Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tuffare krav efter dödsfall på Mount Everest

En bild tagen 22 maj i år visar en lång kö av klättrare som försöker ta sig upp på Mount Everest.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Livsfarlig trängsel, köer på flera timmar – och många dödsfall.

Flera tragiska händelser inträffade under årets klättersäsong på Mount Everest.

Men nu ska myndigheterna kräva att klättrarna i fortsättningen klarar av minst 6 500 meter – annars inget tillstånd.

Enorma köer uppstod vid flera tillfällen längs med Mount Everest krön när klättrare under våren och försommaren samlades med förhoppningen att nå världens högsta bergstopp.

Trängseln i slutet av maj var bland den värsta någonsin med över 200 personer i långa köer. Det trots ogästvänliga omständigheter. Den höga höjden med sina 8 848 meter vid toppen, och den tunna luften är mycket påfrestande.

Flaskhalsar uppstod alltså vid flera tillfällen på väg upp till toppen. Detta på grund av att det väldigt skiftande vädret begränsar antalet dagar med möjlighet till klättring.

Höjdsjuka och förfrysning är allvarliga faror, och har under året inneburit flera dödsfall – elva dog i maj.

Ska ha klarat minst 6 500 meter

Men nu, som en säkerhetsåtgärd inför nästa klättersäsong, kräver myndigheterna i Nepal att klättarna ska ha klarat av att ha bestigit minst en nepalesisk topp på 6 500 meter, skriver engelska The Guardian. Har man inte gjort det – inget tillstånd.

En panel bestående av bland annat regeringsmedlemmar och klättringsexperter skriver i en rapport som lämnats över till Nepals regering:

 – Klättrare till Everest och andra 8 000 meter höga berg måste genomgå grundläggande klättring på hög höjd.

Bestigning av Mount Everest är en lukrativ industri. I år har Nepal utfärdat 381 tillstånd – rekordmånga.

Det kan innebära att det totala antalet överstiger fjolårets rekord på 807 personer som 2017 tog sig upp hela vägen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.