Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tuffa budskapet till Stefan Löfven om migrationen

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya siffror från Migrationsverket visar att 119 568 personer beviljades uppehållstillstånd förra året.
Foto: Patrik Kronqvist

Nya siffror från Migrationsverket visar att 119 568 personer beviljades uppehållstillstånd förra året.
Det är den femte högsta siffran sedan 1980-talet, enligt LO.
– Andelen flyktingar går ned, men kategori arbetskraftsinvandring och anhöriginvandring går upp, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

Svenskt flyktingmottagande minskar.

Under 2019 fick 119 568 personer uppehållstillstånd, en lägre siffra än de senaste tre åren, enligt Migrationsverket. Det är dock fortfarande den femte högsta siffran sedan 1980-talet, enligt LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

En anledning till detta är att människor söker uppehållstillstånd i andra kategorier än tidigare.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö tycker inte att Sveriges riksdagspolitiker varit tillräckligt uppmärksamma på detta. 

– Man har varit väldigt fokuserad på att strama åt flyktingpolitiken, och den har minskat, men i stället kommer det invandrare i andra kategorier. Jag tror inte att många politiker är medvetna om detta, säger Hållö. 

– Det är viktigt att se detta för att kunna forma en politik så att vi kan ta emot dem som kommer till vårt land. Bostadspolitiken är det mest uppenbara. Kommer det 120 000 människor måste det finnas bostäder till dem, säger LO-ekonomen som menar att åtstramningen av Sveriges migrationspolitik är ”ganska mjuk”, trots besked från regeringen om en mer restriktiv politik.

Regeringen beslutade i juni att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att ta fram en ny migrationspolitik. Syftet är att ta fram den nya lag som ska börja gälla i juli 2021, då den nuvarande tillfälliga lagen är tänkt att upphöra. Kommittén ska lämna sina förslag senast den 15 augusti 2020.

”Glömt bort 2015”

Kommittén leds av juristen Thomas Rolén och består av Rikard Larsson (S), Carina Ohlsson (S), Ebba Östlin (S), Tobias Billström (M), Maria Malmer Stenergard (M), Jimmie Åkesson (SD), Paula Bieler (SD), Jonny Cato (C), Christina Höj Larsen (V), Fredrik Malm (L), Hans Eklind (KD) och Rasmus Ling (MP).

Maria Malmer Stenergard (M) är inte överraskad över Migrationsverkets senaste siffror.

– Jämfört med den migrationspolitik vi hade innan så har ju Sverige i och med den tillfälliga lagen vidtagit viktiga åtgärder för att minska flödet till Sverige, men sedan är det som att man har glömt bort 2015 och så har man valt att öppna upp invandringen igen och jag tänker inte minst på anhöriginvandringen där riksdagen beslutade i somras att öppna för fler möjligheter för anhöriginvandring. Det sänder naturligtvis signaler till människor som vill söka asyl här, säger Maria Malmer Stenergard.

Hon välkomnar LO-ekonomen Torbjörn Hållös ord inför Migrationskommitténs fortsatta arbete.

– Jag önskar ju att Socialdemokraterna lyssnar på LO om de nu inte vill lyssna på oss, säger Maria Malmer Stenergard.

Rasmus Ling (MP) betonar vikten av familjeåterförening för integrationen:

– Att familjer får möjlighet att återförenas är viktigt. Givetvis för familjerna, men det underlättar också integrationen. Att ha sina barn och partner i flyktingläger gör det givetvis svårt att fokusera på att lära sig svenska och komma in i samhället, säger han.

Förtroendet för Stefan Löfven störtdyker

Expressen/Sifo: S-ledaren backar sex procentenheter – ”signifikant”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.