten mot tisdag med ett specialchartrat flygplan, enligt nätverket Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari.

– Vi har varit här sedan klockan fyra i går. Först besökte vi några inne på förvaret, och tog reda på hur de mår och hur deras situation ser ut, säger hon.

Fatemeh Khavari berättar om nätverkets upplägg för aktionen utanför förvaret:

– Vi förberedde oss och mobiliserade hela natten, sände live och bjöd in folk. Ingen visste att vi var här i går natt. Vi gjorde det i hemlighet så att polisen inte skulle kunna utvisa dem innan vi kom.

Fatemeh Khavari demonstrerar tillsammans med aktivister utanför Migrationsverkets lokaler i Märsta.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även advokaten Emma Persson, ordförande för paraplyorganisationen Flyktinggruppernas riksråd, är kritisk till den väntade utvisningen.

– En av dem har epilepsi som kräver daglig vård, en annan har sambo och barn i Sverige. Många av utvisningsbesluten bygger på felaktiga åldersuppskrivningar med en inte vetenskapligt säkerställd metod. Jag menar också att man inte gör en riktig bedömning av säkerhetsläget i landet, säger hon.

– Vi har visserligen reglerad invandring, men då måste besluten vara rättsäkra.

Aktivister demonstrerar utanför Migrationsverkets lokaler i Märsta för att försöka stoppa en väntad utvisning av ett 50-tal personer till Afghanistan.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konflikten har intensifierats

Niclas Ericsson, kommunikationsrådgivare på biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén, säger över telefon från Kabul att säkerhetsläget i landet är "väldigt ansträngt".

– Konflikten mellan regeringen och de väpnade oppositionsgrupperna har intensifierats sedan 2016. Det finns inga direkta tecken på att situationen håller på att bli bättre, säger han.

– I Kabul sker det regelbundet olika bombattacker, och samtidigt är det en stad med många miljoner människor som går till jobbet varje dag. På det sättet är det kanske motsägelsefullt och annorlunda mot den svenska verkligheten.

Niclas Ericsson förklarar att det är svårt att klara sig utan ett befintligt socialt nätverk på plats.

– Det finns inte samhällstjänster här som det gör i Europa. Det finns till exempel ingen bostads- eller arbetsförmedling, och arbetslösheten är väldigt hög, säger han.

”Inte tillräckligt allvarligt”

Migrationsverket motiverar utvisningar till Afghanistan med möjligheten till internflykt, det vill säga att uppehålla sig i huvudstaden Kabul som är säkrare än andra delar av landet.

Iréne Sokolow på presstjänsten betonar att var och en av dem som nu ska utvisas har fått sina fall prövade individuellt av både Migrationsverkets handläggare och migrationsdomstolarna.

– Våldet och det humanitära läget i Kabul är fortsatt allvarligt, men inte så omfattande och så allvarligt att det motiverar att vi inför ett generellt stopp att verkställa personer dit, säger Sokolow.

– Det finns institutioner och hjälpinsatser på plats som kan hjälpa till med att starta ett företag, komma in på arbetsmarknaden och få ett tillfälligt boende.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.