Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tsunami i Indonesien – över 200 döda

430 hus har skadats kraftigt av tsunamin i Indonesien.Foto: DIAN TRIYULI HANDOKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Tsunamin har träffat Pandeglang, Serang och södra Lampung vid kusterna vid Sundasundet.Foto: BNPB / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vulkanen Krakatau under ett utbrott.Foto: GHAZALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Minst 43 personer har dött och 584 skadats.Foto: DIAN TRIYULI HANDOKO / AP TT NYHETSBYRÅN
En video som postats på Twitter av den indonesiska krismyndighetens chef visar en översvämmad gata.Foto: Twitter
Foto: Twitter
Tsunamivågen sköljde in med full kraft mitt under konserten.Foto: Skärmdump
1 / 8

Dödssiffran stiger till över 200 efter att en tsunami träffat Indonesien. Runt 800 personer har skadats.

Hjälporganisationer på plats kämpar med lokalbefolkningen för att undsätta drabbade.

– Det är en kamp mot klockan att få fram folk ur rasmassorna och ge dem vård, säger Röda korsets pressansvarige Fredrik Hammarbäck.

Tsunamin träffade Pandeglang, Serang och södra Lampung, beläget mellan öarna Java och Sumatra vid Javasjön och Indiska oceanen, sent på lördagskvällen lokal tid.

Minst 222 personer har omkommit, enligt den indonesiska krismyndigheten, rapporterar BBC. Runt 800 personer uppges ha skadats. Dödssiffran väntas stiga.

Hundratals hus har raserats i katastrofen. Röda korset är en av flera hjälporganisationer på plats och organisationens pressansvarige Fredrik Hammarbäck beskriver situationen som en kamp mot klockan för att leta efter överlevande i rasmassorna.

– Det är bråttom. Vi har ännu inte en uppskattning av hur stor den här katastrofen kommer att bli, säger han.

Tsunami i Indonesien

Myndigheterna tror att tsunamin har orsakats av jordskred under vattnet efter ett utbrott i vulkanen Krakatau. Det höga tidvattnet som orsakas av fullmånen tros ha bidragit till att tsunamin ökat i styrka.

Sutopo Purwo Nugroho, chef på Indonesiens krismyndighet, har publicerat flera klipp på Twitter som visar förödelsen: Översvämmade gator, raserade byggnader och människor som flyr i panik.

 

https://twitter.com/Sutopo_PN/status/1076614699322490882

Jakarta Post har publicerat ett klipp på Facebook som visar hur tsunamin plötsligt får en scen att kollapsa mitt under en pågående konsert.

Bandet som uppträdde, den indonesiska gruppen Seventeen, har gjort ett uttalande där de bekräftar att deras trummis samt turnémanager har hittats döda, medan fyra andra medlemmar fortfarande saknas. 

https://www.facebook.com/jakpost/videos/307643273195242/

UD: ”Inga uppgifter om svenskar” 

Svenska utrikesdepartementet har inte några uppgifter om drabbade svenskar på söndagsmorgonen. De som befinner sig i området uppmanas följa direktiv från lokala myndigheter.

– Ambassaden i Jakarta följer händelseutvecklingen, säger Caroline Törnqvist på UD:s presstjänst.

Øystein Lund Andersen arbetar vid den norska ambassaden på Jakarta och stod på stranden för att fotografera vulkanen när han plötsligt såg en stor våg närma sig. 

– Jag stod tio meter från havet när jag fick se vågen och började springa. Jag sprang genom skogen upp till vägen och in på hotellet där min familj fanns. Familjen bodde på andra våningen och när jag kom upp till dem kom en andra våg in över hotellområdet, säger han till Dagens Nyheter via Messenger.

– Efter att den försvunnit gav vi oss av från hotellet upp i skogen till en by 70 meter högre upp tillsammans med andra evakuerade.

https://twitter.com/OysteinLAnderse/status/1076493656423428096

Expressen har varit i kontakt med Øystein Lund Andersen som hänvisar till sitt tidigare uttalande.

Området runt vulkanön Anak Krakatau (röda pricken) har drabbats av en tsunami.Foto: Google Maps
Minst 168 personer har dött. Foto: ADI WEDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder visar förödelsen efter vågen.Foto: ADI WEDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ökad aktivitet sedan i juni

Vulkanen Krakatau har visat på ökad aktivitet och haft flera utbrott sedan i juni. På fredagen skedde ett två minuter och 12 sekunder långt utbrott vars askmoln steg till 400 meters höjd över vulkanen. Folk rekommenderas befinna sig på minst två kilometers avstånd från vulkanen.

I oktober publicerade Forbes en film på ett utbrott med rök och lava på Krakatau.

Vulkanen finns på den lilla ön Anak Krakatau i Sundasundet. Den är känd sedan ett stort utbrott 1883, som anses ha orsakat över 36 000 människors död på grund av utbrottet och efterföljande tsunamivågor. Utbrottet ödelade hela ön, sedan dess återstår bara en mindre vulkanö.

Vet du mer om händelsen? Är du på plats?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.  

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.