Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tumult – satte eld på bilar och kastade sten

Polisen har upprättat flera anmälningar om bland annat skadegörelse.
Foto: Stefan Reinerdahl

Ett 40-tal ungdomar har satt eld på flera bilar och kastat sten mot polisen i Stockholmsförorten Husby.

Mitt i kaoset har tre poliser skadats och stora delar av Husby är avspärrat.

Ett 40-tal poliser från fem stationer har varit inkopplade plus räddningstjänst.

– Det var som en actionfilm, säger Adam Malek, 29, som såg upploppen från sin balkong.

Det var vid 22.06 på söndagskvällen som polisen fick larmet. Ett 40-tal ungdomar ska ha satt eld på flera bilar i Kista. Enligt Scanpix fotograf i Husby förekom uppgifter om att ett hundratal bilar brunnit. Han såg alla typer av utbrända fordon, bland annat lastbilar och en stor grusbil.

– Det var som en actionfilm. Ursprungligen är jag flyktingbarn, och kom hit när jag var 12 år gammal. Det är klart att det känns fruktansvärt att fly från ett krig, och så gör folk så här i Sverige, säger Adam Malek.

Polisen åkte till platsen och möttes av maskerade ungdomar som kastade sten mot polisen. Tre poliser har skadats när de träffats av stenar som ungdomarna kastat mot dem, enligt TT.

Enligt Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesman, var ingen gripen vid åtta-tiden på morgonen. Polisen går igenom videomaterial från natten och hoppas att vittnen ska höra av sig.

– Vi hoppas kunna identifiera någon eller några under dagen för att kunna lagföra dem som har gjort sig skyldig till brott, säger Lars Byström till TT.

Byström vill inte säga om det finns något samband mellan nattens oroligheter och händelsen då en 69-årig man sköts ihjäl vid ett polisingripande i Husby i förra veckan.

– Det är svårt att säga om det finns något samband, men det är något som vi tittar på. Vi hade bara för några dagar sedan en liknande händelse i Brandbergen. Men det är för tidigt att börja prata om samband, säger han till TT.

Bränderna släckta

Enligt polisen ska i stort sett alla bränder vara släckta.

– Möjligtvis att man håller på med en form av eftersläckningsarbete i ett garage i området, säger Lars Byström.

Enligt Byström var det samma grupp på 40 till 60 personer som låg bakom stenkastningen och bränderna under natten. Polisen fruktar att oroligheterna kommer att fortsätta.

– Vi försöker mobilisera de så kallade goda krafterna. Vi har en del organisationer som hjälper oss, och självklart de sociala myndigheterna. Sedan kan jag tänka mig att de flesta som bor i området inte tycker om det som har hänt. Bara det, om gemene man säger ifrån att det inte får fortsätta, kan vara en stor hjälp, säger Byström till TT.

Dialogpolis på plats

Särskilda dialogpoliser jobbar nu med redan upparbetade kontakter i området.

– Exakt vilka organisationer vi jobbar med kan jag inte svara på, men dialogpoliserna har ett bra kontaktnät i olika religiösa föreningar och även etablerade kontaktvägar till höger- och vänsterrörelser, säger Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesman.

Fanns dialogpoliserna där under natten?

– Nej, de jobbar vanlig dagtid om de inte fått en särskild kommendering.

Vad säger du om att vissa uppfattar det som väldigt provocerande att polisen kommer i full mundering med hjälmar och batonger?

– Ett svar på den frågan är att om man inte kastar sten på oss när vi kommer så kan vi självklart komma i vanlig skjorta. Men det finns ju även ett arbetsmiljötänk. Ingen arbetsgivare kan acceptera att arbetstagare blir skadade om man kan undvika det, säger Byström.

Oroligheter hela natten

Vid 01-tiden på natten hade totalt sex bilar satts i brand av ungdomarna. Då var det fortfarande en stor polisinsats på platsen.

Och i natt, vid 02.30, inkom larm om ytterligare bilbränder. Rökutvecklingen var kraftig och minst ett 50-tal hyresgäster i de omkringliggande fastigheterna evakuerades.

– Det var någon som hade tänt eld i ett parkeringshus och på grund av rökutvecklingen fick ett stort antal boende i en närliggande fastighet evakueras. De fick vänta i en SL-buss vi tagit dit, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Dessutom har Husbygårdsskolan antänts, men räddningstjänst på plats har släckt branden.

- Vi vet inte vad som ligger bakom upploppet, säger Fredrik Andersson vid länskommunikationscentralen.

"Stora rökpelare syns"

Polisen har upprättat flera anmälningar om bland annat skadegörelse.

Fotografen Stefan Reinerdal befann sig i Husby på söndagskvällen.

– Stora rökpelare syns från området. Polisen har spärrat av hela Husby. De säger att "för din säkerhet, gå inte in", säger han.

– I utkanterna är det proppat med poliser. Och nu är förstärkning på väg. Det går inte att ta sig in i området, jag ser dimma och en stor rökpelare därifrån.

SR P4 Stockholm har pratat med en boende i Husby som hävdar att polisen brukat övervåld.

– Jag har sett brutalt övervåld från polisens sida, de har skickat hundar mot människor som inte har något med det här att göra, de har på olika sätt och vis stormat och attackerat grupper med människor.

Sköts till döds

I måndags sköts en 69-årig man till döds av polis vid en husrannsakan i Husby. Detta efter att mannen ska ha hotat med med kniv.

– Det stämmer att det brann bilar, för att efter det som hände i måndags, då en 69-årig man blev ihjälskjuten av polisen, har man velat ställa polisen till svars. Man har ringt, hållit demonstrationer, men det är uppenbart att när det inte finns andra kanaler tar de till det här, säger Husbybon till P4 Stockholm.

Daniel Hagfeldt, som bor i Husby, berättar vidare om händelserna i förorten till Stockholm:

- Det här är inte en situation som man vill ha. Jag kände mig orolig när det var bråk och de kastade ut saker på balkongen. Värst var det vid 00-tiden när det var bråk, men nu har det lugnat ned sig.

Vet du vad som ligger bakom upploppen?

- Det har jag ingen aning om.

Vid 04.30 var läget lugnt i Husby, enligt polisen.

- Det som pågår just nu är branden i ett garage. I övrigt är det lugnt och vi håller på att avrapportera, säger vakthavande befäl Fredrik Andersson.

Hur ser ni på det inträffade?

- Det är allvarligt, det är allvarliga brott och flera målsägande har fått butiker och bilar förstörda. Så det är klart att det är allvarligt.

Det här är Husby

Husby och de omgivande stadsdelarna Akalla, Kista, Tensta och Rinkeby i norra Västerort projekterades vid mitten av 1960-talet då Järvafältet blev tillgängligt för bostadsbebyggelse. Inflyttningen inleddes 1973–1974. Invånarantalet är i dag 12 203 som bor i 4 896 bostäder, uteslutande flerfamiljshus. 85 procent av Tenstaborna har utländsk bakgrund.

Av stadsdelens niondeklassare var 81,2 procent behöriga till gymnasieskolan våren 2012.

Den öppna arbetslösheten är 8,8 procent. 53,6 procent av dem mellan 20 och 64 år förvärvsarbetar, medelinkomsten är 194 700 kronor.

I kommunalvalet 2010 fick Alliansen 17 procent av Husbys röster mot 83 procent för de rödgröna.

Källa: Stadens infosajt stockholm.se (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.