Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tsunamivarning för Alaska efter jordbävning

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

En tsunamivarning utfärdades för Alaska, efter att en jordbävning med magnituden 7,5 har inträffade på måndagen, enligt AFP.

Varningen drogs tillbaka efter att mindre vågor nått land.

På den amerikanska myndigheten USGS:s hemsida framgår det att jordbävningen inträffade vid 23-tiden, svensk tid, cirka 90 kilometer ut i havet från Sand Point i sydöstra Alaska.

Den hade en magnitud på 7,5 och ett djup på 40,1 kilometer. Jordbävningen följdes sen av ett efterskalv på samma plats, med magnituden 5,2. Det har kommit rapporter om flera efterskalv. 

En tsunamivarning utfärdats för kustnära städer i Alaska. Delstaten ligger i ”Ring of fire”, som är en sammanhängande kedja av djuphavsgravar och vulkaner runt Stilla havet. 

– Boende och arbetare på konservfabriken evakueras till högre höjder tills dess att vi vet mer om tsunamivarningen, säger Gary Hennigh, tjänsteman för King Cove city som omfattas av tsunamivarningen, enligt Anchorage Daily News. 

Jordbävningen resulterade i att ett antal mindre vågor slog in mot land, men inga skador har rapporterats på människor eller byggnader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.