Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trygg-Hansa backar efter tvist om kejsarsnitt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Amanda Winnberg med sin nyfödda dotter Ewelina.

Amanda Winnberg, 22, och hennes sambo Tom Löfström, 35, har sedan i våras bråkat med försäkringsbolaget Trygg-Hansa om ersättning från en graviditetsersättning.

Deras baby Ewelina förlöstes med kejsarsnitt i vecka 23 och familjen har mer eller mindre bott på sjukhuset.

Tvisten har gällt när försäkringen tecknades och Amandas berättelse har spritts på Facebook.

Men när Expressen börjar ställa frågor väljer Trygg-Hansa att ge med sig.

Amanda Winnberg i Tungelsta, söder om Stockholm, blev svårt sjuk när hon var inne i halva graviditetstiden.

Hon hade begynnande leversvikt, blödningar, begynnande skrumplever och blev inlagd på intensiven på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Det var fara för både vår dotters och mitt liv, säger Amanda, som sedan tidigare hade tecknat Trygg-Hansas graviditetsförsäkring. När jag låg neddrogad på intensiven ringde min sambo Tom till Trygg-Hansa och frågade vad försäkringen täckte. Mannen på kundtjänst föreslog att vi skulle teckna graviditetsförsäkring extra. Vi fick mejl med uppgifter hur försäkringen skulle betalas och vi betalade.

Vägde bara 630 gram

Dagen därpå förlöstes Ewelina med kejsarsnitt. Hon vägde bara 630 gram – lite drygt ett smörpaket – och hade hjärtfel och outvecklade lungor.

– Efter en tid hörde vi av oss till Trygg-Hansa för att anmäla sjukhusvistelsen. Först påstod de att vi betalat för sent, vilket vi kunde bevisa att vi inte gjort. Sedan krävde Trygg-Hansa alla journaler för att se så att Ewelina inte var sjuk innan hon föddes. Och att kontrollera om det funnits planer på att göra kejsarsnitt i 23:e veckan. Men vilken läkare planerar ett sådant ingrepp långt i förväg?

"Gett ett felaktigt råd"

Expressen var under fredagen i kontakt med Trygg-Hansas kommunikationschef Johan Eriksson som är väl insatt i ärendet.

Och ganska snabbt beslutar Trygg-Hansa att inte fortsätta att dra Amandas ärende i långbänk.

Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg-Hansa, säger efter att ha fått familjens fullmakt att bryta sekretessen och tala med Expressen:

– Vi har aldrig nekat dem ersättning. Det är ett komplext ärende, där vi har begärt in handlingar från sjukvården för att kunna ta ställning till om de är berättigade till ersättning. Däremot är det olyckligt att det har dragit ut på tiden.

– Vi har haft en klar och tydlig dialog med Amanda. Därför blev jag förvånad när jag såg hennes inlägg på Facebook. Knäckfrågan är när de tecknade försäkringen.

– Vi har gått till botten med frågan och kommit fram till att om vi har gett familjen ett felaktigt råd, så ska vi betala vad de är berättigade till. På måndag ska en handläggare hos oss prata med Amanda för att kunna betala de kostnader som hon har haft.

Har opererats

Amanda Winnberg säger:

– Jag vill tacka Expressen. Jag tror att det var tack vare ett Expressen började rota i saken som bolaget så snabbt kom till beslut att ersätta oss för våra kostnader.

Lilla Ewelina väger nu 4 010 gram, har hjärtopererats och får hemsjukvård eftersom hon har outvecklade lungor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.