Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelade under presskonferensen att hon avgår vid nästa kongress. Foto: Jessica Gow/TTKommunals ordförande Annelie Nordström meddelade under presskonferensen att hon avgår vid nästa kongress. Foto: Jessica Gow/TT
Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelade under presskonferensen att hon avgår vid nästa kongress.  Foto: Jessica Gow/TT
"Medlemmarna är kommunal, som ordförande är det deras uppdrag som jag har. De som jag har träffat under min tid de bär den svenska välfärden på sina axlar och kämpar för bättre arbetsvillkor och för att vi ska bli ett bättre fackförbund", säger Annelie Nordström vid en presskonferens på onsdagen. Foto: Jessica Gow/TT"Medlemmarna är kommunal, som ordförande är det deras uppdrag som jag har. De som jag har träffat under min tid de bär den svenska välfärden på sina axlar och kämpar för bättre arbetsvillkor och för att vi ska bli ett bättre fackförbund", säger Annelie Nordström vid en presskonferens på onsdagen. Foto: Jessica Gow/TT

"Medlemmarna är kommunal, som ordförande är det deras uppdrag som jag har. De som jag har träffat under min tid de bär den svenska välfärden på sina axlar och kämpar för bättre arbetsvillkor och för att vi ska bli ett bättre fackförbund", säger Annelie Nordström vid en presskonferens på onsdagen.

 Foto: Jessica Gow/TT

Nordström avgår vid nästa kongress

Publicerad

Kommunals hårt kritiserade ordförande Annelie Nordström avgår vid nästa kongress i maj.

Det var ett beslut som hon fattade under onsdagsmorgonen.

– Jag vet att vi har gjort ett antal fel och att jag har lett ett förbund där det har förekommit felaktigheter som jag har ett delansvar för, säger hon i Aktuellt under onsdagskvällen.

Kommunals ordförande Annelie Nordström ställer sin plats till förfogande vid kongressdagarna i maj.

– Fram till dess sitter jag kvar på min post, säger Nordström på presskonferensen.

Att hon inte avgår direkt förklarar hon med att åtgärder behöver vidtas direkt och att hennes ledarskap då kommer att behövas.

Under onsdagskvällen medverkade Annelie Nordström i SVT Aktuellt.

– Jag bestämde mig för att avgå i morse när vi hade vår förbundsstyrelse samlad, säger hon i programmet.

Det som fällde avgörandet var enligt henne att medlemmarna behöver en ny ordförande som kan ta förbundet in i framtiden.

– Jag vet att vi har gjort ett antal fel och att jag har lett ett förbund där det har förekommit felaktigheter som jag har ett delansvar för, säger Nordström i Aktuellt.

Förlåt till medlemmarna

Presskonferensen tidigare under onsdagen inleddes med att Annelie Nordström talade direkt till medlemmarna:

– Medlemmarna är Kommunal, som ordförande är det deras uppdrag som jag har. De som jag har träffat under min tid, de bär den svenska välfärden på sina axlar och kämpar för bättre arbetsvillkor och för att vi ska bli ett bättre fackförbund.

Som svar på frågan vad det viktigaste hon vill säga till Kommunals medlemmar säger Nordström:

– Det viktigaste jag vill säga till våra medlemmar är förlåt.

Hon sade sig också välkomna den granskning som Aftonbladet inledde i förra veckan.

– Vi vet alla vad som har hänt, den senaste veckan har Aftonbladet granskat Kommunal och vårt handelsbolag Lyran. Vi välkomnar den granskningen. Det som nu kommer fram har hjälpt oss att reda ut och rätta till det som har blivit fel, säger Annelie Nordström på presskonferensen.

Presenterar åtgärdsplan

Under tisdagen och onsdagen har Annelie Nordström och förbundsstyrelsen hållit möte och på presskonferensen presenterade Nordström en åtgärdsplan som förbundsstyrelsen beslutat om.

– Förbundsstyrelsen har enats om en kraftfull åtgärdsplan, säger Nordström och pekar på ett antal problemområden.

Kommunals verksamhet ska granskas och en funktion för visselblåsare inrättas. Ett problemområde är det kritiserade handelsbolaget Lyran, som driver Kommunals semester- och konferensanläggning Marholmen och lyxkrogen Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm.

– Vi har tillsatt en ny ordförande, en extern person som redan har påbörjat sitt arbete. Inom tio dagar ska vi hålla ett nytt möte för att tillsätta en ny styrelse. I nästa steg ska förbundsstyrelsen att utvärdera vilken verksamhet vi ska fortsätta driva, säger Nordström och fortsätter:

– Vi avvecklar engagemang i restaurang Metropol Palais.

Förändrar lägenhetspolicy

Även fastigheterna pekas ut som ett problemområde för Kommunal. Där är Nordström självkritisk och säger att fackförbundet inte ska hantera affärerna i samma utsträckning.

Om den uppmärksammade lägenheten som utrikesminister Margot Wallström har erbjudits via Kommunal säger Nordström:

– Vi har bestämt oss för att se över och förändra vår lägenhetspolicy. Nu har det inletts en förundersökning om detta, och jag tycker inte att det finns anledning till att kommentera detta nu.

Nära 10 000 medlemmar har nu lämnat fackförbundet. Om detta säger Nordström:

– Man vill inte vara med i en förening som uppträder på det här sättet. Men de anställda behöver en fackförening, jag hoppas at de ska uppskatta att vi nu ser över detta, säger Annelie Nordström.

Nästan 30 procent av 112 förtroendevalda sektionsordföranden tycker att Annelie Nordström ska avgå, enligt en enkätundersökning som Aftonbladet genomfört.

Mindre än var femte vill att hon stannar på posten, medan nästan två av fem vägrade svara ja eller nej. Totalt 112 av Kommunals 246 förtroendevalda har svarat på enkäten.

Lokalavdelningar krävde hennes avgång

Inför presskonferensen ökade trycket på ordföranden och förbundsstyrelsen då flera avdelningar och sektioner från Kommunal kräver att de avgår.

Under onsdagen kunde Dagens industri avslöja att Annelie Nordström får minst 2,1 miljoner kronor i fallskärm när hon avgår. Om hon hade klamrat sig kvar till mitten av sommaren hade hon fått 1,3 miljoner extra.

Ställde ultimatum

De senaste som sållade sig till skaran av avgångsförespråkare var Kommunal i Malmö/Sydväst. Under onsdagseftermiddagen kom nyheten att ledningen för sektionerna i Malmö och Lund också kräver hennes avgång, skriver Sydsvenskan.

– Som ledare i ett fackförbund har man fått ett förtroende som man måste vårda. Nu har Annelie Nordström svikit och då bör hon avgå för facket skull och för medlemmarnas skull, säger Ann-Sofie Hansson, som är undersköterska, men nu jobbar fackligt inom sektionen till Sydsvenskan.

Redan under tisdagen krävde avdelningarna i mellersta Norrland och Norrbotten, samt sektionen i Umeå, att Annelie Nordström skulle avgå.

Medlemmar ska ha ställt ett ultimatum. Avgå, eller så sticker vi.

– De kan tänka sig att stanna kvar om Annelie Nordström tar sitt ansvar och kliver av, säger Maritha Mähler, ordförande för Kommunal Mellannorrland.

Expressen har under onsdagen sökt alla avdelningsordföranden för kommentarer om hur de ser på Annelie Nordströms framtid som ordförande. Ingen har svarat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag