Tsunamivarning för hela Stilla havet

Publicerad
Uppdaterad
En tsunamivarning har utfärdats för hela Stilla havet.
Varningen gäller hela den Syd- och Centralamerikanska kusten, Hawaii, Australien, Nya Zeeland, Japan, Filippinerna och en rad söderhavsöar. Även Rysslands Stilla havs-kust, Alaska och USA:s västkust kan komma att beröras.
Tsunamivågor på 1,8 meter ska ha slagit in över delar av Polynesien, skriver AP. Hittills har inga skador rapporterats.
Timmarna efter skalvet uppgav Chiles president Michelle Bachelet, enligt AP, att en jättevåg slagit in över Robinson Crusoeön, 66 mil från Chiles kust.
En tsunamivarning har utfärdats för hela Stilla havet. USA:s övervakningsorgan uppger att "en tsunami som kan orsaka stor skada har genererats."
- Myndigheter bör vidta akuta åtgärder för att skydda liv mot hotet, skriver The Pacific Tsunami Warning Center i ett uttalande.
Hur förödande en tsunami blir beror på en mängd olika faktorer och de är därför väldigt oförutsägbara, men denna tsunami väntas inte bli lika svår som flodvågen som bildades efter rekordjordbävningen - med magnituden 9,5 - i Chile 1960. Då omkom 140 personer i Japan, 61 i Hawaii och 32 i Filippinerna.
Nu uppmanar myndigheterna på Hawaii invånarna att omedelbart skydda liv och egendom men de flesta berörda länder har inte beordrat en evakuering under lördagen och inväntar i stället mer data.

Hjälpfartyg

Kort tid efter jordbävningen slog en mindre flodvåg in vid den chilenska kustorten Valparaíso, i närheten av Santiago. Senare sade Chiles president Michele Bachelet att en jättevåg slagit in över Robinson Crusoeön, 66 mil från Chiles kust. Några rapporter om skador finns ännu inte därifrån men myndigheterna har beslutat om att sända flera hjälpfartyg till ögruppen Juan Fernández där ön ligger. La Terceras webbredaktion återger uppgifter om att en stor våg slagit in och att bostadsområden berörts, skriver TT.
Någon gång under eftermiddagen finns det risk att flodvågen når Centralamerika. Om den når Hawaii dröjer det till 22-tiden i kväll medan Asien och Australien inte riskerar att drabbas förrän under morgondagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag