Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson: ”Förstår inte hur någon vill posera med vapen”

TU, har begärt ett möte med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson om M:s riksdagsledamot Hanif Bali.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9", skriver Hanif Bali på Twitter.
Foto: Skärmdump/Twitter
”Vi älskar yttrandefrihet och vi älskar satir, men det här är inte det”, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.
Foto: OLLE SPORRONG

Riksdagsledamoten Hanif Bali, M, har fått skarp kritik efter att ha poserat på bild med vapen och anspelat på krig mot DN.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke. MP, anklagar nu M–ledaren Ulf Kristersson för att "han accepterar att ledande moderater angriper oberoende medier".

– Det där är dumheter, jag accepterar inget sånt, säger Kristersson till Expressen.

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har via Twitter och Instagram publicerat flera inlägg som mediehusens branschorganisation TU reagerat på. Det senaste lades ut under måndagen, där Bali på bild poserar med automatvapen.

En annan bild, upplagd i juli, visade ett påhittat pc-spelsomslag där Hanif Balis ansikte redigerats in på en soldat. Spelets titel var ”Call of duty” – en riktig spelserie. Den påhittade undertiteln löd ”Hanif & DN at war”, och anspelade på Balis relation till tidningen Dagens Nyheter.

Bali fick ta bort bilden

TU begärde under måndagen ett möte med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, ”angående de anspelningar på krig och hot mot medier som partiets riksdagsledamot Hanif Bali uttryckt i sociala medier”, skriver de i ett pressmeddelande.

Kristersson avböjde och skickade M:s partisekreterare Gunnar Strömmer i stället. Efter det raderade Bali bilden med texten ”Hanif & DN at war”.

– Det handlar om en satirbild som tagits fram av en tredje part och inte av Hanif Bali själv. Däremot har han delat bilden, vilket var olyckligt. Han har inte avsett att uppvigla hat och hot mot journalister och det tycker jag är viktigt att säga, säger Strömmer till TT.

https://www.instagram.com/p/BmvMi1IBouU/?taken-by=alicebahkuhnke

Kulturminster Alice Bah Kuhnke anklagade på tisdagen i ett inlägg på Instagram Ulf Kristersson för att acceptera att oberoende journalister angrips.

Det tillbaka visar M-ledaren bestämt.

– Det där är dumheter. Jag accepterar inget sånt. Jag har tydligt sagt att det var olämpligt, och vår partisekreterare har också sagt det.

Är du irriterad på Hanif Bali?

– Nej, men jag tycker det här tar mycket fokus och syre från valrörelsen som borde handla om andra saker än enskilda riksdagsledamöters instagramvanor.

Hanif Balis svar

Hanif Bali kommenterar själv bråket på Facebook.

”Min och DNs konflikt är politisk. Jag blir minst sagt förbannad när grova anklagelser helt utan fog riktas mot mig”, skriver han bland annat.

Han fortsätter med att berätta att han som politiker har fått ta emot hot under flera år.

”Det skulle vara för mig främmande att hota journalister och ingen kan med gott samvete påstå att jag gjort det. Om man på allvar tror det så är det sorgligt och beklagligt”.

Enligt Bali delar Moderaterna uppfattningen om att hans senaste bild är satirisk.

”Det är alldeles uppenbart för mig att medierna gör sig dumma enbart för att skapa ett drev som nu dominerat nyheterna”, skriver M-politikern.

Kristersson: Förstår inte

Innan mötet med TU mötte Expressen M-ledaren Ulf Kristersson.

Vad säger du om det som Hanif Bali har skrivit?

– Jag har inte sett den där bilden, men jag brukar ju påpeka att jag tycker att man ska vara varsam och respektfull i sociala medier – och i traditionella medier. Den signalen går till lite olika människor i lite olika sammanhang. En del borde tänka mer på hur de uppträder i sociala medier, andra människor borde tänka mer på hur de uppträder i traditionella medier.

”Olämpligt och väldigt negativt att han poserar med vapen och anspelar på krig med DN”, skriver Tidningsutgivarnas vd.

– Ja, alltså, jag tycker att …

Är det att ta i?

– Nej, jag tycker att man ska vara varsam och respektfull, och det gäller alla medier. Jag kan inte förstå varför någon vill posera med vapen och skapa hotfulla situationer överhuvudtaget.

”Haft en löpande dialog”

Har du haft något samtal med Hanif Bali efter att han publicerade bilden?

– Jag har varit på resande fot sedan dess, så jag har inte hunnit ta tag i det.

Kommer du att ha något samtal med honom?

– Vi har haft en löpande dialog med honom om hur vi tycker att man ska uppträda i sociala medier. Men ytterst så måste ju var och en själv fatta beslut om sin egen tillvaro.

”Vi älskar yttrandefrihet och vi älskar satir, men det här är inte det”, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.
Foto: OLLE SPORRONG

Löfven: Gått över alla gränser

Hanif Balis beteende i sociala medier, och Ulf Kristerssons tystnad, har fått kritik – både från allianskolleger och regeringen.

Statsminister Stefan Löfven säger – om Kristersson – till Aftonbladet:

– Exakt vad han ska göra får han besluta om själv, men han måste i alla fall höras. Var är ledarskapet i Moderaterna?

– Det är ingen tvekan om att det här är en riksdagsledamot som har gått över alla gränser.

Hanif Bali skriver på Facebook:

”Skolbränder, våldtäkter, upplopp - Löfven har inga kommentarer, men han har tid att kommentera detta”.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger till Expressen att han tycker att Hanif Balis agerande är oansvarigt. 

– Det är så långt ifrån där vi ska vara i svensk politisk debatt. Det här är det tillvägagångssätt vi ser i andra länder, där etablerade politiker attackerar medier och sår oro och tvivel. Man målar ut media som folkets fiende, och det är livsfarligt för en demokrati. Jag tror inte man kan överdriva allvaret i just den här typen av beteende, det kan vara en bild eller två bilder, men det är hela tillvägagångssättet. 

– Just nu känns det som att alla ledande företrädare har kommenterat hur oansvarigt det är, utom just Ulf Kristersson, som använder begreppet olyckligt. Det känns verkligen inte som att han tar tillräckligt allvarligt på det som skett.  

På Twitter skriver Liberalernas ledare Jan Björklund, som tidigare varit yrkesmilitär: 

”Jag har arbetat med vapen i många år. Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad.”

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1031439872534491136

Anders Ygeman, tidigare inrikesminister och nu gruppledare för S-riksdagsgrupp, är också kritisk. Om Kristersson säger han:

– Tillslut måste man fråga sig: Om man inte kan hålla ordning på sitt eget parti, kan man då göra anspråk på att leda landet?

TU: Det här är inte satir

Jeanette Gustafsdotter, vd hos TU, säger:

– Man ska se det i sin helhet. Förra veckan väcktes åtal mot en man, som är misstänkt för förberedelse till mord på två journalister. Det är väldigt hätsk stämning mot journalister. Att då, i dessa tider, som riksdagsledamot posera på bilder med vapen, eller skriva om krig mot DN ... det finner vi både olämpligt och väldigt negativt.

Hon tar också upp ett fall i sommar där en man mördade fem journalister och skadade två på en tidningsredaktion i Annapolis i Maryland.

– Vi älskar yttrandefrihet och vi älskar satir, men det här är inte det, säger Jeanette Gustafsdotter.

Mannen som åtalats, som Jeanette Gustafsdotter tar upp, är nazisten Peter Holm. Han har kartlagt flera journalister – en av dem är Gefle Dagblad och Hela Hälsinglands chefredaktör och ansvarige utgivare Anders Ingvarsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.