Trycket ökar på Kristersson: Sätt stopp för Hanif Bali

Expressens politikreporter om Moderaterna och Hanif Bali.
Ulf Kristersson har återkommande tvingats svara på frågor om hur han ser på det höga tonläget i partiet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt som Hanif Bali får kritik backas han upp av tunga företrädare i partiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kritiken mot den egna partiledningen växer inom Moderaterna efter att Hanif Bali och flera andra M-toppar hamnat i blåsväder under sommaren för sina inlägg i sociala medier. 

Nu kräver flera framträdande moderater att partiledningen agerar.

– Jag är inte bekväm när man agerar så här i sociala medier, säger Mikaela Waltersson, länsförbundsordförande i Halland.

– Det måste vara slut på att alla kan göra lite vad de vill, säger en annan tung M-företrädare.

Men Hanif Bali backas samtidigt upp av mäktiga företrädare i partiet, visar Expressens granskning. 

ARTIKELN PUBLICERADES I LÖRDAGS. 

Att det stormar kring den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali är inget nytt. Han har genom sitt sätt att uttrycka sig i sociala medier vid ett flertal tillfällen framkallat starka reaktioner långt utanför Twitter och Facebook. 

Moderatledaren Ulf Kristersson, som sagt att det behövs fler ”vuxna i rummet”, har också återkommande tvingats svara på frågor om hur han ser på det höga tonläget.

Även de moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Jan Ericson har på senare tid skapat rubriker för sina angrepp på medier respektive klimatforskare.

”Om man accepterar att ledande företrädare i riksdagen beter sig på det här sättet, var går då gränsen?” undrar Carina Zachau, moderat regionråd i Skåne.
Foto: PRESSBILD

Expressens granskning visar nu på ett utbrett missnöje även internt inom partiet. 

– Vi har yttrandefrihet, men om man accepterar att ledande företrädare i riksdagen beter sig på det här sättet, var går då gränsen? Om inte partiledningen upplevs göra något åt det finns risken att det upplevs finnas en acceptans för det och att andra följer efter, säger Carina Zachau, moderat regionråd i Skåne.

Många av dem Expressen talat med på olika positioner i partiet vill vara anonyma, men uttrycker både oro och kritik mot att partiledningen inte satt ned foten tidigare.

Hanif har blivit så stor och mäktig

– Om man fortsätter ducka kommer det sluta med förskräckelse, säger en tung M-företrädare som vill vara anonym.

– Hanif har blivit så stor och mäktig. Man tänker tre gånger innan man säger något negativt om honom, för han kan ställa till stora problem, säger en annan.

”Bekymmer för partiet”

Mikaela Waltersson, regionstyrelsens ordförande i Halland samt ordförande för partiets länsförbund, menar att det höga tonläget från några riksdagsledamöter har skadat bilden av Moderaterna.

– Jag tillhör väl den gamla stammen, men jag är inte bekväm när man agerar så här i social medier och vräker ur sig saker som man själv tycker men som inte är partilinjen, säger hon och fortsätter:

– Om Ulf får lägga massa tid på att svara på frågor om vad Hanif skrivit på Twitter i stället för att föra fram partiets politik så är det ett bekymmer för partiet tycker jag.

Samtidigt som Hanif Bali får kritik backas han upp av tunga företrädare i partiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det som fått frågan om de moderata riksdagsledamöternas twittrande att aktualiseras på nytt är en rad händelser under sommaren. 

Den 27 juli lade Hanif Bali upp ett inlägg på Twitter och på Facebook med texten ”Al-Malmö, Nordens Ramallah levererar” och länkade till en artikel i Sydsvenskan om en ung kvinna som tvingats kliva av en buss i Malmö på grund av hennes klädsel. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156562645395686&set=a.102596065685&type=3&theater

Men inlägget, som delades flera tusen gånger, möttes också omgående av kritik eftersom det enligt bussbolaget och ansvarig regionpolitiker, som råkar vara en moderat, inte fanns något religiöst motiv. 

– Hanif Bali var ute igen och insinuerade att det är en busschaufför av en viss nationalitet och en viss religion. Den situationen han försatte oss i blev mycket bekymmersam. För det handlade inte om ett religiöst motiv, säger Carina Zachau (M), regionråd och kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Skåne. 

Hon beskriver hur hon hamnade i försvarsställning där det var närmast omöjligt att dementera den ryktesflod som satts i gång. 

– Min första tanke var: Hanif, du är i Stockholm. Vad har du med det här att göra? För det andra tänkte jag: Vi sitter i samma parti. Du vet att vi styr i allians i Skåne. Du kunde ringt eller skickat ett sms och sagt att jag tänker lägga ut det här, har ni kännedom om vad som hänt? Det tycker jag hör till anständigheten att man gör, säger Carina Zachau. 

Balis replik: ”Bagdad Bob-megafoner”

Hanif Balis twittrande fick stor uppmärksamhet och togs upp av flera medier, som kom fram till att det saknades belägg för att det handlade om religion.

Bali backade inte utan kallade journalister som granskat hans påståenden för ”Bagdad Bob-megafoner” och lade i stället upp ytterligare ett inlägg som ledde till en ny storm av reaktioner.

Med det som internt anses vara det grövsta övertrampet skedde långt tidigare – i mars 2018 – när Hanif Bali publicerade en mejlkonversation på Twitter som ägt rum mellan UD och journalisten Patrik Oksanen, något DN var först med att rapportera om.  

Hanif Bali ville avslöja att det var UD som sålt in intervjun till Oksanen och uppgav först att han hittat konversationen ”i flödet” på internet, men medgav senare att han fått den av den SD-närstående sajten Nyheter Idag.

Han hade så uppenbart gått över gränsen

Det som gav historien ytterligare bränsle var att UD misstänkte att de blivit avlyssnade av främmande makt och det var så Nyheter Idag blev tipsade om mejlkonversationen, som Bali senare spred. 

Hanif Bali bad om ursäkt och lämnade också Twitter, men bara tillfälligt. 

Den här gången agerade också partiledaren Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer, och Hanif Bali tvingades lämna Moderaternas partistyrelse. Men man valde samtidigt att låta honom stå kvar på på partiets riksdagslista inför valet. 

Ett misstag, menar flera i dag. 

– Det var så allvarligt att man inte hade kunnat säga något om han hade petats. Han hade så uppenbart gått över gränsen, men man gjorde inte det och det får man nu ångra, säger en M-företrädare till Expressen. 

Mäktiga vänner i partiet

Hanif Bali har närmare 120 000 följare på Twitter, vilket ger honom en betydande maktställning. Men det är inte främst det som skyddar honom, menar de som Expressen talat med. 

Viktigare är att han backas upp av tunga företrädare i partiet. En är riksdagsledamoten Niklas Wykman, som ses som en ledare av den falang inom partiet som tvingade bort Anna Kinberg Batra, något som Expressen också rapporterat om tidigare. 

– De är inte Hanif man är rädda för utan hans krets, hela Wykmanfalangen. Skulle Niklas Wykman ta bort sin hand från Hanif skulle han ryka, säger en tung M-källa.

Niklas Wykman ses som en ledare av den falang inom Moderaterna som tvingade bort Anna Kinberg Batra.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / MODERATERNA

Det ska också sägas att långt ifrån alla håller med om kritiken mot Hanif Bali och partiledningen, och det finns åtskilliga internt som ser Bali som en tillgång för partiet. Andra menar att det faktum att han i dag endast är suppleant i rikdagens arbetsmarknadsutskott och EU-nämnd är en tillräcklig bestraffning.

Att Moderaterna inför valet 2018 pekade ut SD-sympatisörer som den väljargrupp man i huvudsak fokuserade på att vinna över är också en avgörande pusselbit för att förstå Hanif Balis position i partiet. När det kommer till att locka dessa väljargrupper sågs Bali åtminstone tidigare som en tillgång.

En som öppet lovordat Hanif Balis kommunikativa förmåga är partiets nya kommunikationschef Martin Borgs. De två umgås även privat.

Angrepp mot medier

När det gäller Lars Beckman och Jan Ericson har de inte alls samma maktbas och mäktiga vänner i partiet som Hanif Bali. 

Lars Beckman har framför allt gjort sig känd på Twitter genom sina angrepp på medier. Ett färskt exempel är en twitterfejd han utkämpat med Anders Ingvarsson, som är chefredaktör för Hela Hälsingland och Gefle Dagblad, som båda ingår i Bonnierägda Mittmedia-koncernen. Lars Beckman anklagade bland annat Ingvarsson för att tillhöra ”extremvänstern”. 

https://twitter.com/beckmansasikter/status/1155425378997022720?s=20

Men oftast är det public service-bolagen SVT och SR som är i Lars Beckmans skottglugg.

Flera i partiet Expressen pratat med menar att hans angrepp på medier skadar bilden av Moderaterna. Nyligen ägnade också Dagens Nyheter sin huvudledare åt att kritisera det faktum att Lars Beckmans återkommande delat artiklar från den SD-närstående sajten Nyheter Idag, och även lagt upp en artikel från hatsajten Fria Tider.

Moderaten Lars Beckman har tidigare gått till angrepp mot public service-bolagen SVT och SR på Twitter.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
M-ledamoten Jan Ericson har i en intervju sagt att det inte finns ”något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris”.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX

M-ledamoten Jan Ericson har å sin sida hamnat i blåsväder för sina inlägg om klimatet, och angrepp på bland andra klimatforskaren Johan Rockström och klimataktivisten Greta Thunberg. 

I en intervju i Aftonbladet i början av sommaren sa Ericson också att det inte finns ”något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris”.

Hans ifrågasättande av forskningen om klimatet, ett politikområde där Moderaterna arbetar för att stärka sin trovärdighet, har fått många att reagera internt. 

– Det skadar tilltron till Moderaternas klimatpolitik när en enskild företrädare uttrycker sig på det sättet, sa Jessica Rosencrantz, klimatpolitisk talesperson (M), till Aftonbladet i juli.

C-källa: ”Drar åt populistiskt håll”

Ytterligare en aspekt av de enskilda ledamöternas tonläge i sociala medier är hur det påverkar andra partiers bild av Moderaterna och möjligheten att återuppbygga ett borgerligt regeringsalternativ där C och L ingår inför nästa val.

Inom inte minst Centerpartiet beskriver företrädare Moderaterna som ett parti på glid bort från borgerlig samling.

– Problemet ligger i en stark känsla av att Kristersson inte längre har kontroll över sitt parti, vilket var en förutsättning för Reinfeldts framgångar och alliansens, säger en framträdande centerpartist.

– Konsekvenserna av att han inte har kontroll över sitt eget parti blir att partiet drar mer och mer mot ett populistiskt håll, fortsätter personen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Frågan om hur partiledningen ska hantera det allt högre tonläget från enskilda M-ledamöter och deras stora supporterskaror är känslig för Ulf Kristersson. 

Tidigare i våras började ett missnöje med ledarskapet i Moderaterna att komma upp till ytan, något Expressen då var först med att rapportera om. 

Tack vare ett oväntat bra EU-val har det lugnat ned sig i partiet, men kritiken som nu förs fram kan tvinga fram drastiska åtgärder från partiledningen.

Efterfrågar ”större intern disciplin”

När partiets valanalys efter förra årets riksdagsval togs fram var ett återkommande inspel att tonläget från bland andra Hanif Bali hade skadat partiet. I slutrapporten väljer man att inte peka ut några namn, men skriver:

”Vad gäller partiets budskap och tonalitet i allmänhet är det grundläggande att det finns en rimlig intern disciplin, särskilt i sociala medier. (...) I valet 2018 kom dock spretigheten att bitvis bli för stor, till den grad att det ibland blev förvirrande för väljarna. Här vilar ett ansvar på partiledning och valledning att inskärpa en större intern disciplin inför nästa val.”

Enligt vad Expressen erfar pågår också ett arbete med att ta fram en ny kommunikationsstrategi, där skärpta krav på hur man uttrycker sig i sociala medier är en del.

Att utesluta riksdagsledamöter är inget man gör lättvindigt, och det är förenat med risken att de behåller sin plats i riksdagen och blir politiska vildar.

En återkommande fråga som flera i partiet dock ställer sig är om partiledningen på allvar sagt åt Bali, Beckman och Ericson att foga in sig i ledet.

– Jag har ingen aning om vilka samtal man haft med Hanif. Det kan ju vara så att han väljer att köra sitt race på det här sättet och det är svårt att nå fram men till slut får partiet göra ett ställningstagande, säger Mikaela Waltersson. 

Gunnar Strömmer: ”Har startat ett arbete”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer skriver följande i en kommentar till Expressen:

”Det är självklart så att moderata företrädare ska uppträda med gott omdöme i sociala medier. I grunden är detta ett personligt ansvar. Men det är förstås hela partiets och ledningens intresse att vara tydlig med var gränserna går. Ledningen har också i flera fall markerat mot övertramp. Hanif Bali har till exempel fått lämna partistyrelsen. Hanif är en begåvad person och driver många viktiga frågor, men han har också ibland ett destruktivt tonläge. Det är ett problem för både honom och partiet. Vår valutvärdering pekar på att det krävs mer på det här området. Därför har vi startat ett arbete om att tydliggöra både gränserna och konsekvenserna om de överträds.”

Expressen har varit i kontakt med Hanif Bali som svarar skriftligt.

Hur ser du på kritiken om att ditt höga tonläge skadar partiet?

”Jag har svårt att ta ställning till kritik jag inte fått ta del av men hade jag trott på alla halvsanningar och medvetna fultolkningar som jag läser om mig själv i media hade jag också varit kritisk.”

Har du några planer på att ändra ditt sätt att uttrycka dig i sociala medier?

”Ja, jag försöker ständigt förändra och förbättra mig för att nå och få förtroende från fler väljare men om jag planerar att ändra något bara för att mina meningsmotståndare försöker sälja in en i stort felaktig bildsättning till mina partikamrater är svaret nej.”

”Jag känner att jag har stöd i de tusentals debattinlägg jag har gjort som nått hundratusentals väljare”, skriver Hanif Bali i en kommentar till Expressen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Upplever du att du har stöd från partiledningen i detta?

”Lättaste sättet att inte göra något fel är att inte göra något alls, men jag känner att jag har stöd i de tusentals debattinlägg jag har gjort som nått hundratusentals väljare. Sen har det funnits kritik mot några enskilda exempel och efter dialog har partiledningen ibland accepterat min motivering medan på vissa yttrande har jag fått kritik och backat efter närmare omtanke.”

Expressen har sökt Lars Beckman och Jan Ericson. Båda meddelar via pressekreterare att de avböjer att kommentera.

Gästade Bara Politik – berättade om hur han ses i sociala medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.