Kraftig jordbävning utbröt i Alaska

Flera vägar har förstörts efter skalvet i Alaska.
Foto: DAN JOLING / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAN JOLING / AP TT NYHETSBYRÅN
Varor har fallit ner från hyllorna i en butik i Anchorage i Alaska efter jordbävningen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONATHAN M. LETTOW / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONATHAN M. LETTOW / AP TT NYHETSBYRÅN
Stora skador på en butiksbyggnad i Anchorage i Alaska efter skalvet på fredagen.
Foto: MIKE DINNEEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Förstörelsen sett från ett flygfoto.
Foto: MARC LESTER / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

En jordbävning med magnituden 7,0 har uppmätts i Alaska. En tsunamivarning gick efter skalvet inledningsvis ut längs kustremsan, men drogs tillbaka en stund senare. 

Svenska Sandra Vose, som bor utanför Anchorage, vaknade av att hela huset skakade. 

– Jag minns att jag hann tänka att ”det här är slutet för oss", säger hon. 

Det amerikanska geologiska institutet uppmätte en jordbävning med magnituden 7,0 nära staden Anchorage i Alaska på fredagskvällen, svensk tid. Skalvet inträffade cirka 12 kilometer norr om Anchorage.

Flera vägar förstördes och bilförare i området uppmanades att ta det ”extremt försiktigt”, skriver NBC News. 

Människor vid ett hål som skapats i vägen i Wasilla i Alaska, efter skalvet.
Foto: JONATHAN M. LETTOW / AP TT NYHETSBYRÅN
En förstörd väg i Anchorage i Alaska.
Foto: DAN JOLING / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt CBS News fick skalvet människor att springa ut från byggnader i staden, och vissa sökte skydd under sina skrivbord på kontoren. På Twitter delar människor med sig av bilder från livsmedelsbutiker där hyllor har rasat och matvaror ligger utströdda över butiksgolvena.

"Det finns enorma infrastrukturskador i Anchorage. Många bostäder och byggnader är skadade" skriver Anchorage-polisen i ett uttalande.

TV-kanalen KTVA:s medarbetare har lagt upp en bild på Twitter med som visar skadorna efter skalvet.

https://twitter.com/cassieschirmtv/status/1068571410363146240?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1068571410363146240&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nbcnews.com%2Fnews%2Fus-news%2Fearthquake-hits-alaska-triggering-tsunami-warning-n942256

Den tidigare guvernören och republikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palin skriver att hennes familj är okej, men att hennes hus har tagit skada av jordbävningen.

”Jag gissar att det är likadant för många, många andra”, skriver hon på Twitter. 

Efter skalvet gick en tsunamivarning ut längs kustlinjen, skriver ABC News. Framför allt gällde varningen området kring viken Cook Inlet i Alaskagolfen. Någon timme efter att skalvet uppmätts drogs dock varningen tillbaka. 

Det är ännu oklart om några människor skadats i jordbävningen. 

Svenska Sandra: ”Jag kramade om mina barn”

Svenska Sandra Vose bor utanför Anchorage, och säger till Expressen att hon och hennes fyra små barn vaknade vid 8:30-tiden på morgonen av att hela huset skakade.

– En halvtimma innan väckarklockan skulle ha ringt vaknade jag av att hela huset skakade rejält. Byrålådorna flög öppna, saker ramlade och lampan vi har över sängen svajade så kraftigt att jag trodde att den skulle ramla ner. Skakningarna blev bara kraftigare och kraftigare så jag kramade om mina barn och försökte skydda dom så gott som jag kunde, säger hon och fortsätter: 

– Jag minns att jag hann tänka att ”det här är slutet för oss, huset kommer att falla över oss”. 

Vine Road i Wasilla, Alaska.
Foto: JONATHAN M. LETTOW / AP TT NYHETSBYRÅN

När efterskalven kom, blev hon orolig för att en tsunami skulle slå till och försökte åka till säkerhet med barnen. Men då strömmen hade gått och garagedörren var elektrisk fick hon inte upp den, utan fick springa över till en granne som fick hjälpa till. När hon satt sig i bilen med barnen fick hon varningen om att en tsunami kunde vara på väg. 

”Minst en bro har kollapsat”

Nu är familjen i säkerhet, och en tsunami kom aldrig. Men jordbävningen har orsakat stora skador i staden, enligt Sandra. 

– Vi hörde sirener från räddningspersonal hela tiden. Det är flera vägar som är förstörda. Minst en bro har kollapsat och minst en skola är skadad. Vårt hus verkar bara fått kosmetiska skador, så vi vågar vara inomhus.

– Jag vet inte hur många det är som är skadade eller om någon har dött. Vi hade tur. Vi är okej. Jag har några blåmärken men barnen gjorde inte illa sig fysiskt. Jag har försökt få tag på min familj i Sverige, men jag har inte lyckats komma i kontakt med någon. Dom är säkert oroliga, jag vill lugna dom och berätta att vi mår bra. 


Vet du mer om händelsen? Är du på plats?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.