Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tsunamivarning för hela Stilla havet

En tsunamivarning har utfärdats för hela Stilla havet.
Varningen gäller hela den Syd- och Centralamerikanska kusten, Hawaii, Australien, Nya Zeeland, Japan, Filippinerna och en rad söderhavsöar. Även Rysslands Stilla havs-kust, Alaska och USA:s västkust kan komma att beröras.
Tsunamivågor på 1,8 meter ska ha slagit in över delar av Polynesien, skriver AP. Hittills har inga skador rapporterats.
Timmarna efter skalvet uppgav Chiles president Michelle Bachelet, enligt AP, att en jättevåg slagit in över Robinson Crusoeön, 66 mil från Chiles kust.
En tsunamivarning har utfärdats för hela Stilla havet. USA:s övervakningsorgan uppger att "en tsunami som kan orsaka stor skada har genererats."
- Myndigheter bör vidta akuta åtgärder för att skydda liv mot hotet, skriver The Pacific Tsunami Warning Center i ett uttalande.
Hur förödande en tsunami blir beror på en mängd olika faktorer och de är därför väldigt oförutsägbara, men denna tsunami väntas inte bli lika svår som flodvågen som bildades efter rekordjordbävningen - med magnituden 9,5 - i Chile 1960. Då omkom 140 personer i Japan, 61 i Hawaii och 32 i Filippinerna.
Nu uppmanar myndigheterna på Hawaii invånarna att omedelbart skydda liv och egendom men de flesta berörda länder har inte beordrat en evakuering under lördagen och inväntar i stället mer data.

Hjälpfartyg

Kort tid efter jordbävningen slog en mindre flodvåg in vid den chilenska kustorten Valparaíso, i närheten av Santiago. Senare sade Chiles president Michele Bachelet att en jättevåg slagit in över Robinson Crusoeön, 66 mil från Chiles kust. Några rapporter om skador finns ännu inte därifrån men myndigheterna har beslutat om att sända flera hjälpfartyg till ögruppen Juan Fernández där ön ligger. La Terceras webbredaktion återger uppgifter om att en stor våg slagit in och att bostadsområden berörts, skriver TT.
Någon gång under eftermiddagen finns det risk att flodvågen når Centralamerika. Om den når Hawaii dröjer det till 22-tiden i kväll medan Asien och Australien inte riskerar att drabbas förrän under morgondagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!