Två demonstranter firar att Trump ställde in sitt tal Foto: Charles Rex ArbogastTvå demonstranter firar att Trump ställde in sitt tal Foto: Charles Rex Arbogast
Två demonstranter firar att Trump ställde in sitt tal Foto: Charles Rex Arbogast
Det har varit stora oroligheter runt Trumps valmöte då tusentals demonstranter dök upp Foto: Charles Rex ArbogastDet har varit stora oroligheter runt Trumps valmöte då tusentals demonstranter dök upp Foto: Charles Rex Arbogast
Det har varit stora oroligheter runt Trumps valmöte då tusentals demonstranter dök upp Foto: Charles Rex Arbogast
En man förs bort av polis på Trumps valmöte Foto: Skärmdump/CNNEn man förs bort av polis på Trumps valmöte Foto: Skärmdump/CNN
En man förs bort av polis på Trumps valmöte Foto: Skärmdump/CNN
Donald Trump. Foto: Cnn/Edward M. Pio Roda / Epa / TtDonald Trump. Foto: Cnn/Edward M. Pio Roda / Epa / Tt
Donald Trump. Foto: Cnn/Edward M. Pio Roda / Epa / Tt
Foto: Skärmdump/CNNFoto: Skärmdump/CNN
 Foto: Skärmdump/CNN

Trumps valmöte ställs in av säkerhetsskäl

Publicerad

Anhängare och motståndare till Donald Trump drabbade samman i Chicago i natt.

Så det blev inget valmöte.

Donald Trump tvingades ställa in.

LÄS OCKSÅ: De serverar pyttesmå Donald Trump-korvar

 

Illinois är en av fem delstater som håller val på tisdag. Det ses som ett av de viktigare datumen i primärvalskalendern.

Det var därför Donald Trump i natt skulle ha hållit ett valmöte på University of Chicago. Men Trump kom aldrig fram till talarstolen.

Efter att ha rådfrågat polisen så beslutade han att helt ställa in mötet vid Chicago Pavilion. Då hade anhängare och demonstranter drabbat samman vid arenan där mötet skulle äga rum.

Donald Trumps möten har ofta avbrutits av häcklare och demonstranter som vill protester mot hans budskap. De slängs ut från mötena av säkerhetsvakter.

Trump ville slåss

Donald Trump sa själv vid ett valmöte i Nevada för några veckor sedan att han kände för att slå en häcklare på käften.

Vid ett annat möte i Virginia strax före Super Tuesday så blev en amerikansk fotograf nedbrottad av en Secret Service-polis.

Representanter för flera av USA:s minoriteter planerade omfattande protester vid gårdagens möte och tumult bröt ut innan mötet kunde börja,

En kvinnlig häcklare skrek ”Trump kan dra åt helvete” och höll upp en skylt med texten ”No hate” - ”Inget hat”. Folk på läktarna kastade föremål mot henne.

En stor skara demonstranter samlades samtidigt utanför arenan och skrek:

– Hey hey, ho, ho. Donald Trump måste bort!

Hektiskt för polisen

Chicago polisen hade först svårt att kontrollera folksamlingen men lyckades efter cirka 20 minuter separera grupperna åt.

Nattens bråk i Chicago är det mest omfattande oroligheterna som USA sett vid ett politiskt möte på flera decennier. Det var ändå på sätt och vis väntat, eftersom stämningen blivit mer infekterad på Trumps möten.

– Många tv-tittare kommer att se på dessa tv-bilder och bli väldigt oroade av dem, sa David Gergen, politisk kommentator till CNN i natt.

– Jag skulle tro att flera av Trumps potentiella väljare tar sig en andra funderare när de ser detta. Är det så här vi vill att det ska se ut i framtiden.

Andra lade skulden mer på demonstranterna som samlats för att protestera mot Trumps möte. Säkert är att många av dem såg det inställda mötet som en seger.

– Vi i Chicago vill inte ha honom här, sa Deirdre Fennessy, en av demonstranterna till Chicago Tribune.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag