Foto: Fredrik Sandberg / Tt
 Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Tumult utbröt under budgetpromenaden

Publicerad

Årets budgetpromenad förvandlades till ett tumult där flera kända politiska journalister blev bortknuffade av polisen när de försökte ställa frågor till finansministern.

Tv 4:s Anders Pihlblad anser att arrangemanget var "ovärdigt" och Mats Knutsson på SVT beskriver promenaden som den mest polisbevakade han sett.

Det var Säpo som var ansvariga för polisskyddet av finansministern Magdalena Andersson.

– Vi kommer att titta på det som har hänt och utvärdera, som vi alltid gör, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Den traditionsenliga budgetpromenaden förvandlades i år till ett kaos där reportrar knuffades bort och föstes undan av poliser när de försökte att ställa frågor till finansministern Magdalena Andersson (S).

"Den här budgetpromenaden har blivit en galen föreställning. Omöjligt ställa frågor i kaoset. Folk trampas ned...", skriver till exempel Alexander Norén, journalist på SVT på Twitter om torsdagens traditionella budgetpromenad.

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT:s "Rapport" och programledare på "Agenda", beskriver dagens budgetpromenad som den mest polisbevakade han sett, och Expressen.se:s reporter Annie Reuterskiöld säger att namnkunniga journalister knuffades bort på ett nästan brutalt sätt.

– Det blev en tumultartad budgetpromenad helt klart, bland politikreportrar som jobbat mer än 15 år så sa man att man aldrig varit med om något liknande, säger hon och fortsätter:

Polis puttade reportrar

– Polisen var väldigt bestämda på att hålla ett stort avstånd mellan finansministern och reportrarna, vilket gjorde att de på ett nästan brutalt sätt puttade de reportrar som försökte ställa frågor. Fyrans politikreporter Ann Tiberg blev i det närmaste bortslängd, säger Expressen.se:s politikreporter Annie Reuterskiöld.

TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad beskrivs som en av de journalister som fick motta brysk hantering i kaoset. Han vill inte gå närmare in på hur han själv blev behandlad, men beskriver torsdagens promenad som "ovärdig".

– Budgetpromenaden är en tradition där departementet bjuder in oss journalister för att bevaka och filma finansministern. Sedan när man kommer dit så hindras man från att jobba av väldigt hårdhänta poliser, säger han.

Om det ska vara så här får man lägga ner det. Säkerheten är a och o men om man anser att det inte går att göra det på ett säkert sätt, då får man ställa in det eller köra sista biten i bil. Svårare än så är det inte, säger han.

"Hänvisar till Säkerhetspolisen"

Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, hänvisar alla frågor till Stockholmspolisen:

– Vi har beslutat att vi hänvisar allt till Säkerhetspolisen när det gäller riksdag och regeringsfolk. Det är de som svarar för eventuella åtgärder där, säger han.

Det är alltså helt och hållet Säpos ansvar hur man sköter polisbevakningen vid budgetpromenaden?

– Det är de som svarar för skyddet av statsledningen, ja, säger Lars Byström.

Sirpa Franzén är presschef på Säkerhetspolisen och menar att planeringen inför den här promenaden inte skiljer sig från tidigare år.

– Några nya direktiv som ändrar på förutsättningarna för promenaden jämfört med tidigare år har inte getts från Säpo till polisen. Vårt uppdrag är att skapa säkra förutsättningar för ministern och det är många saker som kan spela in under en sådan här promenad, säger Sirpa Franzen.

Hon menar att hon har svårt att uttala sig om detaljer för vad som hände under promenaden eftersom hon själv inte är insatt i ärendet. Dock menar hon att man i efterhand alltid utreder insatser av den här typen.

– Vi kommer att titta på det som har hänt och utvärdera, som vi alltid gör, och sedan får vi se om vi behöver vidta några åtgärder inför framtida promenader, säger Sirpa Franzén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag