Tumult och bråk under Prideparaden

Händelsen äger rum vid Sturegatan och Östermalmsgatan intill Stureparken på Östermalm i Stockholm.
Tumult har utbrutit i Prideparaden efter att en grupp skurit in i tåget.

Tumult utbröt i Prideparaden efter att personer från Nordisk ungdom gått in i tåget.

Polisen avlägsnade 17 personer och avvisade 10 från platsen.

– Vi hade planerat att göra en manifestation på Pride, säger Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk ungdom.

Vid 16-tiden uppstod tumult vid Sturegatan och Östermalmsgatan i Stockholm. Plötsligt gick 10 till 15 män i 20–30-årsåldern in i Pridetåget och ställde sig med en banderoll på gatan.

På banderollen fanns ett lejon med texten "Värna kärnfamiljen".

– Folk förstod att det var en protestaktion mot paraden och försökte ställa sig framför banderollen och slita ner den. Folk skrek åt personerna med banderollen att de skulle försvinna, säger Expressens reporter Tomas Kvarnkullen som var på plats.

Ridande polis på platsen

Ridande polis kallades in. På bilder syns hur en cykelpolis med batong slår mot en man som flyr i väg.

– När det uppstod handgemäng försökte polisen mota bort den här gruppen med banderoll på en sidogata. Då anslöt också ridande polis, säger Tomas Kvarnkullen.

På bilder från platsen var personer klädda i tröjor med texten "Nordisk ungdom". Men polisen ville inte bekräfta att de tillhör organisationen.

Många poliser på plats.
Foto: Läsarbild

Strax efter 16.30-tiden meddelade polisen att det var lugnt på platsen. Gruppen med banderollen polisanmäldes under rubriceringen olaga demonstration.

Nordisk ungdom tog på sig ansvaret

Nordisk ungdom säger att de hade 30 personer på plats. Den högerextrema gruppen har även tidigare år demonstrerat mot Prideparaden.

– Vi känner att Prideveckan har fått agera helt okritiskt. Vi är emot hela idén om feminisering, könsförvirring och sexualiseringen kring arrangemanget. Det behövs en kritisk röst som demonstrerar för kärnfamiljen, säger Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk ungdom.

Evelina Kogsta, presschef på Stockholm Pride, ger en kommentar via mejl:

– Om det under paraden sker ordningsstörningar så blir det i huvudsak en fråga för polisen. Vi har förtroende för hur polisen hanterat uppkomma situationer i Prideparader genom åren. Vidare hänvisar vi alla frågor om ordningsstörningar till polisen.


LÄS MER: Här är bilderna från pridefestivalen 2016

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.