Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mark- och miljödomstolen ger tummen upp för vindkraftspark till havs

Då väntas vindkraftsparkerna stå klara: "Tar tid att bygga".
Lillgrund utanför Malmö, som är Sveriges största havsbaserade vindkraftspark. Nyligen gav regeringen grönt ljus till två nya vindkraftsparker utanför Hallands kust.
Foto: JENS CHRISTIAN

Den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt syd kan få så kallat Natura 2000-tillstånd.

Det meddelar mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

– Det har varit komplexa frågor at ta ställning till, säger rådmannen Stefan Mattsson.

Parken Kattegatt Syd är tänkt att byggas väster om Falkenberg, och är tillsammans med Galene en av två vindkraftsparker som regeringen nyligen sa ja till.

Sen gav också länsstyrelsen grönt ljus.

Men planerna överklagades till domstol av flera olika parter.

Så säger domstolen

Nu säger mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt att Kattegatt syd kan få Natura 2000-tillstånd, vilket krävs för verksamheter som kan påverka naturmiljön i ett Natura 2000–område, som är ett nätverk av värdefulla naturområden i hela EU.

Domstolen anser dock att det geografiska området för tillståndet ska minskas något för parken.

Mark- och miljödomstolen vill se en större buffertzon mellan vindkraftsparken och bland annat befintliga Natura 2000-områden, men anser i övrigt att parken kan få tillstånd.

”Inte betydande störning”

Rådmannen Stefan Mattsson, rättens ordförande, uppger att det har varit ett tidskrävande mål med komplexa frågor att ta ställning till.

– Vi har landat i att det inte blir en störning som på ett betydande sätt kan försvåra bevarandet av aktuella arter i Natura 2000-områdena och att tillstånd för Kattegatt syd därmed kan ges, säger han i ett pressmeddelande.

Kattegatt syd är tänkt att byggas i närheten av Natura 2000-områdena Lilla Middelgrund respektive Stora Middelgrund och Röde bank i Kattegatt.

Vindkraft till havs: Förvaltarens bästa case

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.