Foto: Gisela Svedberg
 Foto: Gisela Svedberg

Tullen varnar för smittat heroin

Publicerad

Heroin smittat med mjältbrand har drabbat missbrukare i flera länder i Europa.

Nu går svenska tullen ut med en varning.

– Vi har höjt vår beredskap, säger Lars Hansson, nationell drogexpert på Tullverket, till SvD.se.

Smittskydd Skåne har tidigare gått ut och varnatför det smittade heroinet, som tros komma från ett parti som smugglades ut från Afghanistan för tre år sedan.

Nu skriver Svenska Dagbladets nätupplaga att flera svenska myndigheter övervakar situationen och har beredskap utifall att drogerna skulle komma till Sverige.

Än finns inget känt svenskt fall, men polisen, tullen och Smittskyddsinstitutet har vidtagit åtgärder för att kunna hantera ett eventuellt utbrott.

– Socialstyrelsen har gått ut och informerat om det och vi har bett de olika smittskyddsenheterna att vara extra vaksamma om missbrukare kommer in med symptom på antrax, säger Andreas Bråve, chef för enheten högpatogena mikroorganismer på Smittskyddsinstitutet till SvD.

En död i England

Mjältbrandsfallen har dykt upp i Danmark, Tyskland, Frankrike, Skottland och England sedan i juni.

Totalt har åtta missbrukare smittats och i England har en person avlidit.

Mjältbrandsbakterierna kan ha hamnat i heroinet genom smittat benmjöl som använts för att späda ut narkotikan.

– Vi har höjt vår beredskap, säger Lars Hansson, nationell drogexpert på tullverket, till SvD.se.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag