Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tumult utbröt under budgetpromenaden

Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Årets budgetpromenad förvandlades till ett tumult där flera kända politiska journalister blev bortknuffade av polisen när de försökte ställa frågor till finansministern.

Tv 4:s Anders Pihlblad  anser att arrangemanget var "ovärdigt" och Mats Knutsson på SVT beskriver promenaden som den mest polisbevakade han sett.

Det var Säpo som var ansvariga för polisskyddet av finansministern Magdalena Andersson.

– Vi kommer att titta på det som har hänt och utvärdera, som vi alltid gör, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Den traditionsenliga budgetpromenaden förvandlades i år till ett kaos där reportrar knuffades bort och föstes undan av poliser när de försökte att ställa frågor till finansministern Magdalena Andersson (S).

"Den här budgetpromenaden har blivit en galen föreställning. Omöjligt ställa frågor i kaoset. Folk trampas ned...", skriver till exempel Alexander Norén, journalist på SVT på Twitter om torsdagens traditionella budgetpromenad.

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT:s "Rapport" och programledare på "Agenda", beskriver dagens budgetpromenad som den mest polisbevakade han sett, och Expressen.se:s reporter Annie Reuterskiöld säger att namnkunniga journalister knuffades bort på ett nästan brutalt sätt.

– Det blev en tumultartad budgetpromenad helt klart, bland politikreportrar som jobbat mer än 15 år så sa man att man aldrig varit med om något liknande, säger hon och fortsätter:

Polis puttade reportrar

– Polisen var väldigt bestämda på att hålla ett stort avstånd mellan finansministern och reportrarna, vilket gjorde att de på ett nästan brutalt sätt puttade de reportrar som försökte ställa frågor. Fyrans politikreporter Ann Tiberg blev i det närmaste bortslängd, säger Expressen.se:s politikreporter Annie Reuterskiöld.

TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad beskrivs som en av de journalister som fick motta brysk hantering i kaoset. Han vill inte gå närmare in på hur han själv blev behandlad, men beskriver torsdagens promenad som "ovärdig".

– Budgetpromenaden är en tradition där departementet bjuder in oss journalister för att bevaka och filma finansministern. Sedan när man kommer dit så hindras man från att jobba av väldigt hårdhänta poliser, säger han.

Om det ska vara så här får man lägga ner det. Säkerheten är a och o men om man anser att det inte går att göra det på ett säkert sätt, då får man ställa in det eller köra sista biten i bil. Svårare än så är det inte, säger han.

"Hänvisar till Säkerhetspolisen"

Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, hänvisar alla frågor till Stockholmspolisen:

– Vi har beslutat att vi hänvisar allt till Säkerhetspolisen när det gäller riksdag och regeringsfolk. Det är de som svarar för eventuella åtgärder där, säger han.

Det är alltså helt och hållet Säpos ansvar hur man sköter polisbevakningen vid budgetpromenaden?

– Det är de som svarar för skyddet av statsledningen, ja, säger Lars Byström.

Sirpa Franzén är presschef på Säkerhetspolisen och menar att planeringen inför den här promenaden inte skiljer sig från tidigare år.

– Några nya direktiv som ändrar på förutsättningarna för promenaden jämfört med tidigare år har inte getts från Säpo till polisen. Vårt uppdrag är att skapa säkra förutsättningar för ministern och det är många saker som kan spela in under en sådan här promenad, säger Sirpa Franzen.

Hon menar att hon har svårt att uttala sig om detaljer för vad som hände under promenaden eftersom hon själv inte är insatt i ärendet. Dock menar hon att man i efterhand alltid utreder insatser av den här typen.

– Vi kommer att titta på det som har hänt och utvärdera, som vi alltid gör, och sedan får vi se om vi behöver vidta några åtgärder inför framtida promenader, säger Sirpa Franzén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.