Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tumult på Åkessons oväntade spelning

<p>Jimmie Åkesson gjorde en oväntad spelning i Stockholm på onsdagskvällen. Då uppstod tumult.</p>
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.Foto: Sven Lindwall

Jimmie Åkesson hade show på en rockbar i centrala Stockholm under onsdagen.

Flera i lokalen blev utkastade efter att de protesterat mot SD-ledaren.

– Jag tyckte att det var lite jobbigt, för jag vill inte bli förknippad med Sverigedemokraterna, säger Maximilian Ottosson som spelade med sitt band i lokalen tidigare under kvällen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson genomförde, på synth, en spontanspelning på rockbaren Harry B James i centrala Stockholm under onsdagskvällen.

Tidigare under kvällen hade bandet Maximilian & Kaosfågel spelat i lokalen, och efteråt gick Åkesson upp på scen för att framföra en låt tillsammans med delar av bandet Bedårande Barn.

– Vi hade hört att någon sett att SD:s toppar var där och sedan, när vi hade spelat klart giget, så står Jimmie Åkesson och flera vid scen och bara "vi ska upp och spela, vi har okejat med han som äger stället”, säger Maximilian Ottosson, medlem i bandet Maximilian & Kaosfågel och som vägrade att låna ut sin utrustning till SD-ledaren.

– Jag stormade av scen med mina grejer, säger han.

"Det var lite jobbigt"

Fler och fler lade till slut märke att Jimmie Åkesson uppehöll sig, och spelade, i lokalen.

Varpå tumult utbröt.

– Det var ett helt gäng som höll någon slags aktion och skrek "inga nazister på våra gator" och tydligen något ännu värre och hela gänget blev utkastade. Det var aldrig våldsamt, det var mer ordväxling, säger Maximilian Ottosson, som kände olust under och efter kvällen.

– Jag tyckte att det var lite jobbigt, för jag vill inte bli förknippad med Sverigedemokraterna. Jag tycker verkligen inte om Sverigedemokraterna. Så det var lite jobbigt.

Sverigedemokraterna bekräftar att Jimmie Åkesson genomförde en hemlig "spelning" under onsdagskvällen.

– Delar av Bedårande Barn, i form av Jimmie Åkesson och Marcus Öhrn, var på plats, men detta av andra anledningar. Dock är det korrekta uppgifter att de framförde en Noice-låt, något som var ett spontant inslag och således inget som var planerat eller bestämt på förhand. Den uppfattning vi har är att inslaget uppskattades av de som var på plats och att stämningen var gemytlig och god, säger Henrik Gustafsson, vikarierande presschef hos Sverigedemokraterna.

Gav Åkesson klapp på axeln

Expressen har talat med delar av sällskapet som blev utkastade från baren.

– Stämningen blev lätt tryckt skulle jag väl säga. Jag gick upp och ifrågasatte varför en person jag känner lite hängde i det gänget. Jag gav Jimmie en mördarblick och tog honom lite på axeln. Det egentliga problemet var ju att de tog scenen och spelade musik, säger en person som uppskattar Åkessons sällskap till 20-30 personer.

Hur upplevde ni stämningen?

– Fram tills att de började pressa bandet på deras instrument var väl allt lugnt.

Rockbaren Harry B James säger att Jimmie Åkessons "spelning" inte var planerad.

– Han var där som gäst men inte inbokad för att spela, säger Ove Idestål, bandbokare på Harry B James.

Kan vem som helst gå upp och spela hos er?

– Egentligen ska det inte gå till så. Men vi hade en ganska ny ljudtekniker, så han har inte koll på alla rutiner. Men det är åtgärdat nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.