Tuis svar efter rese- kaoset på Landvetter

Pilotens hyllas för hjälteinsatsen under resekaoset.
Adam Györki, Tui.
Foto: TUI / Pressbild

Charterbolaget Tui tvingades ställa in sommarens avgångar till Bulgarien. 

Ett av markföretagen på Landvetter, som tar hand om bagage och incheckningar, hade inte tillräckligt med folk för att klara av antalet resenärer. 

Nu ombokas resenärarerna till Spanien, Cypern eller Grekland – men resetrycket är fortsatt väldigt högt. 

– Det är högsäsong nu och jag ser att det fortsatt kan bli lite stökigt, säger Adam Györki, presschef på Tui. 

Det var tidigare i veckan som beskedet om att sju avgångar i sommar, från Landvetter, skulle ställas in – samtliga med destination Bulgarien. 

Adam Györki, presschef på Tui, berättar att anledningen är att Menzies, ett av handlingbolagen på Landvetter, inte hade kapacitet att ta hand om passagerarna på flygplatsen. 

– Det vi gjort är att kontakta alla kunder för att erbjuda dem att hitta en likvärdig resa till Grekland, Cypern, Spanien, Turkiet eller någon annan destination. Det beror lite på vad man kan tänka sig, säger han. 

Delvis beror det på att de inte har kunnat växla upp i takt med att trycket på resor ökat efter pandemin. 

– Det är de som jobbar på flygplatsen för att ta hand om bagage framför allt. De har meddelat att de inte kan ta mer flyg. Jag känner inte till att det ska vara fler bolag som är drabbade. 

Avgångarna till Bulgarien fick ställas in.
Foto: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK /

Swedavia: ”Checka in digitalt” 

Samtidigt har det under juni rapporterats en hel del om kaos på både Arlanda och Landvetter under sommaren. Framför allt att incheckningen tar så lång tid att passagerare i vissa fall missat sina flyg. 

Från Swedavias håll, de som driver de flesta flygplatserna i Sverige, är den generella rekommendationen att inte komma tidigare än tre timmar före avgång – för att minska trängsel. 

– Det är bra att höra med sitt flygbolag om när incheckningen öppnar och vara på plats då, inte tidigare. Samt att höra med sitt flygbolag för aktuell information, som vanligt, som gäller för den specifika resan, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia. 

Ett annat tips är att checka in digitalt, menar hon. 

– För att får en smidigare start på resan samt att förbereda sig inför passagen genom säkerhetskontrollen. Ta upp sin dator, ta av sig jackan, förbereda sina västskor i vätskepåsen.

På Arlanda har det främst varit tryck på morgon och helger då många reser samtidigt. En av åtgärderna har varit att öppna ytterligare en terminal. 

Landvetters flygplats.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Upprörda och besvikna” 

Bland Tuis kunder är det några som har valt att tacka nej till att resa till andra destinationer för att få pengarna tillbaka i stället. 

Men trycket är fortsatt högt och Adam Györki säger att det delvis blivit en smäll för charterbolaget. Resenärernas reaktion har dock varit bra. 

– Det är klart att man först och främst blir upprörd eller besviken, framför allt. Men när man inser att vi kommer att lösa det här och vi tar kostnaden för det – det är ju dyrare att åka till Grekland eller Cypern, än Bulgarien, och där får vi vara tillmötesgående mot kunden, säger Adam Györki. 

– Det är första gången sedan vi startades på 60-talet som det här händer, så det är en ny situation för oss. Och det sätter ju våra resenärer i en tråkig situation. 

Han fortsätter: 

– Det är många som vill resa. Det är inte samma nivåer som 2019 men lika många som bokar, vecka för vecka. Vi tror resandet kommer att öka ännu mer härifrån. 

Pekar på Danmarks passhantering

För att förebygga har även Tui skickat ut riktlinjer med rekommendationer om när man bör vara på flygplatsen. Han pekar också på Danmark som inte alls haft samma problem som i Sverige. 

– En miljon svenskar har inte pass i dag, där är systemet inte tillräckligt bra. Tittar man på Danmark till exempel får man en notifikation varje gång när passet är på väg att gå ut, så man vet att man måste göra ett nytt. Det håller det till ett jämnt flöde. I Sverige har vi inte det automatiserade flödet och alla system testas just nu. 

När det kan bli aktuellt att resa till Bulgarien igen är oklart. Det finns resenärer som specifikt ska åka just dit och då hjälper de alternativa resmålen föga. Däremot har det funnits lösningar med att resenärer kunnat erbjudas att åka från exempelvis Kastrup i Köpenhamn. 

Och resa, det vill många göra. 

– I juli är det mer eller mindre slutsålt, säger Adam Györki. 

SAS varslar om lockout på Arlanda

Anställda kan stängas ute från flygplatsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.