Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fackbasens varning till Löfven: ”En stökig vår”

Tomas Nordenskiöld om hur stödet för Löfven börjat vackla.
Nu ökar trycket på Stefan Löfven (S).Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trycket på Stefan Löfven att bryta januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna ökar allt mer från LO-håll.

Enligt Transports ordförande Tommy Wreeth riskerar Socialdemokraterna att gå mot en katastrof om man går vidare med reformeringen av LAS.

Och han varnar nu för strejker om inte regeringen kör över C och L.

– Jag tror det blir en väldigt stökig vår, säger han.

Det har varit en minst sagt tuff vecka för Stefan Löfven, vars framtid som partiledare nu börjat diskuteras på allvar efter att Byggnads ordförande Johan Lindholm, som också sitter i S partistyrelse, tog bladet från mun.

– Allt måste upp på bordet, även Löfven, sa Lindholm till Expressen, och beskrev januariavtalet som ett stort misstag.

Inom LO ökar nu trycket allt mer på Stefan Löfven att omförhandla januariavtalet och lägga om politiken.

– Konsekvenserna av januariöverenskommelsen blev långt värre än jag tror man klarade av att bedöma när man skrev den, säger Tommy Wreeth, som är ordförande för LO-förbundet Transport.

– Man måste ur januariöverenskommelsen och speciellt när det gäller punkt 20, den om LAS, måste man gå in och säga till Centern och Liberalerna att den ska tas bort. Det måste omförhandlas.

Tommy Wreeth, ordförande för LO-förbundet Transport.Foto: Justina Öster

Stödet för SD skjuter i höjden

Transport är med sina 56 000 medlemmar ingen jätte i LO-sammanhang utan en medelstor spelare. Men man företräder många av de män – inte minst inom åkerinäringen – som gått till SD.

Att stödet för Sverigedemokraterna skjutit i höjden sedan januariavtalet ingicks och att SD till och med passerat S bland LO-medlemmarna är inte förvånande, menar Tommy Wreeth. 

– Jag tror det är ganska enkelt. Man bedriver ingen arbetarpolitik. Man känner inte igen politiken för den är bortkompromissad.

Vad säger du om att Stefan Löfven och partiet ändå gick med på detta?

– Att man gärna vill behålla regeringsmakten, det förstår jag, men att man går så långt – att man går med på så stora eftergifter att man tappar sin själ – det är att gå för långt. Och konsekvenserna börjar man se mer och mer nu, säger han.

”Man tappar sin trovärdighet”

Stefan Löfvens linje, att ”alternativet hade varit en katastrof för svenska löntagare”, som han sa nu i veckan, ger inte Tommy Wreeth mycket för.

– Det håller inte. Det kan ju alltid bli värre. Man kan inte styra ett land bara utifrån att det kunde bli värre. Det funkar inte. Man tappar sin trovärdighet och det ser vi ju nu i opinionssiffrorna.

Hur ser du på Löfvens framtid?

– Jag tycker att alla borde få chansen att städa sin egen skit. Det hjälper inte att bara byta partiledare. Jag tycker den som varit med och haft en huvudroll ska få en chans att förhandla om detta.

Men har du förtroende för Stefan Löfven?

– Det är bristen på riktig socialdemokratisk politik som är det stora problemet. Det skulle inte hjälpa att byta ut Stefan Löfven och sätta in en ny som bedriver samma politik. 

Enligt Tommy Wreeth är signalerna som läckt ut från den utredning som regeringen tillsatt om arbetsrätten och LAS, och som tidningen Arbetet rapporterade om på fredagen, mycket oroande.

Det handlar bland annat om att uppsägningar på grund av personliga skäl i företag med färre än 15 anställda inte ska gå att ogiltigförklara.

– Man sätter begreppet saklig grund ur spel och det är en katastrof, säger han.

Varnar för strejker

Det finns också från LO-håll ett mer eller mindre uttalat hot om att januariavtalet, med ”angreppet på LAS”, kommer innebära att vårens avtalsrörelse blir mer konfliktfylld.

Och Tommy Wreeth säger nu rakt ut att han tror att regeringens LAS-politik kommer ställa till stora problem i förhandlingarna.

– Jag tror det blir en väldigt stökig vår med en jätterörig avtalsrörelse eftersom det ligger så många andra frågor och överskuggar, säger han.

– Jag tror definitivt att vi får se varsel, om det leder hela vägen till strejk är för tidigt att säga, men det kommer inte bli lugnt och stilla. Så mycket är säkert.

Läget för Socialdemokraterna, som enligt en färsk mätning från SVT/Novus återigen är mindre än SD, riskerar också att förvärras ytterligare om inte politiken läggs om, tror Tommy Wreeth.

– Om man inte börjar driva riktig socialdemokratisk politik, en arbetarvänlig politik, är man illa ute. Jag hoppas att man inser att man måste ta kliv åt vänster.

Löfvens svar på avgångskraven: ”De vet inte någonting”

Efter väljartappet – röster höjs för att avsätta Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.