Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trupperna drar sig tillbaka – Turkiet stärker sitt grepp

Hör Expressens Kassem Hamadé rapportera från gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Rök som kommer från staden Ras al-Ayn, i slutet på förra veckan.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkstödda Syriens väpnade opposition
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kurdledda SDF har dragit sig tillbaka helt från staden Ras al-Ayn tidigt på måndagsmorgonen.

Tidigare har hårda stridigheter pågått i staden mellan SDF och turkstödda trupper – och nu stärker Turkiet sina positioner längs gränsen:

– Men vi respekterar vapenvilan och håller oss utanför de områden som SDF har lämnat, säger överste Yusuf Hamoud från syriska väpnade oppositionen. 

Efter omstridda besked om SDF-reträtt från den syriska staden Ras al-Ayn bekräftar turkstödda Syriens väpnade opposition, NA (tidigare FSA) att staden nu är fri från SDF-trupper. 

– Det skedde nu på morgonen. SDF har lämnat staden Ras al-Ayn och de har inga trupper kvar, säger överste Yusuf Hamoud från syriska väpnade oppositionen till Expressen. 

I går kväll uppgav SDF själva att de lämnat Ras al-Ayn och Turkiets Försvarsdepartement bekräftade också i ett pressmeddelande att 82 SDF-militär fordon lämnat staden. 

Men det var först på måndagsmorgonen som den totala reträtten bekräftades av den turkietstödda syriska väpnade oppositionen.

 – Vi respekterar vapenvilan och vapenvilans villkor. De har lämnat hela staden men våra trupper håller sig utanför de områden som SDF tidigare kontrollerade, säger överste Yusuf Hamoud. 

Anklagar Turkiet för att ha brutit mot vapenvilan 

SDF, som anklagar Turkiet för krigsbrott, skickade ut ett kort pressmeddelande under måndagen och uppgav att ”mellan klockan tre och fyra på morgonen besköt turkiska ockupationens legosoldater byn Oum Ashba (utanför Ras al-Ayn) med granater” och anklagade Turkiet för att bryta mot vapenvilan. 

Samtliga involverade har sedan vapenvilan trädde i kraft för cirka 60 timmar sedan anklagat varandra för att ha brutit mot överenskommelsen. Kurdiska SDF kräver att omvärlden ska bilda en kommitté för att utreda misstänkta ”turkiska krigsbrott”. 

Turkiets försvarsdepartement nekar till anklagelserna och uppger att dess armé inte använt förbjudna vapen. 

Expressens utrikesredaktör berättar om mötet mellan Putin och Erdogan.

Medan Turkiet förstärker sina positioner längs gränsen och mellan städerna Ras al-Ayn och Tall Abyad, som ligger tolv mil från varandra, fortsätter den syriska regeringsarmén att skicka in trupper till kurdkontrollerade områden i nordöstra Syrien. 

Om två dygn går den turkiska tidsfristen ut och Turkiet fortsätter att hota med att återuppta sin militäroperation ”Fredens källa” om inte SDF lämnar områdena längs gränsen. 

Samtidigt säger Turkiets president Erdogan undre måndagen att han aldrig kommer att förhandla med SDF, som han kallar för terrorister. 

Erdogan anklagade också hela västvärlden för att ”stå på terroristernas sida”.

– Kan ni föreställa er att hela västvärlden stod på terroristernas sida och attackerade oss, inklusive medlemmar i Nato och EU, säger Erdogan i Istanbul.

Turkiet kräver sedan tidigare att de ska få ta kontroll över en 450 kilometer lång och 32 kilometer djup gränssträcka. Hittills har Turkiet säkrat ett område som sträcker sig 12 mil längs gränsen.  

Expressens Kassem Hamadé rapporterar om situationen i krigszonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.